Výroba vlastních džemů, marmelád, želé a hustých sirupů z ovoce, květů a bylinek pomocí výrobků značky
Dr. Oetker je velmi jednoduchá a hravě ji zvládne i úplný začátečník.

jama.jpg

Přednosti výroby domácích džemů a marmelád pomocí moderních  želírovacích prostředků:

  • Zachování vitamínů v ovoci. Ovoce se s želírovacími prostředky vaří jen krátce, proto nedochází k velké ztrátě.
  • Rychlost a jednoduchost přípravy. Džemy a marmelády zvládne udělat opravdu každý.
  • Pokud dodržíte uvedený postup, máte záruku, že se vám džem vždy povede.
  • Marmelády a džemy při správném použití želírovacích prostředků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vydrží i několik let. Marmelády a džemy konzervované běžným cukrem se rychle kazí a obsah je velmi náchylný na plísně, musí se tudíž rychle spotřebovat.
  • Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou mít.

Nebojte se experimentovat s vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé.

MODERNÍ TRENDY V ŽELÍROVÁNÍ

  • používání méně cukru a více ovoce (od 1:1 k 3:1)
  • džemy z více druhů ovoce
  • vrstvení džemů (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
  • přidávání koření (zázvor, chilli, skořice, máta…)
  • přidávání alkoholu na chuť (rum, ovocná pálenka…)
  • přidávání netradičních přísad, např. čokolády, sektu
  • džem jako dárek (různé zdobení a balení sklenic do dárkového balení)
  • příprava toppingů (na přelití dezertů)
  • výroba chutney (zejména jako omáčka ke grilovaným pokrmům)
  • zavařování nejen v létě (zavařovat se dá po celý rok)

Sortiment výrobků pro želírování se značkou Dr.Oetker

Jaký želírovací prostředek zvolit?

Pektin

obrazek.pngPektiny se přirozeně vyskytuji předevšim ve slupkach ovoce a v buněčnych stěnach rostlin.
K ovocným druhům bohatých na pektin patři hlavně rybíz, angrešt, ale také jablka a citrusove plody. Pektin Dr. Oetker je modernim připravkem pro domácí zavařování džemů a marmelád.
Obsahuje pektiny z citrusovych plodů. Je100 % rostlinného původu a neobsahuje žádné konzervační látky! Díky tomuto jedinečnému přípravku si můžete vytvořit džem podle vlastní chuti. Třtinový nebo řepný cukr? S Pektinem Dr. Oetker si můžete sami vybrat, jaký cukr na přípravu džemu použijete. Zralé sladké meruňky nebo nakyslé višně? Oslaďte si svůj džem podle vlastní preference nebo podle zralosti ovoce. Pro sladké a zralé ovoce použijte méně cukru (0,7 kg cukru na 2 kg ovoce), pro nakyslé nebo meně zralé ovoce pak více cukru (1 kg na 2 kg ovoce). Připravte si i vy džem podle vlastní chuti!


Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker 


60b60a51a4491obrazek.pngDoporučená MOC je 32,90 Kč za 250 g.
První želírovací cukr se stévií na našem trhu!

Želírovací cukr se sladidly z rostliny stévie na přípravu ovocných džemů má snížený obsah kalorií. Džem připravený z tohoto cukru obsahuje až o 38% méně kalorií než džem připravený klasickým způsobem (ovoce a cukr v poměru 1:1).
Džem má zároveň vysoký podíl ovoce – 74%.
Výrobek obsahuje kompletní recepturu, ke které stačí přidat jen ovoce.
Recept je velmi jednoduchý:
700 g ovoce + 250 g cukru = lahodný džem s ovocným podílem 74%
Stévie je tropické rostlina, která pochází z Jižní a Střední Ameriky. Obsahuje přírodní sladivé látky, které jsou mnohem sladší než cukr a jsou téměř bez kalorií.
K nahrazení velkého množství cukru jich proto stačí jen málo.

