Domácnost

Zkuste pampeliškový med

 

Právě kvetou pampelišky. Zkuste obohatit jídelníček pampeliškovým medem, který si snadno uvaříte sami:

 

350 hlaviček pampelišek, vložíme do jednoho litru vody a zahřejte k varu s jedním celým citronem nakrájeným na kolečka. Vaříme asi deset minut, vypneme, necháme zchladnout, hrnec přikryjeme a nevšímáme si ho do druhého dne. Druhý den ještě jednou trochu zahřejeme (asi na 60 °C) a přes plátýnko scedíme. Přidáme 1 kg cukru a za častého míchání vaříme na mírném ohni. Někdo při tom sbírá pěnu, jiný ne.

 

S délkou vaření je trošku problém. Je potřeba začít asi po hodině hlídat hustotu budoucího medu, protože horký se tváří jako řídký. Každý má na to jiný fígl. Je například možné vždy kapku tekutiny kápnout bokem a nechat maličko zchladnout. Pak zkusit mezi prsty, jestli se tekutina táhne. Pokud ano, je hotovo.

Pampeliškový med je dobrý všude tam, kde je někdo nachlazený, je výborný při problémech s ledvinami, zažíváním a potřebou přísunu energie. Celkově ozdravuje a posiluje organismus.

 

Malý tip - ke květům pampelišek přidávám ještě cca sto hlaviček sedmikrásky, která čistí krev, a med dělám z dvojnásobné dávky. Pak vydrží celou zimu.

   
14.04.2008 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [22] saruz [*]

    dělám jej každé jaro

    superkarma: 0 21.02.2013, 21:50:03
  2. avatar
    [21] vládík [*]

    Jé pampeliškový med to jemoje vzpomínka na dětství, kdy jsme chodily s mojí maminkou a trhaly ty přesné počty do zástěry. Škoda, že už se to nikdy nevrátí

    superkarma: 0 14.04.2008, 22:48:23
  3. avatar
    [20] Japina [*]

    tomáš: Žádného pořádného včelaře varroáza neohrozí, léčí se na podzim a na jaře v několika vlnách a je na každém včelaři, aby se o včelstva postaral - levnější formy léčiv se dostávají od svazu zdarma - na ty novější a dražší např. v podobě aerosolů se musí něco málo připlácet. Každý pořádný včelař dává podzimní vzorky k rozboru, laboratorní výsledky přesně určí míru napadaní včelstva a potřebu a intezitu dalšího léčení.

    Pampeliškový "med", hmmmm - to je něco jako pampeliškové víno , když jsem řekla před známými z jižní Moravy, že jsme kdysi doma dělali víno z pampelišek, váleli se smíchy (při představě květů v demižónu) několik minut.

    superkarma: 0 14.04.2008, 21:03:09
  4. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    tomáš: Každý rok pláčou, že byly mrazy, varoáza, mor.... a my už pět let kupujeme med od včelaře za stejnou cenu, v obchodě bych si to neriskla

    superkarma: 0 14.04.2008, 20:42:44
  5. avatar
    [18] jirulinka 55 [*]

    Já dělám vše co se tady píše a dělám i kopřivovou polívku je dobrá

    superkarma: 0 14.04.2008, 20:31:09
  6. avatar
    [17] tomáš [*]

    ..kdysi jsem pampeliškový "med", tedy vlastně ochucený cukr, vyzkoušela, ale nechutnalo nám to. Kupujeme med od včelaře, nejdřív první letní a pak hlavně podzimní a lesní, každý jiný,mňamka.Jen se bojím, že varroáza nám zatne tipec,bohužel, a v obchodě je leckdy med podivného složení.

    superkarma: 0 14.04.2008, 20:16:34
  7. avatar
    [16] tutanka [*]

    Ch.Z. Kochanská: tak tam dej cukerin

    superkarma: 0 14.04.2008, 19:44:42
  8. avatar
    [15] tortora [*]

    já nedávám citron,ale pomeranč,do vody a vařím až druhý den

    superkarma: 0 14.04.2008, 18:19:48
  9. avatar
    [14] Piskotek007 [*]

    Pampeliškový med jsme dělávaly je strašně dobrý..

    superkarma: 0 14.04.2008, 16:30:32
  10. [13] Ellisha [*]

    Kdysi jsme ho doma dělali, je moc dobrý..ale je fakt, že nad ten od včeliček není...

    superkarma: 0 14.04.2008, 15:48:30
  11. avatar
    [12] Ch.Z. Kochanská [*]

    Cukr je ZLO!

    superkarma: 0 14.04.2008, 15:22:26
  12. [11] Bébina [*]

    Driv to mama delala, pampeliskovy med i bezinkovy, ale jsou to jen kytky vyluhovane ve sladke vode. Med od vcel to nenhradi.

    superkarma: 0 14.04.2008, 15:14:57
  13. avatar
    [10] Duppinka [*]

    jo a pak celý týden drhnout ruce

    superkarma: 0 14.04.2008, 15:05:34
  14. avatar
    [9] Michaela Kudláčková [*]

    Aja: Letos se budeme topit v medu . Vyzkouším všechny.

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:54:57
  15. avatar
    [8] *modrá [*]

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:46:18
  16. avatar
    [7] Aja [*]

    michaela.kudlackova: Stejně se dá použít i lipový květ

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:37:28
  17. avatar
    [6] Michaela Kudláčková [*]

    gerda: A v jakém poměru? Zkusím ho.

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:29:15
  18. avatar
    [5] sunshine [*]

    ifulinkaa: máš málo informací - Jak všichni víme, včetně malých dětí, med nám tvoří včeličky. A co je zajímavé, obsahuje naprosté minimum cizorodých látek, i když je ze silněji znečištěné oblasti. Včely nám ho totiž svým tělíčkem přefiltrují. Je to také rychlý zdroj energie a už vůbec se snad nemusím zminovat o tom, že je zdravou náhražkou cukru. Cukr nám totiž zatěžuje jak trávicí trakt, tak i játra, kde se ještě musí štěpit na jednodušší vstřebatelné cukry. Narozdíl od cukru, med obsahuje včelí enzymy, které nevstřebatelné cukry rozštěpí.

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:21:36
  19. avatar
    [4] gerda [*]

    ifulinkaa: ovšem daleko nejlahodnější je med ze smrkových výhonků. Dělá se na stejném principu, ale ta chuť je nenapodobitelná.

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:19:25
  20. avatar
    [3] ifulinkaa [*]

    taky jej znám a je opravdu dobrý,právě maminka povídala, o víkendu,že bychom mohli zase uvařit... sunshine: znáš nesladký med?

    superkarma: 0 14.04.2008, 14:07:21
  21. avatar
    [2] sunshine [*]

    Tak tenhle "med" nejím je tam moc cukru.

    superkarma: 0 14.04.2008, 13:55:07
  22. avatar
    [1] gerda [*]

    Hlavně to nevařit pod pokličkou, jako já v začátcích - správná hustota se zkouší většinou tak, že se trošku zkusmo kápne na studený talířek a nechá zchládnout. Pak se nakloní. Jestli to teče, ještě vařit, jestli to drží pohromadě, je hotovo.

    superkarma: 0 14.04.2008, 12:58:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme