Domácnost

Způsobí stévie revoluci v potravinářství?

V listopadu loňského roku byla stévie sladká oficiálně uznána jako sladilo pro Evropskou unii. Vzhledem k současnému trendu zdravé výživy by se daly očekávat záplavy nových produktů slazených právě touto bylinkou. Zatím se však nic podobného nekoná...

StévieStévie sladká (Stevia rebaudiana) je světlomilná rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. V jejích listech se nachází steviosid a rebaudiosid, patřící do skupiny glykosidů (derivátů sacharidů), díky nimž má bylina výrazně sladkou chuť- uvádí se, že je až tři sta krát sladší než cukr.
Oproti běžně užívaným sladidlům jako je med, bílý i třtinový cukr či obilné sirupy, má však naprosto minimální kalorickou hodnotu a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Také je výrazně zdravější než chemická umělá sladidla, o jejichž nežádoucích účincích na lidský organismus se mluví čím dál víc - stévie je totiž čistě přírodní.

Až do loňského prosince se však veškeré výtažky ze stévie mohly prodávat jen jako drogistické zboží. Stéviové kapky tak byly na trhu jako ústní voda, pilulky jakožto pastilky pro svěží dech a podobně. Na většině výrobků sice bylo upozornění, že se v jiných zemích bylinkou směle ochucují potraviny i nápoje, ale oficiální potvrzení stévie jako sladidla chybělo.
Na mnoha internetových diskuzích se rozvíjely rozsáhlé spekulace o lobby výrobců umělých sladidel a na většině portálech o zdravé výživě a diabetes se hlasitě volalo po schválení stévie jako bezpečného sladidla.
Tak je to tady. V listopadu 2011 byla stévie sladká, respektive steviosid, oficiálně uznán jako sladilo využitelné v potravinářství.

Revoluce se zatím nekoná

Kdo by však čekal rozsáhlou nabídku stévií slazených pochutin, cukrovinek, pečiva či nápojů odpovídající poptávce, bude jistě zklamán.
Zatím jedinou velkou korporací, která využila stévii do svého výrobku, je Kofola. Ta uvedla v polovině února na trh inovovaný výrobek Kofola bez cukru, kde část umělých sladidel nahradila právě stévií sladkou. K podobnému kroku se podle deníku Mladá fronta Dnes chystá i společnost Coca-Cola.
Otázkou zůstává, proč už si nemůžeme v obchodě koupit diabetickou čokoládu, kde bude aspartam nahrazen čistě rostlinnou stévií? Proč s touto sladkou rostlinkou nepečou biopekárny své nízkokalorické sušenky?

Vadí specifická chuť?

Jednou z potenciálních možností je poměrně specifická chuť bylinky, na kterou nejsou čeští spotřebitelé zvyklí. Stévie má totiž podobné chuťové účinky jako zázvor. Tak jako zázvor pálí až po polknutí sousta, tak i stévie rozvine svou sladkost až v dozvuku. Navíc je její chuť dost odlišná od cukru, medu i umělých sladidel.

Osobní zkušenosti

Osobně používám stévii často a rád. Čaj i kávu si sice stále sladím raději třtinovým cukrem, ale například v zákuscích mi vyloženě chutná. Výborná je zejména v kombinaci s ovocem, kde podpoří, podtrhne a několikanásobně zesílí jeho přirozenou sladkost. V případě klasických buchet či bábovek bych doporučil kombinaci stévie s obvyklejším sladidlem, aby moučník nechutnal příliš „jinak“.

Kde si sladidlo ze stévie můžete pořídit

Nejsnáze dnes (asi jako všechno kromě pečiva a čerstvého masa) si ji můžete objednat přes internet. Sladidlo ze stévie se dodává ve formě tablet, prášku či v tekutém stavu. Ovšem není to nikterak levná záležitost. Pravděpodobně se nedostanete pod 100 korun za relativně malé balení, pokud někde nenarazíte na nějakou akci.
Osobně stévii pořizuje v obchodech se zdravou výživou, kde je ještě o trochu dražší, ale zase si můžete konkrétní výrobek pěkně prohlédnout, než za něj dáte peníze.
Zajímavé je, že si stévii můžete pěstovat i doma v pokojových podmínkách. Semena jsou rovněž k dostání na internetu.

