Vaření

Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii

Chodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku.

Co vás ale možná překvapí, je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se  pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.

opuncie

„Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5-10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit,“ uvádí Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla. A to nechceme.

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

opuncie

A proč opuncii jíst?

1.       Posiluje imunitu

S přicházejícím podzimem a sychravým počastím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.

2.       Prevence před kardiovaskulárním onemocněním

Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

3.       Pomáhá při žaludečních potížích

Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.

4.       Napomáhá hubnutí

Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.

   
07.10.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] verulik [*]

    Zajímavéé, podívám se do obchodu Sml22 já zatím možna tak pila čaj s opuncií Sml54

    superkarma: 0 09.10.2016, 19:45:02
  2. [7] babinka [*]

    neznám a do ciziny se nedostanu...Sml80Sml80

    superkarma: 0 07.10.2016, 15:47:22
  3. [6] RybkaL [*]

    Ještě jsem ji nejedla a v obchodě zaregistrovala teprve nedávno.

    superkarma: 0 07.10.2016, 13:23:46
  4. avatar
    [5] amphora [*]

    Sml16 Já ji jedla zrovna včera , ze Španělska, byla fakt výborná , mňamka Sml67

    superkarma: 0 07.10.2016, 12:42:39
  5. [4] verar [*]

    Ještě jsem ji nejedla Sml23

    superkarma: 0 07.10.2016, 12:14:22
  6. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16poprvé jsem ochutnala na Kanárských ostrovech - při každé dovolené v exotice si ji užívám - je fakt výborná, ale pozor na ostnySml67

    superkarma: 0 07.10.2016, 08:54:42
  7. [2] bobani [*]

    tu jsem ještě nejedla

    superkarma: 0 07.10.2016, 08:48:59
  8. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.10.2016, 08:32:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme