Každá třetí neděle v červnu je zasvěcená tatínkům. Láska prochází žaludkem, ukuchtěte tomu svému něco dobrého! A nezapomeňte: nejcennější čas je ten strávený s blízkými.

Vepřová krkovice s rozmarýnem

Pro 4 osoby

krkovice

Suroviny

  • 800 g vepřové krkovice 
  • 4 lžičky mořské soli 
  • 4 snítky rozmarýnu

Suroviny na marinádu

  • 500 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11 
  • 500 ml olivového oleje 
  • 16 stroužků česneku 
  • 24 kuliček černého pepře 
  • 4 lžíce dijonské hořčice 
  • 4 lžíce rozmarýnu 
  • 8 bobkových listů

Marináda

Do misky dáme hořčici, přilijeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.

Postup

Naložené maso položíme na gril a osolíme. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.

Lilkový baba ganoush

6 – 8 porcí

baba g

Ingredience:

  • 2 velké lilky
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z ½ poloviny citrónu
  • 4 polévkové lžíce omáčky Hellmann’s American BBQ
  • Sůl, pepř

Postup přípravy:

Lilky omyjeme a slupku propícháme ze všech stran vidličkou. Oba lilky a česnek položíme přímo na rozpálený gril, který by měl mít teplotu okolo 250°C.

Pečeme na grilu zhruba 30 minut, dokud slupka není místy lehce připálená a dužina výrazně měkká.

Jakmile jsou lilky vychladlé, ihned pokapeme šťávou z citrónu. Smícháme dužinu z lilků a ogrilované stroužky česneku (můžete propasírovat). Přidáme čtyři lžíce omáčky Hellmann´s American BBQ. Dle chuti osolíme a opepříme.

Fotbalový cheesecake

míč fotbal

Ingredience:

  • 600 g krémového sýru (žervé, mascarpone)
  • 5 žloutků
  • 100 g  Hera máslová příchuť
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžíce želatiny
  • 2 lžíce jahodového želé
  • 1 lžíce citronového želé
  • 300 g jahod 

Postup:

  1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.
  2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.
  3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.
  4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.
  5. Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.

Ice´n´fire coffee

Recept je ideální k přípravě pro dva.

fire kava

Ingredience:

  • 6 čajových lžiček instantní kávy Jacobs
  • 400 ml vody
  • vanilkový cukr
  • několik lžic zmrzliny s příchutí likéru Malaga
  • několik lžic oříškové zmrzliny
  • 4 lžíce rumu nebo koňaku
  • 4 kostky cukru

Postup:

Kávu osladíme vanilkovým cukrem. Připravíme si 2 vysoké sklenice, do každé z nich střídavě pokládáme zmrzlinu malaga a oříškovou, naplníme pohár a pak zalijte kávou. Na lžíci dáme 2 kostky cukru, jemně zalijeme 2 lžícemi alkoholu, opatrně zapálíme a dáme do sklenice na led. Opakujeme i s  druhým pohárem.

Špenátové cupcakes s lososovou pěnou

Seznam ingrediencí (na 12 středních cupcakes)

cupcakes tat

Korpus:

  • 85 g polotučného tvarohu
  • 300 ml polotučného mléka
  • 250 g polohrubé mouka
  • 1 střední vejce
  • 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • sůl, pepř
  • 1 kypřící prášek
  • 100 g mraženého listového špenátu (lze nahradit i čerstvým)
  • 1 stroužek česneku

Postup:

  1. Troubu necháme předehřát na 160°.
  2. Na mírném ohni rozpustíme rostlinný tuk Hera máslová příchuť.
  3. V míse prošleháme rozpuštěný rostlinný tuk Hera máslová příchuť s tvarohem a mlékem, přidáme celé vejce a ještě jednou dobře prošleháme.
  4. V misce smícháme prosátou polohrubou mouku, sůl, pepř, kypřící prášek a postupně přidáváme do mokré směsi, kterou vymícháme do hladka.
  5. Nakonec velmi opatrně vmícháme listový špenát s prolisovaným stroužkem česneku.
  6. Pečící košíčky naplníme do ¾ a pečeme v předehřáté troubě přibližně 17 – 20 minut.
  7. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečícím plechu nebo pečících košíčcích a poté je přemístíme na chladící mřížku a necháme úplně vychladnout.

Lososová pěna

  • 200 g Hera máslová příchuť
  • 100 g lučiny
  • 150 g uzeného, nebo pečeného lososa
  • sůl, pepř
  • šťáva z citronu, kopr
  1. Změklý rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme do pěny. Přidáme lučinu, sůl, pepř a nadrobno nakrájeného uzeného nebo pečeného lososa.
  2. Směs hezky prošleháme a přidáme citrónovou šťávu. Podle chuti lze doplnit i nadrobno nasekaným koprem.
  3. Krém vložíme do cukrářského sáčku se špičkou a cupcaky ozdobíme.

Tip: použijte pečeného lososa pro docílení hladšího krému

 Zdobení:

  • Rajčata
  • Hrubozrnná sůl
  • Lístky čerstvého špenátu nebo větvička bylinky (např. kopr)
  1. Cupcaky s krémem můžeme dle chuti dozdobit pomocí kousků rajčat, hrubozrnné soli, čerstvých lístků špenátu nebo třeba větvičkou kopru.
Reklama