Zdroje:
http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/coca-cola-i-kofola-budou-mene-kaloricke-osladi-je-jinak_218689.html
http://www.vitalia.cz/clanky/stevie-sladidlo-nejen-pro-diabetiky
http://ekonomika.idnes.cz/prvni-napoj-se-sladidlem-stevie-pujde-do-obchodu-v-breznu-rika-majitel-kofoly-1w7-/ekoakcie.aspx?c=A120216_1733903_ekoakcie_vem

Kam dál?

   
29.03.2012 - Zahrada a květiny - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [49] kelis [*]

    Hodně lidí s ní už úplně nahradilo cukr, hlavně při hubnutí. Na slazení je také dobrý a zdravý xylitol.

    superkarma: 0 05.04.2016, 09:20:42
  2. [48] jithule [*]

    také jsem o ni slyšela

    superkarma: 0 03.04.2012, 17:56:50
  3. [47] free [*]

    Maminka pěstuje rostlinu, ale mic ji nechce používat, nechutná ji.

    superkarma: 0 02.04.2012, 20:19:34
  4. [46] Miroslava Gregorová [*]

    Slyšela jsem o ní,určitě se prosadí pro nemocné i zdravé vynikající.

    superkarma: 0 01.04.2012, 09:31:08
  5. [45] mafi [*]

    Semena stévie mají i v bauhausu a podobných za pár korun. Viděla jsem už i prodávat stévii jako bylinku v květináči...

    superkarma: 0 31.03.2012, 12:31:03
  6. [44] Lydia001 [*]

    Tuto bylinu ani neznám.

    superkarma: 0 30.03.2012, 17:41:11
  7. avatar
    [43] Eva_CZ [*]

    wich — #42 ja jsem to driv neresila, chapes. Nemela jsem duvod. Sml23

    superkarma: 0 30.03.2012, 05:13:58
  8. avatar
    [42] wich [*]

    Eva_Fl — #31 "Netusila jsem, ze ryze je 100% sacharid apod., ze ovoce muzu jen kousek a musim si hlidat proste uplne vsechno" Tohle věděla babi už cca před 30 lety, když jí diagnostikovali diabetes. Za socíka, v Československu. Učí se to i děti v přírodopise na druhém stupni ZŠ. Teda, tam někde na starém kontinentu u Ukrajiny Sml9

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #43
    superkarma: 0 29.03.2012, 22:51:31
  9. avatar
    [41] arminka [*]

    diabetik nejsem,ale pěstuji si ji na okněSml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 21:53:58
  10. avatar
    [40] OlgaMarie [*]

    Pro cukrovkáře jsou dobré topinambury (židovské brambory). Také jejich cena stoupá a když jsem byla malá, krmili se jimi králíci.

    superkarma: 0 29.03.2012, 20:03:31
  11. avatar
    [39] hubajda [*]

    vic jak 3 roky ji kupuji svemu muzi je diabetik uzasna vec mohu jen doporucit

    superkarma: 1 29.03.2012, 17:56:20
  12. avatar
    [38] Jindriska8 [*]

    Pro diabetiky úžasná rostlina.Sml22

    superkarma: 0 29.03.2012, 17:40:39
  13. [37] zwiki [*]

    Vždy něco nového na trhu, neznámého a hlavně zdravého je poměrně drahé.Málokdo toho využije.

    superkarma: 0 29.03.2012, 16:50:55
  14. [36] Trefa [*]

    TRefa:radeji zustnu u cukru,cukrovku nemam,tak zatim nic noveho.

