zmrzlina ze slaného karamelu

Potřebujete osvěžit? Letošní léto je suché, horké, a tak vám přinášíme recept na domácí zmrzlinu, kterou oslníte celou rodinu. Její chuti se nevyrovná žádná zmrzlina z obchodu. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Suroviny

  • 450 ml plnotučného mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • vanilkový extrakt
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • kvalitní ovocné želé bonbony

Postup

Rozpustíme cukr na karamel, za stálého míchání přidáme máslo a po trochách přilijeme horké mléko. Necháme karamel úplně rozpustit.

Mezitím rozmícháme žloutky s moukou a solí. Do žloutkové směsi přilijeme trochu horkého mléka, rozšleháme a poté vlijeme zpět do karamelového mléka. Za stálého promíchávání metličkou vaříme, dokud nemá směs konzistenci řidšího pudingu.

Odstavíme z plotny, přidáme vanilkový extrakt a smetanu a necháme úplně vychladnout.

Směs vlijeme do zmrzlinovače, nebo dáme do mrazničky. Pokud nepoužijete zmrzlinovač, co nejčastěji promíchávejte směs v mrazničce metličkou.

Při podávání je skvělé do zmrzliny přidat kvalitní ovocné želé.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

Reklama