Novinky

Zkuste tuhle čalamádu a pochutnáte si

Vyzývá nás čtenářka Jitka a posílá svůj oblíbený recept, za který děkujeme. Uplatnění této čalamády je široké: jako čalamáda pod maso, na topinky, toasty, k těstovinám a pod.

Dobrý den všem, posílám Vám recept na naši oblíbenou čalamádu, není těžká, takže ji zvládne každý. A uvidíte, že bude chutnat i těm, co hříbky normálně nemusí. Navaříme si vždycky zásoby na zimu, a pak třeba, když se nechceme zdržovat s obědem, jen doděláme těstoviny, topinku nebo přidáme opečený buřt.

Tady je recept:

Houbová čalamáda

Na houbovou čalamádu potřebujeme:

1 kg hub (nejvíce se hodí směs hub, nejlepší jsou václavky)
¼ l oleje
½ kg paprik
40 dkg rajčat
40 dkg cibule
1 malý protlak
1/2 lžíce sladké papriky
trochu chilli dle chuti
3 feferonky (nemusí být vůbec, může být jen víc chilli)
1 kávová lžička kari
sůl dle chuti
může se přidat i trochu sojové omáčky

Houby si nakrájíme a povaříme ve slané vodě (1 litr vody a 1 lžíce soli). Poté je propláchneme studenou vodou. Papriky, rajčata a cibuli rovněž nakrájíme na větší kousky. Na oleji zpěníme polovinu (20 dkg) cibule a přidáme ostatní zeleninu a ostatní suroviny. Nakonec přidáme zbytek syrové cibule, zamícháme a plníme do sklenic. Jedna dávka vystačí na 8-10 sklenic (menší sklenice od majonézy, tatarky). Sterilujeme při 100 stupních asi 1 hodinu.

Uplatnění je široké: jako čalamáda pod maso, na topinky, toasty apod.

Tak si pochutnejte a rozhánějte mraky, u nás v Boskovicích je zataženo a občas spršky!

Jitka

Milá Jitko, díky za recept, už se mi sbíhají sliny. A když už jsme u toho počasí, tady se chvilkami čerti žení a chvilkami to vypadá, že by rádo vysvitlo slunce. Ale to dnes asi nehrozí

 

   
17.07.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [22] babca [*]

    maje — #2 Ta cikánská omáčka je lákavá.Děkuji za recept.Určitě udělám

    superkarma: 0 20.07.2012, 17:43:42
  2. avatar
    [21] Makynka [*]

    Tak tyhle věci manžel miluje. Možná, že bych se letos mohla pochlapit a zkusit něco vyrobit, děkuju za recept. Zrovna jsem dneska viděla úspěšné houbaře, už rostou Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:47:19
  3. avatar
    [20] hubajda [*]

    recptik vypada dobre jen nemam ty houby vetsinou kdyz nejake dostanem tak se hned snedi

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:34:01
  4. avatar
    [19] kapkamore [*]

    Věřím, že bude dobrá, vyzkoušímSml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:25:28
  5. avatar
    [18] tajnostii [*]

    jo,jo tu jsem už zkoušelaSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:15:06
  6. [17] Trefa [*]

    Trefa:dneska pri prochazce lesem ,jsem nazbirala houby.opisuji recept a doufam ze ho vyskousim.hlavne aby rostly.

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:31:18
  7. [16] juvla [*]

    To může být dobrota Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:54:42
  8. [15] Saritka [*]

    Recept je super, díky.Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:42:35
  9. avatar
    [14] saruz [*]

    Václavky mám ráda, tak recept si hned píši, díky za něj. Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:14:43
  10. avatar
    [13] HankaPU [*]

    Recept  se bude hodit, houby už začínají růst ... úplně se mi sbíhají sliny už teď. Sml16Sml59Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 17:50:28
  11. avatar
    [12] marianaant [*]

    Recept je určitě zajímavý, uložím si ho. Sml59Sml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:13:05
  12. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    K masu to bude dobrotaSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:01:46
  13. avatar
    [10] rusalka2008 [*]

    Jsem na papriku alergická, nemáte tam někdo recept bez paprik? Tu v prášku už můžu...

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:53:28
  14. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    Díky, receptík ukládám, to si manžel šmákne Sml67Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:41:45
  15. [8] dadma [*]

    Díky za recept.Jestli budou houby, tak to zkusím.Houby suším,dám zamrazit a nebo zavařuji samotné.

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:32:16
  16. avatar
    [7] ladouch [*]

    Díky za recept, jestli budou houby zkusím, ale letos to zatím alespoň tady u nás nevypadá na pořádnou houbařskou sezonu.Sml58Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:26:44
  17. avatar
    [6] Kytinkak [*]

    v Boskovicích bydlí má spolužačkaSml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:24:16
  18. avatar
    [5] vmarta [*]

    napsané Sml59Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:15:23
  19. avatar
    [4] kometa [*]

    jé ty jsi z Boskovic?

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:08:54
  20. avatar
    [3] kometa [*]

    píšu si Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:07:49
  21. avatar
    [2] maje [*]

    já dělám čalamádu (bez hubSml54) takovou:

    čalamáda:

    1 kg okurek, 1 kg cibule, 1 kg paprik, 1 kg rajčat. nakrájíme na slabší proužky, dám do hrnce a vařím cca 10 minut. pak přidám nálev (na tohle množství asi polovinu nálevu)

    nálev: 20 dkg cukru, 5 dkg solli, 1 1/2 skleničky od hořčice octa, 1 sklenička oleje. společně vařím ještě asi 5 minut. pak ještě horké plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem, otočíme na víčko a necháme tak, dokud čalamáda nevystydne. je nejlepší, když se podává přímo chlazená z lednice. jinak je z ní cítit trošku olej

    a čalamádu jako základ

    cikánská omáčka:

    1 kg paprik, 1 kg cuket (nemusí se dávat nebo třeba trochu méně, podle toho, jestli máte nebo ne), 0,5 kg cibule, lžička soli, 250 ml oleje, 4 lžíce sojovky, 2 lžíce worchestru (není nutné), 1,5 l kečupu (dávám ten levný listrový z penny). zeleninu na kostky a vaříme vše společně cca 30 minut. pak do sklenic a sterilizujeme 20 minut.

    vše dávám od oka, nic nevážím. je to výborné pod maso, nebo ze syrové sekané dělám kuličky, zaliju omáčkou a přiklopené upeču. nebo na kynuté těsto na rohlíky (udělám placičky) dám omáčku (předtím ji nechat trochu vyvařit společně s mletým masem - aby byla hustější), posypu sýrem a dám upéct, chutná to ¨jak ty zapečené housky ze sázavanky. nebo na topinky (dám kousek kuřecích prsou, pak omáčku a nechám trochu odpařit vodu z omáčky). nebo na rychlé směsi s masem,...

    1. na komentář reaguje babca — #22
    superkarma: 0 17.07.2012, 15:03:05
  22. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16čalamáda musí být moc dobrá, bohužel můj žaludek to nemá rád....

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:02:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme