1. Mutabal

Mutabal je blízkovýchodní dip populární zejména v Libanonu, který se obvykle vyrábí z kombinace pečených lilků, tahini, citronové šťávy, česneku, jogurtu, olivového oleje a soli. Ingredience se smíchají nebo rozmačkají, dokud dip nezíská požadovanou konzistenci, buď hladkou, nebo trochu hrubší. Jakmile je mutabal připraven, může být ozdoben petrželkou, semínky granátového jablka nebo koriandrem. V případě potřeby lze do směsi přidat i cibuli.

shutterstock-1547714558.jpg
Foto: Shutterstock

2. Toum

Toum je autentická libanonská česneková pasta. Vyrábí se z celých stroužků česneku, které se pomalu drtí v hmoždíři nebo v dnešní době jednoduše v kuchyňském robotu. Během tohoto procesu se přidává olej, nejlépe řepkový olej nebo olivový, dokud se nevytvoří homogenní česneková pasta s neobvyklou nadýchanou texturou. Nakonec se do směsi přidá sůl a citronová šťáva, čímž pasta získá slanou chuť a barvu slonoviny. Toum se používá na marinády, omáčky a dipy a může obohatit jakékoli jídlo. Obvykle se kombinuje s kuřecím masem v tradičních pokrmech, jako je pečené kuře, kuřecí špízy nebo kuřecí shawarma, ale běžně je možné ho také kombinovat s hovězím, jehněčím nebo kozím masem.

shutterstock-1921815317.jpg
Foto: Shutterstock

3. Hummus Bejrúti

Hummus Beirúti je libanonská verze hummusu, slavného dipu na bázi cizrny. Do této verze se přidává velké množství česneku a koření. Obvykle se vyrábí z kombinace cizrny, olivového oleje, česneku, jogurtu, tahini, studené vody, kmínu, citronové šťávy, chilli papriček, nasekané petrželky a papriky. Po přípravě je hummus ozdoben kapkou olivového oleje, nasekanou petrželkou a lístky máty. Hummus Beiruti se podává s čerstvě upečeným chlebem pita nebo lavash.

blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

4. Guacamole

Kdo by nemiloval guacamole? Tato světově proslulá pochoutka je směsí zralého rozmačkaného avokáda, cibule, chilli, rajčat a vybraných koření, jako je mořská sůl a koriandr. Hvězdou tohoto neuvěřitelně jednoduchého jídla je avokádo s vysokým obsahem nenasycených tuků, draslíku, vitamínů, minerálů a bílkovin, jehož název pochází z aztéckého ahuacatl, což znamená varle. V dávných dobách se proto věřilo, že jde o afrodiziakum. Guacamole je samozřejmě vždycky tak dobré, jak dobré je avokádo. Takže je nutné při jeho přípravě použít ty nejkvalitnější kousky.

shutterstock-1568585161.jpg
Foto: Shutterstock

5. Tzatziki

Tzatziki zná většina lidí. Jde o řeckou směs vyrobenou z jogurtu, okurek, česneku a mnoha bylinek a koření, jako jsou kopr, máta nebo petržel. Obvykle se podává jako omáčka k masovým pokrmům. Název tohoto dipu je odvozen z tureckého slova cacik označujícího velmi podobný dip. Tzatziki se vždy podává studené a obzvláště oblíbené je k pokrmům jako gyros a souvlaki. Často se podává s pita chlebem jako součást prvního chodu velkého jídla. Jelikož jde o jeden z nejlepších letních dipů, není divu, že existuje mnoho jeho regionálních variací v zemích jako Írán, Irák, Turecko, Kypr, Bulharsko a Srbsko.

shutterstock-1633485067.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroj: Taste Atlas