V České republice se objevila v 18. století, kdy byla servírovaná jako teplý nápoj. V 19. století se pak začala objevovat ve formě tabulek a cukrovinek, tedy tak, jak ji známe dnes.
Věděli jste že:
- První kakaové boby poslal z Ameriky Fernando Cortez císaři Karlu V.
- Aztéčtí Indiáni připravovali z kakaových bobů nápoj zvaný choco-atl, který připravovali z pražených, rozmělněných kakaových zrn, k nimž přidávali vodu nebo kukuřičný odvar.
- Po svém objevení bylo pití čokolády výsadou zámožnějších, kteří jej často pili z nádob vyrobených z drahých kovů.
- V polovině 18. století označila pařížská univerzita čokoládu za jednu z nejvýživnějších a nejzdravějších poživatin.
- Zpočátku panovala k čokoládě skepse. Proto si Marie Terezie dopřávala požitek z pití čokolády v ústraní. Později ale vymohla jednomu z důstojníků povolení výhradního prodeje čokolády.
- Při výrobě čokolády se smíchává kakaová hmota s cukrovou moučkou a dalšími přísadami – smetanou, vanilkou a sušeným mlékem.
- Za pravlast kakaovníku lze považovat Mexiko. Z důvodu geografických a klimatických podmínek.
Historie jedné z nejstarších továren
Postupně pak začaly na území naší republiky vznikat továrny na čokoládu. Jednou z těch tradičních je bezpochyby také Zora v Olomouci. Její počátky sahají do roku 1889, kdy vznikla „První společná moravská továrna na cukrovinky a čokoládu v Olomouci, zapsané společenstvo s obmezeným ručením“. Výroba, která byla realizována v pronajatých prostorách ve dvoře domu Občanské záložny na Dolním náměstí, byla slavnostně zahájena 12. června 1899. Výrobky se brzy staly velmi oblíbenými a žádanými. Od roku 1908 nese továrna název Zora, který jí byl dán jako symbol pro lepší budoucnost. Od tohoto roku prošla továrna řadou významných změn včetně jejího převzetí pod křídla společnosti Nestlé.
Nyní se tam mimo jiné vyrábí třeba i čokoládová centra do velmi oblíbených LENTILEK.
Oslavte i Vy Mezinárodní den čokolády
13. září je dnem, kdy je čokoláda výslovně dovolena! Proto Vám přinášíme pár čokoládových receptů, se kterými můžete svátek čokolády pořádně oslavit. A pokud se Vám do nich nechce nebo držíte štíhlou linii, zobněte si ke kávě jednu malou Lentilku ;-)
Čokoládový fondánt s Lentilkovou smetanou
- 200g hořké čokolády Orion
- 200g másla
- 110g hladké mouky + trochu na vymazání formiček
- 7 vejec
- 200g cukru krupice
- Kelímek zakysané smetany
- 1 balení lentilek
- Moučkový cukr
- Máta na ozdobu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15-20minut
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vyšleháme do hladké lesklé hmoty. V jedné misce smícháme cukr s moukou a směs postupně přisypeme do čokolády, kterou předtím smícháme ve druhé misce s vejci.
Do šesti vymazaných a moukou vysypaných formiček nalijeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. V troubě pečeme asi 8 minut. Okraje by měly být upečené , ale střed stále tekutý.
Hotové “bábovičky” po cca 2 minutách odležení vyklepneme na talíř a ještě teplé podáváme se zakysanou smetanou, smíchanou s Lentilkami. Nakonec ozdobíme snítkou máty a moučkouvým cukrem.
Čokoládový perník zdobený Lentilkami
- 340 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa Orion
- 2 vejce
- ½ sáčku kypřícího prášku
- ½ sáčku prášku do perníku
- 220 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- ½ lžičky skořice
- 1ks citron
- špetka soli
- máslo a hladká mouka na vymazání pekáčku
Na polevu
- 50 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády Orion
- 1pl oleje
Počet porcí: 12-15
Doba přípravy: 60 minut
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C
Mouku přesijeme přes cedník a smícháme dohromady s cukrem, kakaem, solí, kypřícím práškem, skořicí a práškem do perníku. Vejce prošleháme s mlékem a smícháme se sypkou směsí. Potom přidáme olej a nastrouhanou kůru z citrónu. Těsto vlijeme do vymazaného pekáčku vysypaného moukou a dáme péct. Perník pečeme 30-40minut při 180°C.
Hotový perník vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Mezitím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do které přilijeme smetanu a olej. Vše pečlivě rozmícháme. Hotovou polevou namažeme perník a posypeme Lentilkami.
Nový komentář
Komentáře
Danila — #3ok souhlas
hada — #4 denkas — #5 Karma, napadlo mě to taky. Oboje.
hada — #4

Nojo,ale tento článek je lepší
Předchozí článek naučte se netlousnout a hned po tom mezinárodní den čokolády
a je po předsevzetí
manislava — #1treba oslavovat celý mesiac
To bude brzy.Koupíme si čokoládu a budeme mlsat.
tak to oslavíme-jen nevím jestli vydržím čekat do 13.-tého