Gochujang
Gochujang omáčka je královnou korejské kuchyně! Se svou červenou barvou a hustou strukturou je tato sladká kořeněná fermentovaná pasta základem korejských pokrmů, které perfektně dochutí. V závislosti na druhu může udělat pokrm pikantnější, sladší anebo mu dát trochu uzenou chuť. Přidává se do pokrmů jako bibimbap a tteokbokki, ale najdeme ji i v salátech, dušených pokrmech a na marinovaných masech.
Foto: Shutterstock
Hoisin omáčka
Hoisin omáčka není tak známá jako sójová omáčka. Za posledních několik let však nabrala na popularitě, protože je to skvělá přísada, kterou můžete použít prakticky na cokoli. Můžete si ji vychutnat jako marinádu, namáčecí omáčku, náhražku BBQ apod. Vyrábí se z fermentovaných sójových bobů a chutná neuvěřitelně. Je hustá, sladko-slaná, chutí se trochu podobá barbecue omáčce.
Foto: Shutterstock
Tonkatsu omáčka
Tonkatsu nebo katsu omáčka je japonská omáčka podávaná především s tonkatsu, což je smažený obalovaný vepřový řízek, který do Japonska přinesla západní kuchyně a místní si jej zamilovali a osvojili. Vyrábí se ze směsi ovoce, zeleniny, koření a octa s vynikající vyvážeností sladkosti a kyselosti. Je lehce pikantní a dokonale se hodí k vepřovému řízku i na rýži. Údajně vznikla z worcesterské omáčky, ale Japonci si ji doladili podle svého vkusu.
Foto: Shutterstock
Sójová omáčka
Nejznámější z tohoto výčtu je rozhodně sójová omáčka. Dnes už běžná ingredience i v mnoha českých domácnostech. Můžete ji využít do omáček, marinád, polévek, na smaženou zeleninu, na sushi – zkrátka do čehokoliv, co chcete dochutit a čemu chcete přidat trochu slanosti. Jedny z nejlepších sójových omáček vyrábí Kikkoman.
Foto: Shutterstock
Rybí omáčka
Žádné jídlo z jihovýchodní Asie se neobejde bez rybí omáčky. Hlavně to vietnamské! Tato slaná omáčka vyrobená z fermentovaných ryb a krilu se dá využít mnoha způsoby. Například přidáním česneku, několika kapek limetky, čerstvých chilli papriček a cukru získáte výbornou sladkokyselou omáčku. Přidává se také do omáčky, která je ve vietnamských restauracích servírovaná k pokrmům jako bun cha nebo bun bo nam bo. V domácnosti žádného Vietnamce takhle omáčka nesmí chybět. Pořiďte si ji také. Výborně s ní můžete ochutit i samotnou suchou rýži.
Foto: Shutterstock
Ústřicová omáčka
Tato pikantní tmavá omáčka je oblíbená v čínské, khmerské, vietnamské, thajské a malajské kuchyni. Využijete ji na restovanou zeleninu, do polévek, smažených nudlí nebo smažené rýže. Navzdory svému názvu jsou k dispozici dokonce i vegetariánské verze ústřicové omáčky.
Foto: Shutterstock
Teriyaki omáčka
Stejně jako sójovou omáčku a hoisin můžete teriyaki koupit téměř kdekoliv. Jde o japonskou sladko-kyselo-slanou omáčku se středně hustou texturou. Skládá se ze sójové omáčky, medu či javorového sirupu, mletého česneku, hnědého cukru, vody, zázvoru a kukuřičného škrobu. Tradičně se používá jako glazura na maso. Hodí se k rybám, krevetám, kuřecímu, hovězímu i vepřovému. Ale i smažené hranolky, rýžové pokrmy a zelenina mohou s touto omáčkou chutnat skvěle.
Foto: Shutterstock
Tamarindová omáčka
Někde na křižovatce mezi sladkou, slanou a výrazně kyselou chutí je tamarindová omáčka oblíbená v jižní a jihovýchodní Asii. Její lehká pikantnost dochutí polévky, můžete ji připravit jako chutney nebo ji přidat do oblíbeného pad thai, jehož je neodmyslitelnou součástí. Obvykle se vyrábí z čerstvého nebo sušeného tamarindu, jaggery, zázvorového prášku a semen kmínu.
Foto: Shutterstock
XO omáčka
Pikantní omáčka z mořských plodů je pilířem kantonské kuchyně a obyvatelé Hong Kongu na ni nedají dopustit. Tuto chutnou směs sušených mořských plodů, cibule, chilli, česneku a oleje lze použít pro zvýraznění chuti a vůně pokrmů. Název XO je odvozen od názvu koňaku, v Hong Kongu populárního západního likéru, který zde byl dříve považován za vznešený produkt. Omáčka však žádný koňak neobsahuje. Termín XO se ale v Hong Kongu začal hojně používat k označení vysoké kvality, prestiže a luxusu. Omáčka XO byla prodávána stejným způsobem jako francouzský likér s použitím obalů podobných barevných schémat.
Foto: Shutterstock
Ssamjang
Ssamjang je oblíbená korejská omáčka, která se používá zejména při BBQ. Korejci ji dávají na listy hlávkového salátu, do kterých následně balí grilované maso. Na masové pokrmy ve všech různých variantách je výborná i samotná. Korejci si do ní také namáčejí zeleninu jako je okurka nebo mrkev. Dále je vynikající s dušenými, grilovanými i syrovými rybami, k rybím konzervám nebo k tofu. I když existuje mnoho různých druhů, obvykle se vyrábí z doenjangu (fermentované fazolové pasty) nebo gochujangu (chilli pasty).
Foto: Shutterstock
Chili omáčka
Štiplavá a zároveň sladká, taková je oblíbená chilli omáčka někdy také označovaná jako asijská sladká chilli omáčka. Skvěle se hodí ke smaženým jarním závitkům a pečeným masům. Obsahuje červené chilli, česnek, zázvor, cukr a ocet. Najdete ji ve většině obchodů s potravinami, ale vyrobit si ji můžete i doma. Na internetu najdete spoustu receptů.
Foto: Shutterstock
Arašídová omáčka
Arašídová omáčka je indonéská omáčka vyrobená z mletých pražených nebo smažených arašídů, široce používaná v indonéské kuchyni a mnoha dalších pokrmech po celém světě. Je dobrá k masu i na zeleninu jako dresing. Dodá skvělou chuť grilovaným špízům a poslední dobou je i populární k vietnamským letním závitkům.
Foto: Shutterstock
Zdroje: Autorka článku, Instanely Good, Japanese Taste, Japanese Taste 2, Taste of Home, Korean Bapsang, Wikipedia/XO omáčka, Kids and Cook, Daring Gourmet, Wikipedia/Peanut Sauce
Nový komentář