    superkarma: 0 29.03.2012, 16:37:49
  15. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    kuželka — #32 ale ja jim rajskou a koprovou - ja jim uplne vsechno, co chci. Jen tam nenasypu cukr, ale Splendu, vim, ze si muzu dat max. 2 maly knedliky a sakra setrim moukou.

    superkarma: 0 29.03.2012, 15:17:05
  16. avatar
    [34] Eva_CZ [*]

    kuželka — #32 ja jsem se dostala do diabetickeho programu, takze se o me staraji a krome dia skolicek jsem absolvovala skolicku zdraveho zivotniho stylu. Staraji se o me tak, ze mam VESKERE leky i lecbu zadarmo. Komplet lekarskou peci - od gyndy pres zubare po internu.....Jen za leky bych dala cca $2000/mesic. Mam od nich masinky na mereni cukru a ........ a vsechno, co potrebuju. To je ukazka te nelidske zdravotni pece v USA. Ja je miluju! Ziju na Floride, to bys mela do skolicky z ruky.

    superkarma: 0 29.03.2012, 15:15:10
  17. avatar
    [33] blesksoft [*]

    já si echt cukr stejně neodpustím

    superkarma: 0 29.03.2012, 15:14:00
  18. avatar
    [32] kuželka [*]

    Eva_Fl — #31 Můžu se zeptat, jaké školičky jsi absolvovala? Já jsem byla v lázních na edukativním pobytu, tam to vzali všechno hodně "rychlíkově" - ani jídelníček nebyl zrovna ukázkový. Na začátku léčby jsem na tom byla líp, teď jsem asi trochu polevila v hlídání. Ale cukr jako takový taky není můj problém, nepotřebuju sladit čaj a kafe. Ale občas bych si dala třeba rajskou nebo koprovku, no anebo mazance.  Něco, po čem se trošku tloustne. Jinak na mase a zelenině pořád hubnu - teď už opravdu nechtěně!

    Příští týden jdu na kontrolu a NEBUDE pochválená :-(

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #34
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 29.03.2012, 15:11:33
  19. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    ToraToraTora — #29 jsem diabetik. Opustit cukr bylo to nejsnadnejsi. Cukr nebyl a neni muj problem. Neni a je... Protoze sacharidy jsou temer vsude a to je to, co si diabetik musi hlidat. Musi VEDET, co je sacharid a co je protein. Podle nasich meritek je mleko sacharid a fazole jsou sacharid apod. Ja jsem absolvovala 2 diabeticky skolicky ( kazda trvala 6 tydnu ), kde nas ucili. A ja se podle toho ridim tak, ze dostavam diplomy za uzasny hladiny cukru. Sml54 Netusila jsem, ze ryze je 100% sacharid apod., ze ovoce muzu jen kousek a musim si hlidat proste uplne vsechno. A jde to a jde to samo. SEBEKONTROLA. Sml67

    1. na komentář reaguje kuželka — #32
    2. na komentář reaguje wich — #42
    superkarma: 0 29.03.2012, 15:01:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Violeta [*]

    Sml69 nedávno jsem Stévii pěstovala na zahradě ve velkém květináči. Ale spíš jako okrasnou květinu. Zhruba po 2 letech mi uhynula, zatím se  nechystám ji pěstovat znovu.

    superkarma: 0 29.03.2012, 14:57:47
  2. avatar
    [29] ToraToraTora [*]

    Eva_Fl — #27 Tady se prodává v několika formách. Ale pro dobrý pocit si jí mnoho lidí pěstuje. Však zalití lístku v čaji není jinak náročné. Ale jak říkám, každý si může vybrat. Znám několik diabetiků a ti se raději krotí v životě, protože ví, že jim to pomůže i jinak. Stévii jsem zkusila ale nepiji sladké limonády, nesladím čaj ani kávu a když chci držet taily, tak se necpu buchtami, takže o stévii neuvažuji. Sladké mi ani nechybí. Potřebuji kytku, která nahradí maso Sml54 Prý chtějí, aby se i po slepicích vepříci měli jako v ráji a my to prý zaplatíme

