Foto: Shutterstock
1. Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu a překvapivý je i obsah bílkovin. Ve 100 gramech syrové brokolice je jich okolo 3 gramů. Vláknina společně s bílkovinou na delší dobu zasytí, proto by brokolice v redukčním jídelníčku neměla chybět. Kromě toho však brokolice obsahuje ještě řadu dalších zajímavých látek. Při konzumaci jednoho šálku syrové brokolice do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitamínu C, který zvyšuje jeho vstřebávání. A jak je známo, vápník podporuje kvalitu kostí.
2. Špenát
Ačkoliv vám po konzumaci špenátu nevyrostou zázračně svaly, jako tomu je v pohádce o Pepkovi námořníkovi, jeho přínos pro lidské tělo je značný. Špenát obsahuje obrovské množství živin a ochranných látek, zvlášť budete-li ho konzumovat v syrovém stavu. Podle hlavní trenérky fitness pro ženy Contours Markéty Brožové je ideální potravinou hned s několika benefity: „Syrový špenát v sobě má neporušené vazby kyseliny šťavelové v organické podobě, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév zahrnující mozkovou mrtvici a ischemickou srdeční chorobu,“ tvrdí Markéta Brožová.
3. Červená řepa
Červená řepa obsahuje výživné látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. Z hlediska hubnutí je řepa prospěšná díky tomu, že výrazně podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev. „Červená řepa je skvělým způsobem, jak zvýšit přísun vitamínů a vlákniny. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová.
4. Zelí
Zelí je výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny, přičemž na vlákninu je bohaté zejména bílé zelí. Pokud si však raději pochutnáváte na tom červeném, které má i o něco výraznější chuť než bílé, dostanete do těla hodnotné antokyany, větší množství provitamínu A, draslíku a dvojnásobně železa. Bez ohledu na to, které zelí zvolíte, si však můžete být jistí, že vás dokonale zasytí. Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. Kromě toho zelí obsahuje i mangan, který ovlivňuje funkci enzymů a je důležitý i pro správnou funkci nervového systému. Zelná šťáva je skvělou kúrou pro osoby s trávicími problémy či zácpou.
Zdroj: Věra Burešová - výživová poradkyně Natur House, Markéta Brožová - hlavní trenérka Contours, Kalorické tabulky, Veganská společnost, Bezpečnost potravin, Česko zdravě, Pharma point
Nový komentář
Komentáře
Ahoj, snažím se hubnout, ale zatím mi to moc nejde, protože celkem špatně jím. Chtěla bych se zeptat, jak řešíte rychlé svačiny na cestách a v práci? Jsem často v autě.
Nedávno jsem o zdravé zelenině hodně zjišťovala, protože pro jeden firemní blog jsem zpracovávala články o tom, která zelenina se skutečně vyplatí jíst a kde je lepší zase vynechat. A jsou to docela zajímavá čísla, to musím říct, že fakt jsou. :) Hlavně té zeleniny není určitě ne tolik, kolik by člověk řekl. :)
Myslím, že teď na jaře jsou k dostání ředkvičky a kedlubny, které dozrávají dřív než červená řepa a zelí. Červená řepa je samozřejmě výborná.