Dochucujeme-s-sefkucharem-zena-in-dresinky.jpg

Octů je několik druhů, David Valíček z ostravského Food atelieru ve svém seriálu Dochucujeme s šéfkuchařem ukáže, který ocet vybrat na co a jak správně dochucovat. Tentokrát tři druhy dressingů dochutí speciálem na saláty s chutí bylinek, jablečným octem a jemně kořenitým Aceto Balsamico di Modena.

Jdeme na to!

House dressing

Populární salátový dressing s využitím octu Speciál na saláty s chutí bylinek, který využijete nejen v tomto receptu, ale pomůže Vám dochutit jakýkoliv salát. Jde o směs bílého vinného a lihové octa doplněnou o chuť bylinek.

Potřebujete:

Víno svaříme na polovinu celkového objemu, vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme se lžící dijonské hořčice a vyšleháme metličkou. Do směsi přidáme Speciál na saláty s chutí bylinek. Když máme víno svařené, pomalinku ho postupně přiléváme do žloutků a pokračujeme ve šlehání. Aby byl dresing hustší, přidáme trošku medu a olivového oleje. Na závěr osolíme a opepříme.
Před podáváním dressing zachladíme v lednici, kde vydrží minimálně 2 týdny.

Balsamicový vinaigrette

Oblíbený salátový dressing, který si snadno vyrobíte sami doma. Pravý balsamicový ocet je vyroben z nefermentovaného hroznového moštu a lze jej vyrábět za přísných pravidel pouze v italských regionech Modena a Reggio. Hodí se do všech lehkých jídel od caprese, těstovin, přes saláty, až po hutnější jídla jako třeba chutney.

Potřebujete:

V míse smícháme dvě lžíce medu, dvě lžíce oleje, a stejné množství octa Balsamico di Modena. Osolíme, opepříme, zamícháme a máme hotovo!
 
Medovo-hořčičný dressing

Univerzální zálivka, která povýší každý salát na další úroveň. Jablečný ocet spolu s hrubozrnnou hořčicí a medem naplní salát chutí. Jablečný ocet se ale kromě salátů hodí také do každé marinády na maso nebo třeba do podzimní pečené zeleniny.

Potřebujete:

V míse smícháme dvě lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce medu, osolíme, opepříme a přidáme i jablečný ocet. Pro zjemnění chuti můžeme použít trošku citronové šťávy nebo kůry. Na závěr do směsi vmícháme i trošku kurkumy, pro jemnou žlutou barvu. Tento dressing se výborně hodí třeba ke kuřecím paličkám, řízečkům nebo i klasicky do salátu.

VIDEORECEPT zde:

Další videorecepty seriálu Dochucujeme se šéfkuchařem můžete shlédnout ZDE. Inspiraci více než stovkou receptů o vaření a zavařování s octy najdete na blogu ww.milujemeocet.cz.