Vaření

Znáte Bořka šikulu?

Můj syn Pepík slavil na začátku února páté narozeniny. A kromě toho, že si přál asi 90 % důležitých věcí z katalogu Lega (protože zbylých 10 % už má), tak dlouho mluvil o svém vysněném dortu. Měl to být BAGR. Když o sladkém bagru začal básnit, tak jsem si ještě myslela, že jeho výroba je nemožná, a jestli možná, tak určitě nad mé cukrářské schopnosti. Kuchařka jsem myslím obstojná, ale sladké věci téměř nepeču.

Až moje kamarádka Hanka mě nakopla a díky ní jsem začala uvažovat, že Pepíkův sen není až tak nemožný. Dala mi totiž recept na potahovací „falešný marcipán", ukázala mi své dorty a odkázala mě na místní diskuzi Dorty. A tady jsem tedy pěkně čučela. :-) Mistrovství zdejších cukrářek (ač amatérských) nezná mezí. Jen se přesvědčte sami - DORTY.

A mistrem mezi nimi je čtenářka al.do, která peče (a hlavně zdobí) dorty takové, že mnohdy ani netušíte, že se díváte na dort. Můžete se o tom přesvědčit na stránkách al.do. A určitě je na co koukat. Pokud to budete chtít zkusit, najdete zde také mnoho skvělé inspirace.

Těsto na dort jsem použila z receptu na Obližprst, který najdete TADY. Upekla jsem z jedné dávky i s přidáním kakaa, tedy přesně podle receptu, a potom ještě z poloviny dávky bez kakaa, světlý. Tmavé těsto jsem pekla ve vyšším pekáči obdélníkového tvaru - 33 x 22 cm. Světlé těsto ve formě na srnčí hřbet - 25 x 11 cm.
A zatímco se pekly korpusy, tak jsem si připravila potahovací hmotu.

 

Marcipánová potahovací hmota (recept od Hanky)
200 g sušeného mléka
200 g cukru moučka
1 lžička medu
2 lžičky oleje
mandlová tresť na ochucení
asi 50 ml vody

- sušené mléko kupte plnotučné nebo polotučné (já jsem koupila smetanu do kávy, protože jsem nic jiného v obchodě nenašla a Hanka mě upozornila, že s tou to rozhodně nepůjde).
- mandlová tresť se dá těžko sehnat. Hanka ji nahradila citronovou, a taky byla hmota dobrá.
- s přidáváním vody opatrně. Dala jsem raději nejdříve jen polovinu a postupně přilévala, aby hmota nebyla moc řídká.
- na obarvení je potravinářské barvivo. Prý se dá koupit v každé drogerii, já ho v žádné nesehnala. :-) Koupila jsem v jednom supermarketu. Podle al.do nic moc kvalita (co mělo být červené, chytlo jen oranžově). Takže zkoušejte. :-) Hnědou jsem barvila kakaem.

Nejdůležitější z důležitého je mít na práci s touhle hmotou připraveny igelitové rukavice. Bez nich se vám bude hmota lepit a nepůjde krásně vyhladit. Všechny přísady dejte do misky a pořádně promačkejte, aby se spojily. Správná hmota vám bude připomínat plastelínu a k vaší radosti uvidíte, že se s ní bude pracovat úplně stejně snadno.
Připravenou hmotu barvíme rozpuštěným potravinářským barvivem (v trošičce vody - pár kapkách) a opět důkladně zapracujeme.
Zbylou hmotu, se kterou právě nebudete pracovat, nechávejte v igelitovém sáčku, aby vám neoschla. Bude-li se vám zdát tuhá, stačí dát na 5-10 sekund do mikrovlnné trouby a opět změkne.
Hmotu rozválíme mezi dvěma kusy průhledné potravinářské fólie. Vyřezáváme nožem, vystřiháváme nůžkami (ty se mi moc osvědčily), zdobíme párátkem nebo čímkoliv jiným.
Jednotlivé kousky postaviček k sobě můžeme přilepit navlhčením hmoty, nebo si můžeme pomoci při spojování párátkem.
Trochou potravinářské barvy rozpuštěné ve vodě můžeme na hmotu také malovat či cokoliv psát.

Za většinu cenných rad pro práci s potahovací marcipánovou hmotou moc děkuji Hanici. :-) Bez ní bych to asi nezvládla...

A teď jak probíhala samotná výroba Maxe a Bořka?

 

Upečené díly

 


 

Zkoušela jsem řezat, skládat, přerovnávat. Až jsem byla celkem spokojená.

 

 

 

Mazala jsem krémem z pudingu a másla. Někdo používá máslo a zkaramelizované salko. To už je na vás.



 

 

 

Tak takhle už to skoro je hotovo. :-)

 

 

 

Rozválet oranžový "marcipán" už byla hračka. Potom jsem ho už jen krájela, přirovnávala a lepila pomocí krému.


 

 

Až to dopadlo takhle... 




 

Dozdobení už byla hračka. Pomohly lentilky, zbytek hmoty a krému.

 



 

 

 A ještě pohled shora.

 

Snad vás můj dort trochu inspiroval a návod na něj vám pomůže k vytvoření podobného „zázraku“ pro vaše děti. A když ne ten můj, tak některý z dortů al.do či dalších našich čtenářek.

   
15.02.2008 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [40] jithule [*]

    moc hezké

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:09:47
  2. [39] Kennie [*]

    Jenom zírám Sml59

    superkarma: 0 29.11.2012, 23:35:15
  3. avatar
    [38] ivory [*]

    smekám...to bych nedokázala...

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:45:06
  4. avatar
    [37] hubajda [*]

    moc pekny

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:40:26
  5. [36] alenis [*]

    wau Sml79 fakt moc pekne

    superkarma: 0 25.05.2009, 18:27:30
  6. avatar
    [35] vlskorepa [*]

    Téda, Vy jste šikulka!!!

    superkarma: 0 18.02.2008, 12:12:15
  7. avatar
    [34] Smetanová [*]

    supr

    superkarma: 0 17.02.2008, 19:33:18
  8. avatar
    [33] fialinka [*]

    je fakt moc krásný

    superkarma: 0 16.02.2008, 16:53:15
  9. avatar
    [32] elly [*]

    Vivian: to mě na tom štvalo taky ...a dost

    superkarma: 0 16.02.2008, 10:23:38

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] V.Nováková [*]

    moc pěkný,to bych nezvládla, ale mám na tohle moc šikovnou snachu...taky má dva kluky a tohle jim vyrábí, jako vláček s vagonkama atd....vím jen, že třeba kola dělá z Fidor koleček a komíny z trubiček......kdysi si nechala od cukrářky upect dort a moc se jí nezdál...takže přes noc upekla ještě jedno patro a pěkně to zkombinovala s tím původním a byla to paráda !

    superkarma: 0 16.02.2008, 09:40:40
  2. avatar
    [30] Mafaf [*]

    gratuluji. Je skvělý

    superkarma: 0 16.02.2008, 08:33:51
  3. [29] lambra [*]

    parada

    superkarma: 0 16.02.2008, 06:25:49
  4. [28] lambra [*]

    parada

    superkarma: 0 16.02.2008, 06:22:24
  5. avatar
    [27] Vivian [*]

    takový práce s tím a za chvíli je to sežraný

    superkarma: 0 15.02.2008, 20:52:27
  6. avatar
    [26] jifa [*]

    no to je parádá Obdivuji takhle šikovné lidičky

    superkarma: 0 15.02.2008, 19:54:41
  7. [25] Leidy [*]

    teda čumím jak umím jseš fakt dobrá

    superkarma: 0 15.02.2008, 19:50:59
  8. avatar
    [24] Věrulinka [*]

    umíš

    superkarma: 0 15.02.2008, 18:09:56
  9. [23] marikapachlova [*]

    to je fakt pěkný...to by mělo uspěch i u nás,ale naštěstí do listopadu času dost třeba se to taky naučím:-)

    superkarma: 0 15.02.2008, 17:35:22
  10. [22] FAXÍK [*]

    moc a moc krásná prácička

    superkarma: 0 15.02.2008, 16:47:32
  11. [21] Janík [*]

    Na tohle nemám šikovné ručičiky

    superkarma: 0 15.02.2008, 16:05:59
  12. [20] Lindaa [*]

    Tak tohle bych nezvládla, smekám pred Tebou.

