Sezonní ovoce, ideální k tomu, abyste si na něm pochutnala v těchto sychravých dnech? Kaki Persimon Bouquet! Obsahuje spoustu vitaminů a navíc skvěle chutná. Nevěříte? Vyzkoušejte ho!

Název ovoce Kaki Persimon Bouquet v překladu znamená „pokrm bohů“, což hovoří za vše. Sladké oranžové ovoce připomínající svým tvarem broskev či rajče se sklízí během října ve Španělsku, proto je ideální, abyste ho ochutnala právě v těchto dnech, kdy se u nás ve většině supermarketů prodává. Cena za kus se pohybuje kolem 12 až 18 korun a dá se říct, že je to dobrá investice, a to především do vašeho zdraví. Kaki Persimon Bouquet, jak zní celý název ovoce, totiž platí za vitaminovou bombu. Obsahuje vitaminy A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan. Pomůže tedy vám i vašim dětem s posílením imunitního systému, navíc přispívá k zrychlení metabolismu, pro vysoký podíl vlákniny podporuje trávení, pomáhá také při stresu a nervozitě a dokonce by si na něm měly co nejčastěji pochutnávat i těhotné ženy, protože má prý blahodárné účinky i na vývoj plodu.

kkk

Kaki má pevnou dužinu, je bez pecek a jadérek, snadno se loupe. Můžete ho tedy jíst na spoustu různých způsobů. Těžko poradit v tom, kdy je „kaki“ tak akorát zralé, aby vám nejvíc chutnalo. Podobně jako u jiných druhů ovoce, každému vyhovuje něco jiného. Někdo má rád tvrdší, v podstatě méně zralé kaki, jiní lidé dávají přednost tomu, když už je toto ovoce podstatně měkčí, tudíž i o dost sladší. Něco podobného se dá říct i o slupce – dětem můžete kaki lehce oloupat a nakrájet (výhodou je, že z něj neteče ani žádná šťáva, takže se děti nijak neupatlají), ale můžete ho jíst i se slupkou, jen tak omyté a nakrájené, nebo třeba sušené či ho přidat do salátů, omáček, zavařenin, nebo dezertů.

Zkuste uvařit něco s ingrediencí kaki, a pak nám napište, jak jste doma s receptem uspěla! My jsme si pro vás přichystali dva recepty. Jeden je na cheesecake a druhý na omáčku k přelití pořádného fláku masa – pánové jistě ocení! :)

Cheesecake s kaki

Přísady: 4 Kaki Persimon Bouquet, 4 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce citrónová kůry, ½ lžíce vanilkové esence, 215 g krystalového cukru, 750 g přírodního sýru Philadelphia nebo Žervé, 125 g roztaveného másla, 250 g rozdrcených máslových sušenek, 300 ml kysané smetany

Příprava:

Předehřejeme troubu na 160°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme chladit na 30 minut do lednice. Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 -90 minut. Poté necháme vychladnout. Hotový cheesecake podáváme studený.

kk

Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami

Přísady: 3 ks Kaki Persimon Bouquet, 600 g vepřové panenky, 1kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření, sůl, 2 cl kvalitního třtinového rumu nebo brandy, lžíce medu

Příprava:

Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.

kkk

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Další recepty s kaki najdete na http://www.nejkaki.cz./.

Reklama