Lahodné želatinové bonbony však nejsou jedinou cukrovinkou, která si vysloužila svůj mezinárodní den. Tolik oblíbené čokoládě přísluší celosvětových svátků hned pět, zmrzlině nejméně osm a lízátkům či obyčejným křupavým sušenkám pak vždy po jednom. Poznejte je všechny a doplňte svůj kalendář o mezinárodní sladké dny. Důvod k oslavě tak najdete téměř vždy a s tématem si už nebudete muset lámat hlavu. Oslaďte si prázdninové dny a vzdejte hold želatinovým cukrátkům svěžími nanuky s překvapením!

Nejsladší svátky

Den matek nebo otců asi už dobře známe všichni. S Valentýnem či Halloweenem je to už trochu složitější, obchodníci se však každý rok pořádně snaží, abychom si jejich data pevně uchovali v paměti. Fenomén mezinárodních dnů poslední roky nabral pořádně na obrátkách, a tak se není čemu divit, že svou oslavu už mají třeba i takové pochoutky jako kandovaná pomerančová kůra (4. května), šlehačka (5. ledna) nebo známá americká sladká kombinace arašídového másla a marmelády (2. dubna). Že sladké lahůdky mají ve Státech opravdu rádi dokazuje i jejich svátek jménem Nejsladší den (v překladu The Sweetest Day). Tento den připadá na třetí říjnovou sobotu a uctívá lásku nejenom mezi partnery, ale jednoduše ke všem živým tvorům, díky kterým je náš život jedinečný.

Čokoláda pět, zmrzlina osm

Uděláte si čas od času radost čokoládou či zmrzlinou? Špatné svědomí vás trápit nemusí. Jak kakaová, tak i zmrzlá dobrota totiž patří ke sladkostem, k nimž se váže nejvyšší počet mezinárodních dnů. Dohromady jich je třináct – pět pro čokoládu a osm pro zmrzlinu. Své chuťové pohárky každoročně potěší milovníci mléčné (28. července) i bílé (22. září) kakaové varianty. Obecný svátek čokolády bez rozdílu pak připadá na 7. července a 16. prosince oslavíme den, kdy by se do čokoládového kabátku mělo zabalit úplně všechno. Fanoušci zmrzlého krému jistě ocení především první únorovou sobotu, na kterou připadá celosvětový den zmrzliny ke snídani.

Medvídci na špejli

Jedním z nejbližších sladkých svátků, který nás čeká, je Mezinárodní den gumových medvídků. Sladké želatinové potěšení poprvé vzniklo v německém Bonnu. Za tvůrce legendárních bonbonů ve tvaru malých medvědů je považován pán jménem Hans Riegel a na jeho laskomině si celý svět pochutnává již téměř sto let. Vzdejte letos hold známé želatinové pochoutce již v neděli 15. července a připravte si například svěží domácí nanuky s překvapením.

Nanuky s překvapením – Zmrzlí medvědi
Ingredience:

  • 2 sáčky HARIBO Goldbären
  • 1-2 lžíce bezinkového sirupu
  • 400 ml neperlivé vody

Postup:

  1. Připravte bezinkovou šťávu podle chuti
  2. Do tvořítek na nanuky rovnoměrně vsypte želatinové medvídky
  3. Dolijte bezinkovou šťávou a zamrazte nejméně 4 hodiny
     
    TIP: Na úplně nový chuťový level nanuky posunete čerstvým nasekaným ovocem, které vsypete do tvořítek před přidáním bezinkové šťávy. Hodí se například červené bobulovité ovoce nebo exotické kiwi.

Uložit

Reklama