magnesium-seznam.jpg
Foto: Shutterstock

1. Hořčík posiluje naši psychickou odolnost

Dostatečný příjem hořčíku má vliv na naši fyzickou i duševní pohodu. Umí totiž pomoct s oxidačním stresem či dokonce oddálit stárnutí buněk. Kromě toho v těle pomáhá při novotvorbě glutathionu, který patří k nejsilnějším antioxidantům. Na zmírnění stresu doporučuji vysokoprocentní čokoládu, která je zároveň bohatým zdrojem hořčíku. Pokud si dáte kousek kvalitní 80% čokolády, nejenže to neuškodí vaší linii, ale může to mít i léčivé účinky.

2. Hořčík je důležitý pro optimální spalování živin

Hořčík se podílí na energetickém metabolismu, což hraje klíčovou roli při hubnutí. „Magnézium je minerální látka nezbytná pro optimální spalování a energii. Když to zjednoduším, tak budete-li mít v těle nedostatek hořčíku, může dojít ke zhoršenému spalování živin a nedostatku energie,“ vysvětluje Věra Burešová z Naturhouse, hlavní výživová poradkyně. Co se týká optimální hladiny hořčíku v těle, obecným doporučením je přijmout 300 mg (ženy) až 350 mg (muži) magnézia za den.

Zajímavost: Potřeba množství hořčíku se může lišit u sportovců, kteří mohou přijmout ještě o 10–20 procent hořčíku více. Vyšší potřeba magnézia bývá i u lidí se zánětlivými onemocněními střev (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další).

Potřebujete zvýšit příjem hořčíku? Začněte vločkami na snídani
Lidské tělo si hořčík ani další minerály neumí samo vytvořit, a proto jeho hladina úzce souvisí s tím, kolik hořčíku dokážeme do těla přijmout v rámci stravy. Mezi bohaté zdroje hořčíku patří vysokoprocentní čokoláda (min. 80%), ovesné vločky, černé fazole, arašídové máslo, celozrnné těstoviny, dále pak dýňová semínka, mandle, kešu, špenát a další druhy listové zeleniny,“ vyjmenovává významné zdroje hořčíku Michaela Ryglová, odborná garantka výživy Bonavita, a doporučuje vyzkoušet přípravu ovesné kaše podle jejího receptu.

61d42b512a36dKase-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Čokoládová kaše s mandlovým máslem

50 g ovesných vloček 
250 ml mléka
15 g vysokoprocentní čokolády
20 ml javorového sirupu
15 g mandlového másla
maliny na dozdobení (čerstvé, mražené nebo lyofilizované)

Postup:
Nejprve v hrnci ohřejte mléko. Pak přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ovesné vločky a míchejte do zhoustnutí. Kaši odstavte, přidejte javorový sirup a vše promíchejte. Servírujte s mandlovým máslem a malinami.

3. Hořčík zabraňuje křečím i bolestem hlavy

Hořčík hraje klíčovou roli v kontrakci svalu při fyzické námaze. Jeho dostatek v těle je tak výbornou prevencí proti křečím, které mohou trápit (nejen) sportovce, zejména pak vytrvalostní běžce. Kromě nepříjemných křečí dokáže hořčík pomoct také s uvolňováním stěn cév. Díky rozšíření cév dochází ke snížení tlaku krve na jejich stěny, což pomůže ulevit od bolestí hlavy a zároveň těmto bolestem předcházet. Pro prevenci bolestí hlavy doporučuji dbát také na správný pitný režim. Pijte hodně vody. Krátkodobě můžete přidat do pitného režimu minerální vodu s vysokým obsahem magnézia.

4. Hořčík hraje roli v prevenci a léčbě cukrovky

V neposlední řadě je hořčík důležitým minerálem pro pacienty s diabetem. V případě, že ho má diabetik v těle nedostatek, dochází ke snižování schopnosti inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu. Tělo tak není schopné cukr z krve vstřebávat a vzniklá inzulínová rezistence může být příčinou diabetu II. typu. Pokud je pacientovi s cukrovkou podávaný při léčbě hořčík, může dojít k opačnému jevu a snížení krevního cukru.

Platí, že čím více, tím lépe? V případě hořčíku nikoliv
Na závěr je ještě potřeba zmínit, že nadměrná konzumace hořčíku z doplňků stravy (z potravin byste se předávkovali jen těžko) není žádoucí a nedokáže zlepšit celkový zdravotní stav, sportovní výkonnost a nemá ani žádné jiné pozitivní účinky na tělo. Pokud se hořčíkem předávkujete, mohou vás potrápit například žaludeční potíže a průjmy.

Zdroj: Tiskové materiály Bonavita, Věra Burešová, Ing. Michaela Ryglová

Reklama