470a88-vajecny.jpeg (137 KB)Foto: Alena Kolaříková

1. Vaječný likér

Patří rozhodně na první místo. Připravuje se snad v každé rodině. Rodinné recepty se liší. Někde se používá slazené kondenzované mléko, jinde se šlehají žloutky s cukrem nad párou. I my pro vás máme osvědčený recept. Nezapomeňte, že důležité je použít prémiové suroviny. Pravou vanilku, dobrý rum, vejce z volného chovu.

Recept na dokonalý vaječný likér

be7ed5-liker6.jpg (97 KB)Foto: Alena Kolaříková

2. Čokoládový likér

Do základního receptu můžete přidat rozličné suroviny. Třeba kokos, pražené lískové ořechy, karamel, špetku chilli nebo pepře. Stejně jako ostatní likéry bude skvělým dárkem pod stromeček. Nezapomeňte ho krásně zabalit.

Recept na čokoládový likér s kokosem

989991-liker_kavovy.jpeg (141 KB)Foto: Alena Kolaříková

3. Kávový likér

Připravíte ho snadno. Stačí jen povařit několik lžic čerstvě namleté kávy v mléce, ze kterého pak budete připravovat stejný likér, jako vaječný. Je to opravdu jednoduché.

61ed00-pomerancovy.jpeg (123 KB)Foto: Alena Kolaříková

4. Pomerančový likér

  • 500 ml pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané nebo kvalitní 100% šťáva)
  • 200 ml kondenzovaného slazeného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 % tuku)
  • 250 ml vodky nebo bílého rumu (dle chuti)
  • 100 g moučkového cukru (dle vaší sladkosti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup

Do hrnce nalijte pomerančovou šťávu a přidejte moučkový cukr. Lehce zahřejte (nevařte) a dobře míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechte směs zchladnout.
Do mixéru nebo mísy dejte kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vychladlou pomerančovou směs. Přidejte vanilkový extrakt (pokud používáte) a vše důkladně promíchejte nebo rozmixujte.
Postupně přilévejte alkohol (vodku nebo rum) a pokračujte v míchání, dokud se vše nespojí do hladké směsi.
Hotový likér nalijte do čistých lahví a uzavřete. Likér nechte odležet v lednici alespoň 24 hodin, aby se chutě propojily.
Podávejte vychlazené. Před servírováním lahev protřepejte.

Tipy

  • Likér uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2–3 týdnů.
  • Můžete experimentovat s množstvím cukru nebo alkoholu dle své chuti.
  • Na ozdobu můžete podávat s kůrou z pomeranče nebo šlehačkou.

3ba9c8-pernikovy_liker.jpeg (163 KB)Foto: Alena Kolaříková

5. Perníkový vánoční likér

  • 500 ml mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 200 ml rumu (nebo dle chuti)
  • 2 lžičky perníkového koření Avokádo
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru (volitelné, dle sladkosti)
  • špetka zázvoru (volitelné, pro výraznější chuť)

Postup

V kastrůlku ohřejte mléko (nesmí se vařit) a přidejte perníkové koření, skořici a případně špetku zázvoru. Nechte chvíli povařit na mírném ohni, aby se koření rozvonělo.
Sundejte kastrůlek z plotny a nechejte mléko trochu vychladnout.
Přidejte kondenzované mléko a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Nakonec přilijte rum a opět vše dobře promíchejte. Rum přidávejte podle chuti – lze dát méně nebo více.
Přelijte hotový likér do čisté uzavíratelné lahve a nechte nejlépe 1–2 dny uležet v lednici, aby se chutě spojily.
Před podáváním likér protřepejte. Podávejte chlazený.

Tipy

  • Pokud chcete hustší konzistenci, můžete přidat více kondenzovaného mléka.
  • Pro ozdobu při servírování můžete sklenici ozdobit šlehačkou, ozdobit malým perníčkem a posypat perníkovým kořením.

Krásné Vánoce přeje Elly.