Máte nějaké cukroví, které si pamatujete už z dětství? Utkvěla vám v paměti chuť maminčiny vánočky nebo babiččiných kokosek? Já takové cukroví mám...

domácí tvarohová šťola

Snad první chuť jídla, kterou si vůbec pamatuji. Byla jsem opravdu malá, okolo pěti let a bydleli jsme ve starém rodinném domě s mou prababičkou a pradědečkem. Pár domů od nás žila rodina mé současné sousedky Irenky (tu znáte, dáváme si ochutnat, co uvaříme, upečeme, a často píši i její recepty).

A právě výtvor Irenčiny babičky je mou nejstarší chuťovou vzpomínkou. Dělala totiž dokonalé domácí čokolády. Do krásných starých formiček nejrůznějších tvarů. Chuť té čokolády jako bych stále měla na jazyku. Vím úplně přesně, jak jsem ji jako dítě milovala.

Teď, po mnoha letech, mám v rukou recept na čokolády právě podle téhle babičky. Vyzkouším je, i když mám strach, že ta lahodná chuť bude jiná. Protože už nejsem dítě...a vím, že takhle se čokoláda prostě nedělá. Jenže chci zkusit přivolat tu chuť dětství...

Domácí čokolády podle babičky

  • 250 g 100 % tuku
  • 150 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 5 dkg kakaa

Postup

Tuk rozpustíme a zpražíme s moukou do zpěnění. Přidáme cukr, kakao, promícháme a nalijeme do formiček na čokoládu

Necháme vystydnout a poté vyklepneme.

Kdo si s námi včera neupekl vánočku a má raději štolu, tak tady mám pro připomenutí opět osvědčený recept na tvarohovou štólu, jak se dělá každý rok u nás doma.

Zůstává dlouho čerstvá, je voňavá a velice chutná. Do těsta přidávám vlašské ořechy, mandle, brusinky a sušené švestky a meruňky.

Tvarohová štóla

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt nebo 1 vanilkový cukr
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 2 hrsti oblíbených ořechů, nasekaných nahrubo i najemno
  • 2 hrsti sušeného nebo kandovaného ovoce - hrozinky, švestky, brusinky, meruňky...
  • rozpuštěné máslo a moučkový cukr na posypání

Postup

Těsto si připravíme na válu, v míse nebo v robotu. Nejdříve smícháme sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr (nebo extrakt). Přidáme tvaroh, rozpuštěné máslo a vejce, dochutíme rumem a důkladně propracujeme. Výsledkem bude vláčné těsto, do kterého přidáme nasekané ovoce a ořechy. Opět propracujeme a připravíme si plech, vyložený pečícím papírem.

Nejjednodušší je vytvarovat si z těsta válec, dlouhý jako plech. Ten dáme do středu plechu, rozválíme malým válečkem po celé velikosti plechu, do tvaru obdélníku. Potom přehneme jednu krajní část směrem do středu obdélníku, na ni druhou krajní část. Tím vytvoříme tvar typický pro štólu.

Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C, asi 45 minut. Propečení kontrolujeme špejlí, na které nám nesmí zůstat žádné těsto, musí ze štóly vyjít čistá.

Ihned po vytažení z trouby, ještě horkou, ji potřeme rozpuštěným máslem a hojně zasypeme moučkovým cukrem.

Jaký je váš nejoblíbenější recept z dětství? Máte také cukroví, na které si vzpomínáte z dětství? Chutná stejně jako když jste byli malí?

Čtěte také

Reklama