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #31
    superkarma: 0 29.03.2012, 14:48:09
  3. avatar
    [28] ladouch [*]

    Radši vůbec nesladit než tohle a ani žádná umělá sladila, je to hnusný.Sml22Sml22

    superkarma: 0 29.03.2012, 14:30:10
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    ToraToraTora — #26 Sml22Sml67 asi tak. Hele, vy tam fakt zvykate a louhujete listky? Tady se prodava ve forme krystal.cukru. Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #29
    superkarma: 0 29.03.2012, 14:29:00
  5. avatar
    [26] ToraToraTora [*]

    Jaká revoluce. Stevie je v Čechách už minimálně deset let velmi dobře k sehnání a žádného boomu jsem si nevšimla. Lidé, kteří mají potíže s cukrem a jsou odhodláni to řešit většinou v mém okolí omezí cukr aniž by se oblbovali čímkoliv jiným., Čaj nesladí a v cukrovinkách a pečených zákuscích se omezují. To také není špatný nápad.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #27
    superkarma: 0 29.03.2012, 14:01:55
  6. avatar
    [25] ekleinovka [*]

    Zkusím ji vypěstovat,ale jak to tady čtu,moc se nedari

    superkarma: 0 29.03.2012, 13:36:54
  7. avatar
    [24] macasev [*]

    Nenadchla mě. Je to takové divně sladké. Pokud bych musela tak snad, ale nemusím.

    superkarma: 0 29.03.2012, 13:32:26
  8. [23] magic11 [*]

    Už jsem o ní slyšela, ale ještě nezkusila. Sml80

    superkarma: 0 29.03.2012, 13:18:15
  9. avatar
    [22] saruz [*]

    Zatím nemám,ale zakoupím semínka,vyseji a dál se uvidí. Sml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 13:01:50
  10. [21] kulisek [*]

    Stevii jsem si vypěstovala ze semínek, ale žádnou velkou sklizeň z ní nemám a to už ji pěstuji 3 roky. Sušenou si dávám do studené vody z kohoutku pro žízeň. Sml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 12:11:12
  11. avatar
    [20] kuželka [*]

    capkova — #18 Prosaím o radu:

    Jsem cukrovkářka. Koupila jsem si sušenou stévii, paní prodavačka mi poradila, že si ji mám zalít vodou a pak tím sirupem sladit. Ok, ale do těsta se mi to nezdá, bylo by to příliš tekuté. Máte radu? (Tedy kromě toho, že si mám koupit kapky - na ty dojde vzápětí, ale teď tu mám balíček sušené a chci ho spotřebovat.)

    superkarma: 0 29.03.2012, 11:36:21
  12. [19] Jala [*]

    hanak — #15 OlgaMarie — #17 capkova — #18 Holky, moc díky za další info.

    Ad hanak: Taky jsem si návod (s lupou) přečetla, semena jsem ještě nesázela. Ale ta moje byla v zimě v teple, tak jsem předpokládala, že bude "rodit" imrvére.

    Jsem zvědavá na tvé zkušenosti. Budu ráda, když se o ně se mnou podělíš.

    Já se zkusím příští týden zase mrknout, jestli ji neseženu v květináči. Cena květináče byla totiž stejná jako ta semínka a bylo to bez práce.

    superkarma: 0 29.03.2012, 10:46:56
  13. avatar
    [18] capkova [*]

    STÉVII PRODÁVÁM V MÉM KRÁMKU . MÁM VŠECHNY FORMY I SUŠENOU.

    PRODÁVÁ SE DOST

    1. na komentář reaguje Jala — #19
    2. na komentář reaguje kuželka — #20
    superkarma: 0 29.03.2012, 10:36:57
  14. avatar
    [17] OlgaMarie [*]

    Jala — #11 Když jsem byla v prodejně léčivých rostlin, tak ji měli tekutou, v tabletách a prášek. Paní říkala, že pokud bych chtěla sušenou, že ji objedná.

    1. na komentář reaguje Jala — #19
    superkarma: 0 29.03.2012, 10:31:39
  15. [16] Jala [*]

    pajda — #13 No já jsem zase pro každou novinku, která by mohla cukr nahradit. Ne kvůli sobě, já mám naštěstí zatím cukr v pořádku.

    Ta moje mi nesmrděla a v puse mi chutnala příjemně sladce. Akorát mi chcípla a to jsem se na ni  denně usmívala!

    Stejně díky za tvé zkušenosti, já měla jen jednu, ty určitě víc.

    superkarma: 0 29.03.2012, 10:31:14
  16. [15] hanak [*]

    Včera jsem vysadila semínka, tak jsem v očekávání. Na návodu, jak ji využít, pěstovat a zimovat jsem se dočetla:

    Nekalorické sladidlo, zvyšuje produkci insulinu

    Ústní voda-prevence kazivosti zubů i paradentózy

    K potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné a ekzémů

    Snižuje únavua únavový syndrom

    Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích

    1. Za čerstva: výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) nebo lze lístky i části rostliny přidávat do tekutin, vhodná i k sušení.

    2. Pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10 st. C zastavuje růst a při 5 st. C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání.

    3. Po opadání listů sestřihneme na 10-15 cm a zimujeme ve vzdušné místnosti při 8-14 st. C. Přezimují jen kořeny. Na jaře rostlinu přesadíme do větší nádoby. Při správném zimování lze udržovat jako trvalku.

    1. na komentář reaguje Jala — #19
    superkarma: 0 29.03.2012, 10:30:58
  17. [14] Jala [*]

    Julianna — #12 Díky za info.

    superkarma: 0 29.03.2012, 10:23:09
  18. avatar
    [13] pajda [*]

    Měla jsem. Pokaždé mi ze zahradnictví přišla "stévie", pokaždé to vypadalo jinak, páchlo jinak, ale nikdy to nesladilo. Jo, když jsem lísteček rozžvýkala, měla jsem divný pocit, že na tom zbyl nějaký hnus z cukrové řepy...rozhodně bych tím nic nenahrazovala. Pocit sladké chuti navozují údajně i některé jedovaté houby a kdo moc che "přírodní sladkou chuť" může rozhodit jetelové semínko a vymačkáat pak nektar z květů. Sladí a chutná určitě víc, než tohle lupení.Sml57 Mimochodem - kočky, známí to domácí býložravci, se stévie ani nedotkly, a ty ví hodně dobře, co je pro ně zdravé.

    1. na komentář reaguje Jala — #16
    superkarma: 0 29.03.2012, 10:18:09
  19. avatar
    [12] Julianna [*]

    Jala — #11 jj, chápeš správně a necháš tam tak dlouho, jak to chceš sladké, čím dýl - tím sladší, o čerstvé zatím nic nevím. Já ji mám z firmy Milota za 47,- 50 gramů sušené.

    1. na komentář reaguje Jala — #14
    superkarma: 0 29.03.2012, 10:14:32
  20. [11] Jala [*]

    Julianna — #10 Rozumím tomu dobře, že lžičku sušených lístků zaliju troškou horké vody a ta voda bude sladká? Pak ji případně nechám zchládnout, že? Tak rozpouštím sladidlo v tabletách, když zrovna nemám práškové. Tak na to bych lenošná nebyla. Jen stévii budu muset vypěstovat a lístky usušit. Čerstvá - nesušená - stévie se nějak dá použít?Sml16Sml16Sml16

    Sušenou jsem ještě "nepotkala". Kde se prodává a kolik stojí 10 deka?Sml16Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje Julianna — #12
    2. na komentář reaguje OlgaMarie — #17
    superkarma: 0 29.03.2012, 09:45:27
  21. avatar
    [10] Julianna [*]

    Mám v krámku - sušenou a dle návodu se spaří 1 lžička horkou vodou a  nechá louhovat cca 1-5 minut, podle toho, jak moc chci nápoj sladký, pak se tím výluhem zalije kafe nebo čaj. Jednoduché, ale někteří frfňají, že je to moc práce...lenoši Sml16

    1. na komentář reaguje Jala — #11
    superkarma: 0 29.03.2012, 09:19:27
  22. avatar
    [9] vmarta [*]

    ja jsem se snažila ji vypěstovat..ale po trhání listků..mi odešla...a listky? mne se nezdálo být tak sladké...ale asi jsem to skoulila ja  pěstováním Sml80

    superkarma: 0 29.03.2012, 08:58:01
  23. [8] Saritka [*]

    Tak zatím neznám.Sml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 08:27:19
  24. [7] helča 65 [*]

    Sml80Také jsem si koupila semínka stévie, mám je v květináči. Asi dva týdny se nic nedělo, ale teď se objevily dva úplně malinkaté pidilístečky o nichž nevím, jestli jde o stévii, nebo je to plevel. Takže musím počkat, co se vyvine.Ve zdravé výživě jsem si koupila sladidlo ze stévie v tabletkách, je dost drahé, ale chutnalo mi lépe, než např. Aspartam aj.Dá se koupit i v tekuté formě, která by měla být vhodná na pečení. Nezdálo se mi, že by sladidlo mělo nějakou zvláštní chuť. Sml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 08:15:02
  25. avatar
    [6] wich [*]

    kf — #4 Sml67 A také co jiného je lidský organismus, než soustava chemických procesů Sml30

    superkarma: 0 29.03.2012, 08:08:05
  26. avatar
    [5] OlgaMarie [*]

    Minulý měsíc jsem ji chtěla koupit v lékárně a tam mi sdělili, že lékárny ji zatím neprodávají, ať jdu vedle do prodejny léčivých rostlin. Cena je opravdu na sladidlo vyšší, ale byl to dárekSml16. V pondělí mi právě jedna cukrovkářka říkala, že je s ní nesmírně spokojená.

    superkarma: 0 29.03.2012, 08:07:53
  27. [4] kf [*]

    zduvodnovat, ze je neco zdravejsi, protoze je to ciste prirodni je trochu pritazene za vlasy...takovy botulotoxin v konzerve doma zavarenych fazolek je taky ciste prirodni...Sml57

    1. na komentář reaguje wich — #6
    superkarma: 1 29.03.2012, 07:17:23
  28. [3] lidicka [*]

    Už jsem o stévii slyšela, zatím jsem neměla možnost vyzkoušetSml23

    superkarma: 0 29.03.2012, 06:31:43
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Tady je na trhu uz sakra dlouho, ale ..... Kafe ani caj nesladim a jako nahrazku cukru k vareni a peceni ji pouzit nemuzu. Sml23 Takze porad pouzivam Splendu. Tu doma nikdo v nicem nerozezna od cukru.

    superkarma: 0 29.03.2012, 04:07:08
  30. [1] Jala [*]

    Moc děkuji za tento článek!Sml16

    O tomto zázraku jsem se dozvěděla loni na podzim a hned jsem začala pátrat po internetu. Nakonec jsem na radu sousedky vyrazila do města a koupila v SEMENECH sáček s 12 pidisemínky v lahvičce.

    Ještě týž den jsem se ale stavila i na trhu a světe div se, stévii sladkou tam prodávali v květináči. Okamžitě jsem ji také zakoupila. Rostlinku jsem začala hýčkat a vždy jsem si utrhla jeden lístek k oslazení čaje. Bohužel čaj sladký nebyl, i když jsem lístek nasekala (když jsem ale dala lístek do pusy, cítila jsem příjemnou sladkou chuť).

    Mezitím mi v zimě stévie uschla a nedaří se mi ji vzkřísit k životu. Nevadí, mám ještě ta semínka. Anebo vyrazím znovu na trh a třeba ji zase objevím.

    Může mi někdo poradit, jakým způsobem se čerstvá stévie používá? Sml16

    superkarma: 0 29.03.2012, 00:16:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme