shutterstock-517182598.jpgFoto: Shutterstock

  1. Houby rostou velmi rychle. Třícentimetrový hříbek za 24 hodin povyroste zhruba o pět centimetrů.
  2. Dohromady s vínem nám houby začnou v břiše kvasit a mohou způsobit velké křeče.
  3. Houby dříve patřily do skupiny rostlin. Později mykologové začali tvrdit, že jsou houby evolučně více příbuzné živočichům, a tak se jim udělala samostatná skupina.
  4. Jíst červivé houby není přímo životu nebezpečné, ale nedoporučuje se to. Červi do hub mohou zanášet mikroorganismy, které způsobují rychlejší zkázu hub.
  5. Podle týmu biologů, geografů a matematiků z univerzity v kanadském Halifaxu a v Honolulu na Havaji se na planetě Zemi vyskytuje 8,7 milionu druhů hub.
  6. Houby se ve světě používají i na výrobu kvalitního papíru.
  7. Největší houbou v Čechách je pýchavka. Ta může dorůst až do jednoho metru a vážit i čtyři kilogramy.
  8. Babky patří k oblíbeným jedlým houbám, ale ve skutečnosti bychom se jim měly spíše vyhnout. Na klobouku hřibu žlutomasého parazituje takzvaný nedohub. Tato plíseň i v malých houbách vytváří toxické látky.
  9. Zdravé, nečervivé houby vydrží v lednici i týden
  10. Podle statistik České zemědělské univerzity v Praze nasbírá každá česká domácnost skoro 6 kilo hub ročně.