Vánoce jsou za dveřmi. A s předvánoční dobou přišla také zajímavá výzva pro foodblogery. Byla jsem pyšná na to, že jsem byla mezi vybranými, a vymyslela si svůj vlastní, vánoční dezert.
Podrobnosti o zajímavé akci Lidl Food Challenge jsem psala na svém blogu. Pro připomenutí TADY. V kostce, šlo o to vytvořit svůj vánoční dezert, ve kterém, krom jiných surovin, budou použity vlašské ořechy, pomeranče a amareto.
Svůj recept jsem odevzdala na poslední chvíli, protože jsem prostě taková a vím, že pod tlakem tvořím ty nejlepší věci. Doufám, že můj recept vyzkoušíte a bude vám chutnat. Já jsem testovala na rodině, na sousedech a kamarádech a všem chutnalo.
Recept je dlouhý, ale věřte, že ne složitý. Konkurence byla velká, líbily se mi především recepty od Chez Lucie a Meg v kuchyni
Ostatní soutěžní recepty najdete na facebooku Lidlu. Čekání na výherce nebylo dlouhé. Nejlepší recept vybírala porota ve složení Roman Paulus, Marcel Ihnačák a Markéta Krajčovičová. Nebudu vás napínat. Byla jsem neskutečně překvapená a ještě více šťastná! Vyhrál můj recept!!!
A tak se o něj s vámi ráda podělím. Vánoční dortík z pomerančového mascarpone.
Suroviny
oříškový základ
- 150 g vlašských ořechů „Alesto Fine“
- 50 g třtinového cukru
- 50 g másla
- 1 lžíce medu nebo karamelu z cukrové třtiny
- 1 lžička amareta „Armilar“
krém
- 500 g mascarpone
- 6 plátků želatiny
- 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (2 – 3 ks)
- 3 + 3 lžíce cukru moučka
amaretový přeliv
- 100 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 – 2 lžíce amareta „Armilar“
- ½ lžičky agaru
na ozdobení
- kousek čokolády
- vlašské ořechy
- trocha cukru
nerezové formičky na foodstyling (průměr 6 cm, výška 6 cm) – 8 ks
nebo misky na dezerty, skleničky (cca 4 – 6 ks, podle velikosti)
páska na dezerty, případně potravinářská folie
Postup
Kdo si chce udělat malé kulaté dortíky, použije kulaté nerezové formičky na foodstyling, které vyloží průhlednou páskou na dezerty. Úplně stejně hezké se ale povedou dezerty i tehdy, když v domácích podmínkách použijeme sklenice na víno nebo hezké misky na dezerty. V tom případě není nutné dávat tolik želatiny a dezert bude více krémový. Postačí jen dva plátky pro lehké ztužení.
Nerezové formičky si vyložíme průhlednou páskou a připravíme si oříškový základ. Pod formičku dáme plátek alobalu.
Ořechy rozsekáme mixérem nebo ručně. Nemusí být všechny kousky stejné, ideální je mix hrubších a jemnějších kousků. Promícháme s cukrem a vsypeme na pánvičku.
Na střední teplotu opékáme asi pět minut a potom přidáme máslo, med a opět mícháme, až se všechny suroviny spojí. Stáhneme z plotny a přidáme amareto, opět promícháme.
Necháme malinko prochladnout, ať není směs příliš horká (asi pět minut), ale ne úplně vystydnout, protože potom směs ztuhne. Ořechový základ přendáme lžičkou do formiček, na dno, pěkně rozprostřeme až do krajů a uhladíme. Dáme ztuhnout do lednice, stačí deset minut. Mezitím si připravíme krém.
Vymačkáme si pomeranče. Vůbec nevadí, když ve šťávě budou kusy dužiny, naopak to prospěje. Šťávu dáme do menšího hrnce, přidáme 3 lžíce cukru a povaříme. Vypneme teplotu a vložíme plátky želatiny. Necháme asi deset minut a potom při velice mírné teplotě necháme želatinu rozpustit.
Mascarpone vyšleháme s cukrem. Dvě lžíce krému přidáme do hrnce s pomerančovou šťávou, ve kterém se už rozpustila želatina. Rozmícháme a obsah hrnce opatrně přelijeme do zbylého mascarpone krému. Vyšleháme opět dohladka. Vznikne úžasně voňavý krém s chutí a vůní pomerančů. Ten lžící přeneseme do formiček, na připravený oříškový základ. Nevrstvíme až nahoru, protože dortíky budeme zakončovat amaretovým želé. Uhladíme povrch a dáme ztuhnout do lednice, minimálně tři, čtyři hodinky, ideálně do druhého dne.
Zatuhnutý dezert ještě dokončíme amaretovým želé.
Vodu dáme do menšího hrnce, přidáme cukr a povaříme, až se cukr rozpustí. Přidáme půl lžičky agaru. Ten můžeme nahradit čirým dortovým želé, potom pracujeme podle návodu na obalu. Každopádně s agarem vaříme vodu s cukrem asi 4 až 7 minut. Sundáme z plotny a vmícháme lžíci nebo dvě amareta. Promícháme, necháme maličko prochladnout a nalijeme na povrch dortíků. Opět necháme ztuhnout v lednici.
Druhou variantou je, že dortíky zbavíme nerezové formičky a želé přelijeme až na talíři.
Nasekáme si nadrobno ještě další vlašské ořechy, přidáme k nim trochu cukru a opražíme na pánvi.
Necháme vychladnout a křupavou oříškovou směsí posypeme hotový dezert.
Úplně poslední sváteční tečkou, může být dekorace z hořké čokolády, která skvěle ladí s chutí pomerančů.
Nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu, nabereme ji do plastové stříkačky nebo zdobičky a nastříkáme tvary na pečící papír. Necháme ztuhnout v lednici a vzniklé ozdoby naaranžujeme na dezert.
Krásný advent vám přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Ty jo, ty čokoládové ozdoby jsou bomba, super nápad, vyzkouším.
jo,tak toto bych si dala
Tak to vypadá úžasně,dala bych si hnedka
Nádhera, ale já na to nemám trpělivost .. Kdyby mi to někdo udělal, ráda vyzkouším
Moc vám všem děkuji :-)
Kadla — #11 není třeba formiček :-) Krásně tenhle dezert vypadá taky ve skleničkách. Třeba na víno.
Nejen krásné, ale určitě i výborné! Kdybych měla formičky, asi to i zkusím...
moc gratuluju k výhře, drotík vypadá moc hezky a určitě bude výborný,ale sama se do toho asi nepustím
Vypadá to výborně,ale já se do výroby určitě nepustím.Ale kdyby by ho někdo nabídl k snědku,tak neodmítnu.
Jsou tam samý dobrý suroviny, tak to bude mňamka.
vypadá nádherně a bude určitě i dobrý
Elly, moc gratuluju, vy jste se ale vypracovala, klobouk dolů
. Líbí se mi moc ta čoko vločka!
Vyhrál po zásluze, tohle je nádherný moderní a určitě mimořádně chutný recept!!
Moc pěkné.
Moc pěkné, určitě zkusím
Luxusní!
Tak to vypadá velice, ale velice lákavě