Určitě to sami znáte, vědci nemají snad nic jiného na práci, než vyvracet své nedávné objevy týkající se konzumace těch či oněch potravin. Při svém oblíbeném brouzdání po zahraničních webech jsem objevila zajímavá tvrzení, která vám teď předkládám. Zda jim budete věřit a řídit se jimi, záleží na vás a vašem zdravém úsudku.
Konzumací červeného masa riskujete vznik rakoviny. Jeden britský lékařský časopis tvrdí, že není vinno maso, ale způsob jeho přípravy. Vědci z Cambridge analyzovali stravu 1 630 mužů a 2 030 žen ve věku 35-74 let. Souvislost mezi konzumací červeného masa (častěji než jednou týdně) a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny nebyla prokázána. Naopak v USA, kde je oblíbené barbecue, bylo dokázáno, že právě takto připravované maso může být příčinou vzniku rakoviny žaludku a trávicího ústrojí. Červené maso ano, ale vařené, dušené, slabě propečené, tvrdí vědci.
Po bramborách se tloustne. Francouzští vědci se domnívají, že brambory jsou neprávem diskreditovány. Tloustne se spíše díky máslu (ale prý i rostlinnému tuku!), kterým jsou maštěny, nebo opět způsobu přípravy (hranolky). Brambory jsou kritizovány také kvůli vysokému obsahu škrobu, který vytváří vrstvičku na stěně tenkého střeva a brání prý tak zažívání. Ve skutečnosti bramborový škrob tomuto procesu napomáhá, stimuluje syntézu vitaminu B2, díky škrobu se aktivizuje výměna žlučových kyselin. Výsledkem těchto procesů je mimo jiné snižování množství cholesterolu v krvi.
Někdy brambory při vaření černají a my je vyhazujeme, v domnění, že jsou škodlivé. Černání se vysvětluje nedostatkem vápníku v půdách, kde byly pěstovány, nebo uchováváním při vyšších teplotách. Černající brambory však na rozdíl od zelených (s obsahem jedovatého solaninu) zdraví neškodí. Jde tedy jen o estetický vzhled. Černání brambor zabrání pár bobkových listů přidaných do vody, v níž je vaříme.
Tučné jídlo škodí našemu zdraví. Podle posledních amerických průzkumů prý potrava obsahující vyšší
Žvýkejte, je to zdravé, valí se na nás z každé televizní reklamy. Podle posledních průzkumů (opět amerických) však existuje celá řada důkazů o škodlivých vedlejších účincích žvýkání. Je to mimo jiné vypadávání plomb, narušování korunek a můstků, nadměrný rozvoj žvýkacích svalů, zvyšování hladiny rtuti v organismu (u těch, kdo mají amalgámové plomby).
Tak co? Dáte si k obědu biftek s bramborem, pěkně omaštěným?
Nový komentář
Komentáře
kosmokosmo: jo a pokud se chceš podívat přímo na ruský zdroj, tak www.nebolei.ru
Vivian: a nebo taky ne, nepruď pořád s výživou Vivijááno
Luciš: tvoje stravovací návyky jsou supr, až na to maso... toho jíš podle mě dost hodně, i když k němu jíš hodně oblohy (pokud je to zelenina, máš plus). To se nejspíš jednou projeví.
mirrea....psalas , ze ...americti odbornici tvrdi.....no tak jsem myslela, zes cerpala z toho, ze to NEKDE tvrdi.......no a to mohlo byt klidne tvrzeno i v anglictine,ne?....ja jsem tim chtela NAPSAT, ZE MI TO NEMUSIS PREKLADAT........NO ALE VIDIM, ZE NENI CO
tady vlastne muze napsat kdokoli cokoli a nemusi to byt vubec pravda...a autor to i potvrdi.....proc to teda vubec cist,ze?
hm........................to sem se toho zas dozvedela
kubikm: No ja jsem si ted nedavno plombu vyzvejkla
Boli
),tak me pak boli spanky
Ale pokud to se zvykanim prehanim(nezvykam casto,ale kdyz,tak mam tu zvykacku v puse klidne cely den
já pořád žvýkám...ptala jsem se na ty plomby naší zubařky, říkala, že je jen dobře, pokud žejkajda jí vytáhne - dobrou nemůže, ale tu nahlodanou, kde se to kazí POD NÍ, tak to je jedině dobře
*Kotě*: řekla bych třeba herec Táborský
nic proti němu osobně...
