Proč jíst chřest?
- Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu
- Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu
- Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest
- Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém
- Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu
- Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů
- Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení
- Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět
- Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil
- Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky
Chřest obalený ve strouhance a parmezánu
Ingredience
- 500 gramů chřest
- 2 velká vejce
- 2 šálky strouhanky
- 1 šálku nastrouhaného parmazánu
- 1 šálku polohrubé mouky
- olej
- pečící papír
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220°C.
- Do vychlazené strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.
- Chřest namáčíme do vajec, mouky, opět do vajec a nakonec ji obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly.
- Při teplotě 220 °C pečeme 10 - 12 minut dokřupava. Podáváme s oblíbeným dipem.
- Nádoba na obalování chřestu, dostatečně dlouhá, aby se vešel plech na pečení.
Zapečený chřest s parmskou šunkou
Ingredience
- 1 svazek chřestu
- 100 g parmské šunky
- 200 ml smetany na vaření
- 1 vajíčko
- 50 ml bílého vína
- 100 g parmazánu
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné ho oškrábat.
- Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile jej uvaření, opláchneme ho studenou vodou a necháme ho okapat.
- Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do zapékací misky.
- Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme ji solí, pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
- Chřest podáváme se smetanovou omáčkou.
Pečený chřest s holandskou omáčkou
Ingredience
- chřest
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 3 žloutky
- šťáva z půlky citronu
- hrubozrnná mořská sůl
- pepř
Postup přípravy
- Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut.
- Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.
Více na TESCO.CZ
Nový komentář
Komentáře
já jsem z chřestu ještě nikdy nic nepřipravovala, měla jsem ho jen několikrát v restauraci.
Mám hodně ráda chřestovou polévku.