Gelfix Klasik 1:1


60b60af922aabobrazek.pngŽelírující směs pro výrobu klasických sladkých marmelád, džemů a želé. Vystačí na 1 kg ovoce a 1,15 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 50% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s kyselejším nebo méně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 19 Kč za 20g

Gelfix Extra 2:1


60b60b1ce9469obrazek.pngŽelírující směs, která zachovává přirozenou chuť ovoce a současně odpovídá moderním požadavkům na zdravou výživu, neboť spotřebujete pouze polovinu cukru. Jeden sáček vystačí na 1 kg ovoce a 0,5 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 66% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 25 Kč za 25g

Gelfix Super 3:1


60b60b37a43e9obrazek.pngŽelírující směs pro zachování velmi výrazné ovocné chuti při použití minimálního množství cukru. Jedno balení vystačí na 1 kg ovoce a pouze 350 g cukru. Je vhodný i pro diabetiky, neboť normální cukr lze nahradit umělými sladidly. Šetří kalorie a zachovává maximální chuť ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 73% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 27 Kč za 25g

Želírovací cukr Extra 2:1


60b60b53d2341obrazek.pngHotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád, džemů a želé, podporuje přirozenou chuť ovoce. Jedno balení (500 g) vystačí na zpracování 1 kg ovoce nebo 1 l ovocné šťávy a vaří se pouze 5 minut.
Hotový džem obsahuje přibližně 67% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Doporučená maloobchodní cena: 37 Kč za 500 g

Želírovací cukr Super 3:1


60b60b70ce4a8obrazek.pngHotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád a džemů. Zachovává výraznou chuť ovoce. Balení (500 g) vystačí na 1,5 kg ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 75% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Doporučená maloobchodní cena: 45 Kč za 500g

 Kyselina citronová MAXI 80 g

60b899c58f68bobrazek.pngNové MAXI balení kyseliny citrónové s praktickým zip-lock uzávěrem. Kyselina citrónová Dr. Oetker je jemně krystalická, bez hrudek a veganská. Tohoto všestranného pomocníka v kuchyni i domácnosti využijete:
Na dochucení nápojů, na podporu želírovacího procesu při přípravě džemů, marmelád a želé, na zavařování sirupů, jako náhradu octa při zavařování zeleniny, na okyselení zálivek do salátů a kompotů, na odstraňování vodního kamene např. ve varných konvicích, kávovarech či pračkách.

Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny


60b60c2bf1983obrazek.pngPřípravek zabraňuje tvorbě plísní a kvašení. Zajistí dlouhou trvanlivost zavařeného ovoce a zeleniny ve sklenici. Jeden balíček postačí na 5 kg ovoce nebo 3,5 kg zeleniny a 1,5 litru nálevu nebo 5 litrů ovocného sirupu.
Doporučená maloobchodní cena: 8 Kč za 5g

Všechny výrobky značky Dr.Oetker jsou k dostání v široké obchodní síti.

Nejčastěji používané ovoce a jak ho kombinovat

Zapojte vlastní fantazii a chuť a vytvořte si vlastní originální recepturu kombinací různých druhů ovoce v poměru, v jakém vám bude nejvíce chutnat. Nebojte se přidat
i trochu koření nebo alkoholu.

Tady jsou nejčastější a nejvhodnější kombinace.

Rebarbora
Kombinujeme s jahodami nebo jablky.

Meruňky
Kombinujeme s jahodami a malinami.
TIP: Pokud meruňky ještě nejsou dostatečně šťavnaté, můžete je v džemech doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy.

Maliny
Maliny se dobře hodí k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím.

Ostružiny
Dobře ladí s třešněmi a jablky.

Třešně
Kombinujeme se švestkami, bobulovinami a broskvemi.

Jahody
Kombinujeme s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.

Borůvky
Kombinujeme s jablky nebo malinami.

Rybíz
Kombinujeme se všemi ostatními druhy bobulovin a třešněmi.

Švestky
Dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořice nebo anýz).

Broskve a nektarinky
Dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.
 
Jablka
Dobře ladí s hruškami, kiwi a švestkami.

Čtěte také:

Reklama