5 důvodů, proč je tvaroh fitness potravinou
1. Správná energetická hodnota – Tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu, průměrně je to pouze 87 kcal u tvarohu polotučného). Zároveň však obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty a mají dobrý vliv i na činnost mozku. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti.
2. Dobrá stravitelnost – Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje.
3. Bezkonkurenční složení – Tvaroh představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a ochraňuje jaterní buňky. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou.
Foto: Shutterstock
4. Výborně zasytí – Tvaroh k večeři vám pomůže udržet na uzdě chuť k jídlu a touhu po nočním rabování ledničky. Bílkovinu kasein tráví vaše tělo pomaleji a vy se také díky tomu cítíte déle sytí.
5. Skvěle chutná – Při redukčních dietách často myslíme jen na to, jak zhubnout a zapomínáme na naše chuťové buňky. Ty nás nakonec zradí a my se opět vrátíme k původním návykům. Tvaroh však patří mezi potraviny, které nám při troše úsilí nikdy nezevšední. Je možné z něj vyrobit slanou pomazánku, smíchat s nespočtem vynikajícího koření, hodí se k ovoci, ořechům. Je možné ho osladit medem a ukojit touhu po sladkém. Navíc ani po tepelné úpravě neztrácí své skvělé nutriční hodnoty.
Zdroj: Jaroměřská mlékárna, Kalorické tabulky, Řešení chronické zácpy, Makroživiny a jejich poměr ve stravě, Nadbytek bílkovin,Study: Evidence for a role of cow’s milk consumption in chronic functional constipation
Nový komentář
Komentáře
u nás je celkem velká spotřeba tvarohu..........
U nás je tvaroh velice oblíben a hodně používán i na pečení.
Výborný je nakládaný tvaroh-kostku zabalit na dva dny do utěrky,nechat v lednici.Tím se zbavíme vody a naložit do nálevu 35g soli na litr vody.Nechat týden uležet.Použít jako balkánský sýr,ale i na topinky.......mňamka.