Vea: jasně že ti to řekne /ZUBAŘ/ je to pro něj kšeft
...
Vážené a milé pochybovačky a pochybovači o výše uvedených tvrzeních, to opravdu není vědecký článek,
to bych si nedovolila, jen jsem vám chtěla na ukázkách z různých webůpředvést, že to opravdu normální člověk nemá lehké,
co bylo zdravé před deseti lety náhle neplatí (viz aninas)
kosmokosmo: nečerpala jsem z anglicky psaného článku
Jeden příklad o zdravé výživě:
Jeden můj známý doktor měl v rodině rakovinu žaludku. Každý chlap v této rodině zemřel v 50 letech na tuto rakovinu. Tak ten můj známý chodil pravidelně každý půlrok na preventivní vyšetření a celý život jedl pouze vařené kuřecí maso. A jak to dopadlo? Když mu bylo 50, zemřel na rakovinu žaludku.
Je to o nepřecpávání se a pestré stravě. Já jím skoro všechno, vajíčko tak max jedno denně a to jen v něčem, samo moc ne. Maso tak čtyřikrát týdně, z hovězího vařím tak akorát guláš jednou za tři měsíce. Vnitřnosti nejím vůbec, játra jsem měla jednou v životě jako děcko. Nekupuju konzervy, polívky z pytlíku když už tak hodně ředím a přikrájím zeleninku. Mám ale ráda vepřové libové maso a kuřecí pečené a všelijaké kapsy se sýrem,prostě minutky, těstoviny atd. Na to možná dojedu, ale dám si k tomu vždycky hodně oblohy. Používám jenom 100% máslo tence natřené a zřídka. Na teflonku na maso trošku sádla někdy i oleje. Nenávidím ztužené tuky, ať už na mazání tak na smažení.
Jé, já bych chtěla vidět, jak vypadá nadměrně vyvinutý žvýkací sval. A hlavně proč je to škodlivé. Prosím prosím, ukažte!
Pala: no kdyby děda vydržel trochu dýl, musel by i tu vodu přestat pít...
Můj dědeček byl průkopníkem zdravé výživy v Čechách. Vždycky, když se o něčem dozvěděl, že je to nezdravé, tak to přestal jíst.
Nakonec pil už jen vodu a skončil v nemocnici.
Naštěstí dostal rozum a začal jíst zase všechno. A vvv votom to je.
Jim co me chutna a je jedno jestli to je tucny bucek nebo rybi masicko hlavne kdyzto je namka
Když mám hlad, tak jím. Před očima pouze ledničku a kdo mě vyruší, toho pokoušu. A až se nadlábnu, to je mi pak tak fááájn.
Jídlo je jedna z mých největších radostí, tak proč si ji nedopřát, když jich je v životě tak málo ?
Jo, nevíte někdo, jak vypadá člověk, co má nadměrně vyvinuté žvýkací svaly? Je to dobře nebo špatně - a v čem?
Špatně udělaná plomba se samozřejmě snadno uvolní. Taková, kterou "vyžvýkáte", by vypadla stejně, jen holt o něco později - až by se pod ní hezky vyvinul kazík
Jíst se má ode všeho, ale hlavně v rozumném množství. Ztloustnout se dá i po dietních jídlech, když jich spucneme vagón
Jak říkala moje babička "všeho s mírou", tj. nic nepřehánět, jíst a pít střídmě a pestře, aby organismus dostal to dobré a s tím špatným se stačil vyrovnat.