    superkarma: 0 15.02.2008, 14:38:29
  13. avatar
    [19] petuna [*]

    nadhera,ja jsem v tomto smeru nepouzitelna fakt obdivuju

    superkarma: 0 15.02.2008, 13:52:26
  14. avatar
    [18] janatka [*]

    Vypadá to skvěle.Ledacos upeču a do všeho se pouštím,ale tohle bych nezvládla.

    superkarma: 0 15.02.2008, 13:36:34
  15. avatar
    [17] Bambína [*]

    Smekám před tebou. Jsem dost zručná, ale na to si netroufnu.

    superkarma: 0 15.02.2008, 12:47:45
  16. avatar
    [16] Kuře [*]

    superkarma: 0 15.02.2008, 11:06:54
  17. avatar
    [15] elly [*]

    Amálie: u nás se do lednice dostal jen na noc. Ráno ho hned zlikvidovaly vlčata ve školce

    superkarma: 0 15.02.2008, 11:01:45
  18. avatar
    [13] Amálie [*]

    Péct dorty mě moc vaví a dětem kamarádek už jsem pekla počítačovou klávesnici, dvojpatrovou zoo, knížku, auto, modrý dort,... Máslo a zkaramelizované salko, na rozdíl od másla nastaveného pudinkem, méně drží a dort je třeba mít stále v lednici, aby se "nerozjel". Lepší je jako krém ve vánočním pečivu.

    superkarma: 0 15.02.2008, 10:56:17
  19. avatar
    [12] elly [*]

    Anna Christina: Pepík byl nadšený, Tonička by do dortu nejraději vjela hned rukama

    superkarma: 0 15.02.2008, 10:49:33
  20. avatar
    [11] elly [*]

    Děkuju za pochvaly. Ale odvahu do všeho mi opravdu dodaly holky právě odsud, hlavně Hanica a al.do. Práce trvala asi devět hodin, s malýma přestávkama (na záchod a na kafe ). Ještěže mám zatím jen dvě děti Dva dorty ročně bych mohla zvládnout

    superkarma: 0 15.02.2008, 10:49:08
  21. avatar
    [10] petra2804 [*]

    Alí paráda,Pepík měl určitě velkou radost a co na něj Toníčka té se určitě taky moc líbil?

    superkarma: 0 15.02.2008, 10:04:51
  22. avatar
    [9] wtipna [*]

    Máte můj obdiv!!!

    superkarma: 0 15.02.2008, 09:28:05
  23. avatar
    [8] Horáča [*]

    Ten je nádhernej, seš fakt šikula.

    superkarma: 0 15.02.2008, 09:14:22
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Na to bych neměla trpělivost. Ale je to opravdu pěkné a děti musí být nadšené.

    superkarma: 0 15.02.2008, 09:12:33
  25. [6] meme [*]

    Moc krásné,šikovná maminka.

    superkarma: 0 15.02.2008, 09:00:38
  26. [5] menhet [*]

    Na dělání tohohle dortu bych si musela vzít cca týden dovolený :) A ještě sehnat někoho, kdo by jedl ty nepovedený kousky a kdo by jezdil nakupovat nový a nový suroviny :))

    superkarma: 0 15.02.2008, 08:35:05
  27. avatar
    [4] *modrá [*]

    Tak to musí být opravdu dort od maminky z lásky. Vypadá krásně, ale dá spoustu práce.

    superkarma: 0 15.02.2008, 08:28:42
  28. [3] kat [*]

    krása, já zvládnu max srdíčko z formy

    superkarma: 0 15.02.2008, 08:16:55
  29. avatar
    [2] tlustoprdka [*]

    Moc pěkný , já bych to asi nezvládla. Zatím žádného Bořka nebo Barbínu nemám. Pamatuju si, že nám taky rodiče pekli na narozeniny dort. Bylo to za totáče a poschoďový dort se dělal základ do formy a zbytek pater se upekl v menším hrnci a kastrolku. Jo, chtěla bych se zase vrátit do svých dětských a bezstarostných let

    superkarma: 0 15.02.2008, 07:46:07
  30. avatar
    [1] Zázvorka [*]

    Teda, seš fakt dobrá! Obdivuju Tvoje nervy při výrobě:-)

    superkarma: 0 15.02.2008, 07:45:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme