Kávová expertka Costa Coffee Tereza Hrabálková, která se věnuje přípravě kávy přes 20 let, radí, čeho se vyvarovat při přípravě domácí kávy. Projděte si s námi 5 nejčastějších chyb.

1) Nesprávná volba při výběru zrnek

Výběr kvalitních ingrediencí je stejně důležitý jak pro vaření, tak i pro přípravu kávy. I zde platí, že pokud si chcete na kávě pochutnat, měla by být čerstvá a kvalitní.  V případě, že kupujete kávu balenou, je jedinou možností odhadu čerstvosti kávy datum její spotřeby a datum pražení. Jestliže můžete při koupi balení otevřít či kupujete kávu váženou, je situace o poznání jednodušší. Čerstvá káva se vyznačuje velice silnou vůní. Naopak kávová zrna pražená před dlouhou dobou vydávají minimální vůni a na povrchu jsou mírně mastná. Pokud stojíte o kvalitní zrna nebojte se zeptat odborníka. Další faktor při výběru, je skutečnost, na jakou kávu zrnka chcete použít. Většina směsí se hodí na espresso ale ne vždy na filtrovanou kávu či chemex.

6357d2f52e069obrazek.png
Foto: Tereza Hrabálková

2) Špatné skladování kávy

Kávu je nezbytné dobře skladovat, pokud chcete, aby si uchovala svojí vůni, chuť a aroma je třeba jí v obalu dobře uzavřít, aby byla bez přístupu vzduchu. Kávu bychom pak měli skladovat ideálně při pokojové teplotě. Vhodnou nádobou pro skladování kávy jsou proto vakuové dózy na kávu. Káva má tendence absorbovat pachy, a to velmi rychle. Proto originální balení kávy obsahuje vzduchový ventil, který má za funkci vytlačovat přebytečný vzduch ven (jelikož zrno stále pracuje), ale nepouští jej dovnitř.

3) Nepravidelná údržba technologie

Je v zásadě jedno jakým způsobem kávu připravujete – kávovar, french press, nebo překapávaná káva, vždy bychom měli dbát na čištění domácí technologie. U každého z těchto typů je třeba dohlédnout na výměnu či aplikaci vodního filtru, je také nezbytné odstranit zbytky kávy nebo jiné usazeniny.

6357d385f17c4obrazek.png
Foto: Se souhlasem Terezy Hrabálkové

4) Odvápnění technologie

Součástí pravidelné údržby vašeho zařízení pro přípravu kávy by mělo být i jeho odvápnění. V případě, že máte v domácnosti tvrdší vodu, vodní kámen se postupně usazuje v tryskách, nádobě na vodu i v dalším vnitřním ústrojí kávovaru, zhoršuje jeho funkčnost a v horším případě jej může i nenávratně poškodit, nehledě na to, že velmi negativně ovlivňuje i chuť kávy samotné. Pokud máte tvrdou vodu, měl byste odvápnit váš přístroj cca 1x do měsíce.

5) Špatný poměr kávy a vody – filtrovaná káva

Ideální teplota pro přípravu filtrované kávy se pohybuje v rozmezí 92-96 stupňů Celsia. Ideální poměr kávy je cca 16 gramů na 250 ml vody a extrakce po dobu 3 minut. Po delší extrakci káva ztrácí vůni, chuť i charakter.

6357d2ed91836obrazek.png
Foto: Se souhlasem Terezy Hrabálkové
Zdroj infromací: autorský článek ve spolupráci s kávovou expertkou Terezou Hrabálkovou

Reklama