Ve starověkém Egyptě byl čaj podáván studený a používal se primárně k chlazení těla z důvodu horkého pouštního klimatu. Je také používán evropskými a africkými zeměmi po stovky let a jeho použití se rozšířilo do Mexika, Austrálie, Ameriky a Karibiku během 17. a 18. století.
Ibiškový čaj má výraznou chuť a rubínovou barvu. Voní a má mnoho benefitů pro lidské zdraví. Pokud chcete z jeho přínosů těžit, zapomeňte ale na sáčky, ale raději kupujte velké sušené květy ibišku, které nechte v šálku doslova rozkvést.

Bomba plná antioxidantů

Ibiškový čaj je skvělým zdrojem antioxidantů a látek, které odstraňují potenciálně škodlivé oxidační látky. Antioxidanty bojují s volnými radikály, které zabraňují poškození buněk. Ty se nacházejí v rostlinných antokyanech, což jsou antioxidační sloučeniny, o nichž je také známo, že podporují kardiovaskulární zdraví. Antokyany jsou také tím, co dává čaji nádhernou rubínovou barvu.

Pomocník ve snižování krevního tlaku
Mnoho studií dokazuje, že pití ibiškového čaje může snížit krevní tlak. Ale pozor, máte-li zdravotní obtíže, nenahrazujte touto alternativou své léky a raději se poraďte se svým lékařem.

Ibišek posílí váš imunitní systém

Chcete se vyhnout chřipkám a všem bacilům obloukem? V tom případě hned začněte pít tento čajový zázrak. Ibiškový čaj obsahuje vitamin C a železo, látky, o kterých je známo, že podporují silný a zdravý imunitní systém.

Bojovník proti rakovině a za zdravá játra

Díky velkému množství polyfenolů, které ibišek obsahuje, se výzkumy shodují na tom, že může mít vlastnosti v boji proti rakovině a může snížit poškození jater a podpořit jejich zdraví.

Alternativa sladkých nápojů

Pokud vám samotná voda nechutná, ibiškový čaj je skvělou náhradou. Obsahuje nula kalorií a je zdravou alternativou sladkých nápojů. V zimě vás horký zahřeje, v létě ho popíjejte chlazený jako osvěžující limonádu.

Jak si připravit ibiškový čaj? 

  • Na 2 sušené ibiškové květy uvařte 2 hrnky vody
  • Přiveďte vodu k varu a nechte ji vařit 5 minut.
  • Pak zceďte. Přidejte kvalitní med (dle chuti a potřeby) a trochu citrónové šťávy.
    Čaj je velmi osvěžující a chutný. Můžete jej pít buď jako horký nebo i jako ledový čaj. Chcete-li ještě zlepšit jeho chuť, můžete přidat také nějaké koření jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek a nebo zázvor.

Také si přečtěte:

Reklama