Sezonní ovoce, ideální k tomu, abyste si na něm pochutnala v těchto sychravých dnech? Kaki Persimon Bouquet! Obsahuje spoustu vitaminů a navíc skvěle chutná. Nevěříte? Vyzkoušejte ho!
Název ovoce Kaki Persimon Bouquet v překladu znamená „pokrm bohů“, což hovoří za vše. Sladké oranžové ovoce připomínající svým tvarem broskev či rajče se sklízí během října ve Španělsku, proto je ideální, abyste ho ochutnala právě v těchto dnech, kdy se u nás ve většině supermarketů prodává. Cena za kus se pohybuje kolem 12 až 18 korun a dá se říct, že je to dobrá investice, a to především do vašeho zdraví. Kaki Persimon Bouquet, jak zní celý název ovoce, totiž platí za vitaminovou bombu. Obsahuje vitaminy A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan. Pomůže tedy vám i vašim dětem s posílením imunitního systému, navíc přispívá k zrychlení metabolismu, pro vysoký podíl vlákniny podporuje trávení, pomáhá také při stresu a nervozitě a dokonce by si na něm měly co nejčastěji pochutnávat i těhotné ženy, protože má prý blahodárné účinky i na vývoj plodu.
Kaki má pevnou dužinu, je bez pecek a jadérek, snadno se loupe. Můžete ho tedy jíst na spoustu různých způsobů. Těžko poradit v tom, kdy je „kaki“ tak akorát zralé, aby vám nejvíc chutnalo. Podobně jako u jiných druhů ovoce, každému vyhovuje něco jiného. Někdo má rád tvrdší, v podstatě méně zralé kaki, jiní lidé dávají přednost tomu, když už je toto ovoce podstatně měkčí, tudíž i o dost sladší. Něco podobného se dá říct i o slupce – dětem můžete kaki lehce oloupat a nakrájet (výhodou je, že z něj neteče ani žádná šťáva, takže se děti nijak neupatlají), ale můžete ho jíst i se slupkou, jen tak omyté a nakrájené, nebo třeba sušené či ho přidat do salátů, omáček, zavařenin, nebo dezertů.
Zkuste uvařit něco s ingrediencí kaki, a pak nám napište, jak jste doma s receptem uspěla! My jsme si pro vás přichystali dva recepty. Jeden je na cheesecake a druhý na omáčku k přelití pořádného fláku masa – pánové jistě ocení! :)
Cheesecake s kaki
Přísady: 4 Kaki Persimon Bouquet, 4 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce citrónová kůry, ½ lžíce vanilkové esence, 215 g krystalového cukru, 750 g přírodního sýru Philadelphia nebo Žervé, 125 g roztaveného másla, 250 g rozdrcených máslových sušenek, 300 ml kysané smetany
Příprava:
Předehřejeme troubu na 160°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme chladit na 30 minut do lednice. Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 -90 minut. Poté necháme vychladnout. Hotový cheesecake podáváme studený.
Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami
Přísady: 3 ks Kaki Persimon Bouquet, 600 g vepřové panenky, 1kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření, sůl, 2 cl kvalitního třtinového rumu nebo brandy, lžíce medu
Příprava:
Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.
Tak co, už se vám sbíhají sliny? Další recepty s kaki najdete na http://www.nejkaki.cz./.
Nový komentář
Komentáře
Já ho miluju, vždycky spořádám několik kousků na posezení. Ale musí se jíst zralé. Často se prodává i nedozrálé, ale to není k jídlu a může to mít i nepříjemné následky. Zralé je lahodné
Známe, obvykle je k dostání nedozrálé a musí se potopit do nádoby s vodou, na tři dny, kde dozraje a je sladké.
moc mi nechutná
tohle ovoce mám mooooc ráda, ale u nás se prodává jako kaki churma
zrovna pred pár dňami som ho prvý krát jedla
chutilo mi podobne ako žltý melón
určitě dobrůtka
Jenom ta cena, kupuju až v akci. Četla jsem o možnosti pěstování, ráda bych zkusila.
ještě jsem nejedla asi letoz vyzkouším
Mám ho moc ráda už se těším až si ho zas koupím-. A je opravdu rozdíl záleží jaký kousek koupíte. Já radši měkkčí ty jsou sladší a lepší:-)
Tak kaki neznám.
Nikdy jsem ho nejedla. Ale vypadá zajímavě. Až ho někde uvidím, tak ho asi vyzkouším.
poprvé a také naposledy jsem ho jdla na dovolené v Gruzii v r.1992
Loni jsem je koupila na ochutnání
Neurazilo, nenadchlo...
Neznám
sem tam ho koupím, ale sním ho a nic s ním netvořím
Já jsem si ho ještě nikdy nekoupila i když zrovna jsem ho nedávno viděla v nějaké akci.Tak po přečtení článku koupím a ochutnám.Většinou tyhle hodně "exotické" plody mě moc nechutnají.
v kauflandu jsem také viděla napsané kaki churma, ale ptala jsem se nějakého pána a prý to tam mají špatně napsané a je to persimon
Kupuju ho svojí mamině, která ho bezmezně miluje.
také jsme to viděla ve snídani s novou a moc se mi tam líbila ta bruschetta...určitě jí musím vyzkoušet
jinak maj i facebookový stránky, myslím že bouquetovoce, kde je také spousta dalších receptů
zrovna včera jsme měli salát z kaki a cibule.