Crème brûlée: lahodný dezert z Francie
Crème brûlée je vynikající dezert s křupavou karamelovou krustou a sametově hladkým krémem ze žloutků a smetany, plný pravé vanilkové chuti, jehož původní domovinou je Francie. Známý je však takřka po celém světě. První zmínky o crème brûlée pocházejí už z konce 17. století, kdy ho představil ve své knize receptů Francois Massialot – šéfkuchař kuchyně vévody z Orléans. Od té doby se stal jemný žloutkový krém pečený ve vodní lázni s karamelovou krustičkou klasikou, která potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Samotná příprava crème brûlée přitom není nijak složitá. Zajímavostí je také to, že i když zní název tohoto dezertu vznešeně, ve skutečnosti to ve své podstatě znamená spálený krém.
Foto: Shutterstock
Vla: holandský mléčný dezert
Historie mléčného dezertu vla je datována už ke 13. století a ačkoliv patří tento dezert mezi tradiční a oblíbenou holandskou pochoutku, popularitu si získal i v Německu, Francii a dalších evropských zemích. V současné době se vla snaží dobýt český trh. Zajímavostí je, že i když se vla často nazývá holandským pudinkem, ve skutečnosti s ním zas tolik společného nemá. Vla se vyrábí pasterací, díky které vzniká krémově vláčná konzistence. Oproti pudinku je vla trochu řidší, jemnější a chuťově lehčí dezert. Součástí vla je lahodné plnotučné mléko, dále pouze cukr a škrob. Nechybí kvalitní kakao a marmelády z České republiky s více než 40% obsahem ovoce.
Foto: Shutterstock
Gulab Jamun: indické koblížky
Gulab Jamun – kuličky připomínající malé koblížky jsou oblíbené nejen v indické kuchyni, ale i v Pákistánu či na karibských ostrovech. Poprvé byly připraveny ve středověké Indii ze smaženého těsta (kombinace sušeného mléka a mouky – lze použít hladkou mouku, semolinu nebo krupičku), které do Indie přivezli Peršané. Název tohoto exotického dezertu je odvozený od „gol“ (květina) a „ab“ (voda), což odkazuje na růžovou vodu, ve které se tyto kuličky namáčejí společně se šafránem a zeleným kardamomem. Alternativou jejich namáčení po usmažení je naložení do cukrového sirupu, díky čemuž je jejich chuť velmi sladká. V indické kultuře se dezert Gulab Jamun často nabízí ve svátek a k vidění je také na hinduistických či muslimských festivalech a svatbách.
Foto: Shutterstock
Nanaimo bar: kanadský nepečený dezert
Tato nepečená tříbarevná lahůdka je v Kanadě vyhlášenou specialitou, i když původní autor receptu prý není dodnes známý. Podle legendy se však recept dostal do světa díky šikovné kuchařce, která se přihlásila se svým receptem do místních novin. Základem je dle všeho rozpuštěné máslo, cukr, kakao, vanilka a vejce, dále grahamové krekry, sušený kokos a oříšky. Druhou vrstvu tvoří máslo, mléko, pudinkový prášek a cukr. Třetí vrstva je z čokolády a másla. Před podáváním se dezert nechá ztuhnout v lednici. Obyvatelka města Nanaima se svým dezertem vyhrála, což údajně během padesátých let minulého století nakonec proslavilo nejen recepturu, ale i místo původu tohoto dezertu.
Foto: Shutterstock
Mochi: rýžové japonské koláčky
Tradiční japonská cukrovinka aneb koláčky mochi (moči) jsou vyrobeny z lepkavé rýžové hmoty. Velice zjednodušeně se dá říct, že se pouze smíchá rýžová mouka s vodou, směs se uvaří, přidá se cukr, hotové těsto se popráší kukuřičným škrobem, a pak už se jen zpracuje do požadovaného tvaru a nakrájí. V Japonsku se mochi nejčastěji konzumují ještě horké a můžete je vidět na každé oslavě příchodu nového roku. Možnosti úpravy tohoto rýžového těsta a způsoby podávání jsou však velmi různorodé. Například jej můžeme ochutnat s různou náplní. Občas se dovnitř dává i ovoce. Mochi se často podává i se zmrzlinou, někdy se i v podobě zmrzliny vyrábí. Další oblíbenou úpravou je grilovaní. Takové mochi se přidává se do polévek nebo slouží jako dekorace (kagami mochi).
Foto: Shutterstock
Zdroje: Autorka článku, Tiskové materiály Českomoravského svazu mlékárenského, Mlsni.si Vla
Nový komentář
Komentáře
Všechno vypadá lákavě

Z těchto laskomin znám jenom první jmenovaný Creme brulée a po zkušenostech si ho dávám pouze v jedné restauraci, kde mi obzvláště chutná.
Z těchto nabízených specialit bych ráda ochutnala posledně představený dezert Mochi a určitě s jahodami
Ty kuličky Gulab mívají v restauraci většinou rozpatlané a přeslazené, dávají to jako dezert k menu. Dokud se teď neobjevilo průmyslové Vla v kelímku, vůbec jsem ho neznala. Myslím si, že Tiramisu je známější.