Vaření

Zmrzlina ze slaného karamelu

zmrzlina ze slaného karamelu

Potřebujete osvěžit? Letošní léto je suché, horké, a tak vám přinášíme recept na domácí zmrzlinu, kterou oslníte celou rodinu. Její chuti se nevyrovná žádná zmrzlina z obchodu. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Suroviny

  • 450 ml plnotučného mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • vanilkový extrakt
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • kvalitní ovocné želé bonbony

Postup

Rozpustíme cukr na karamel, za stálého míchání přidáme máslo a po trochách přilijeme horké mléko. Necháme karamel úplně rozpustit.

Mezitím rozmícháme žloutky s moukou a solí. Do žloutkové směsi přilijeme trochu horkého mléka, rozšleháme a poté vlijeme zpět do karamelového mléka. Za stálého promíchávání metličkou vaříme, dokud nemá směs konzistenci řidšího pudingu.

Odstavíme z plotny, přidáme vanilkový extrakt a smetanu a necháme úplně vychladnout.

Směs vlijeme do zmrzlinovače, nebo dáme do mrazničky. Pokud nepoužijete zmrzlinovač, co nejčastěji promíchávejte směs v mrazničce metličkou.

Při podávání je skvělé do zmrzliny přidat kvalitní ovocné želé.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

   
11.08.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] vodilulu [*]

    Slaný karamel je uzasny v platku kvalitni cokolady chodím pro něj do čokoládovny Takze kdo zavítá do Jihlavy vřele dopořučuji - http://www.cokoladovnakokes.cz/

    superkarma: 0 11.08.2015, 21:03:28
  2. avatar
    [14] gerda [*]

    Boros — #9já to s dovolením napíšu sem, snad se Elly nenaštveSml16

    Převaříme si hrnec vody, necháme vychladit.

    Suroviny:

    3-4 červené řepy uvaříme do měkka, 4 vajíčka natvrdo. To je vše, co se musí vařit.

    Dál potřebujeme 2 salátové okurky, svazek kopru, 1 svazek naťových cibulek, 1 l bílého jogurtu, sůl, kyselinu citronovou.

    Vychlazené řepy oloupeme a nadrobno pokrájíme. Okurky oloupeme a taky pokrájíme nadrobno. Z vařených vajíček vyjmeme žloutky. Usekanou cibulovou nať se solí a žloutky na prkénku utřeme příborovým nožem na kaši. Do hrnce dáme toto všechno, zalijeme vodou, přidáme posekaný kopr, přichutíme kyselinou (asi 1/2 lžičky, podle chuti), chuť vyvážíme trochou cukru, solit už nemusíme, je to ve žloutkách s natí. Zakvedláme jogurt a přidáme zbylé uvařené bílky, taky posekané na kousky.

    Vychladíme v ledničce.

    superkarma: 0 11.08.2015, 13:35:29
  3. avatar
    [13] vladka321 [*]

    monkee — #4Děkuji moc za receptík. Vyzkouším, patrně malinko pozměním, ale už se moc, moc těším Sml67

    superkarma: 0 11.08.2015, 13:30:30
  4. [12] manislava [*]

    už jsem o slaném karamelu slyšela ale nezkoušela,láká mě to

    superkarma: 0 11.08.2015, 13:13:46
  5. [11] kimil [*]

    ..a musí tam být ta mouka?

    superkarma: 0 11.08.2015, 12:45:59
  6. avatar
    [10] Suzanne [*]

    Tak to je velmi, velmi lákavé. Musí to být úžasné Sml22

    superkarma: 0 11.08.2015, 11:46:18
  7. [9] Boros [*]

    gerda — #3 to vypadá lákavě, prosím o recept. Díky

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 11.08.2015, 11:20:49
  8. avatar
    [8] RenataMor [*]

    nene

    superkarma: 0 11.08.2015, 11:13:08
  9. [7] bobani [*]

    to by mě zajímalo

    superkarma: 0 11.08.2015, 10:43:10
  10. avatar
    [6] reditelka [*]

    Zmrzlinu ze slaného karamelu jsem ochutnala poprvé letos při svých toulkách po druhé staně Atlantiku. Byla BOŽSKÁ. Nezapomenutelná.Sml22

    superkarma: 0 11.08.2015, 09:22:41
  11. [5] ZdenaZ [*]

    nemusím mít všechno,samozřejmě nejlepší je z ovoce ze zahrádky, od meruňkové borskvové rybízové borůvkové až po jablečnou...Sml59

    superkarma: 0 11.08.2015, 08:52:12
  12. avatar
    [4] monkee [*]

    vladka321 — #2 Tady Sml20

    1. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 11.08.2015, 08:40:09
  13. avatar
    [3] gerda [*]

    kdepak tučná zmrzlina, nás doma nejlépe osvěží studený letní boršč. Bez tuku, se zeleninou - vařená červená řepa, okurky - bílým jogurtem, vajíčky natvrdo (tam trochu tuku teda je) a koprem. Všichni se na to vždycky v létě těší.

    1. na komentář reaguje Boros — #9
    superkarma: 0 11.08.2015, 07:03:17
  14. avatar
    [2] vladka321 [*]

    monkee — #1Mátová by mne také lákala - smím poprosit o recept?

    1. na komentář reaguje monkee — #4
    superkarma: 0 11.08.2015, 05:37:54
  15. avatar
    [1] monkee [*]

    Do zmrzliny ani mouku, ani želéSml23Sml23Sml23 A fakt nemusím zkoušet všecko.

    Dnes jdu dělat rybízovou (borůvkové tam mám už jen tak na vyškrábnutí) a řekla bych, že dokud je čerstvé ovoce a bylinky, můžou ostatní příchuti jít na pár měsíců k ledu. Po rybízové přijde na řadu mátová (v mojí "domácí" cukrárně byla mňam mojitová).

    1. na komentář reaguje vladka321 — #2
    superkarma: 0 11.08.2015, 00:24:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme