liker

Co vám v létě rostě na zahradě? Našel by se tam rybíz nebo maliny? A co borůvky, jsou pro vás symbolem léta a koláč z nich vás už omrzel? Co takhle zkusit si doma připravit nějaký dobrý letní likérek, který oceníte i v zimě?

Zkuste některý z následujících návodů...

Borůvkový likér

  • 2,5 l borůvek
  • 0,5 kg cukru
  • 15 g celé skořice
  • 15 g hřebíčku
  • 650 ml žitné

Jak na to:

Borůvky pečlivě očistíme, rozmačkáme je a necháme 2-3 dny v chladnu. Pak z nich vymačkáme šťávu a necháme ještě jeden den v chladu. Do šťávy pak přidáme určené množství cukru, přidáme skořici a hřebíček a povaříme. Po vychladnutí přidáme alkohol.

Malinový likérek

  • 250 g malin
  • 150 g cukru
  • 0,4 l vody
  • 0,4l vodky

Jak na to:

Maliny nasypeme do láhve. Vodu s cukrem svaříme, po vychladnutí přidáme vodku. Před svařením můžeme přidat skořici nebo vanilku pro zjemnění chuti. Maliny tímto zalijeme a necháme tři týdny na chladném místě a občas lahev pootočíme. Nakonec likér scedíme a přelijeme do lahve.

Rybízový likér

  • 5 dl rybízu (černý nebo červený)
  • 5 dl konzumního lihu (vodka)
  • 250 g cukru
  • citrónová a pomerančová kůra
  • vanilka
  • skořice
  • hřebíček
  • zázvor

Jak na to:

Do 5 dl konzumního lihu (vodky) přidáme 5 dl rybízu, 250 g cukru. Přidáme ještě citrónovou a pomerančovou kůru (chemicky neošetřenou nebo dobře omytou) nakrájenou na kousky. Okořeníme podle chuti vanilkou, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Uzavřeme a v teple necháme 5-6 týdnů odstát. Pak přecedíme, uzavřeme do lahví a podáváme v zimě jako vzpomínku na léto.

Pochlubte se svými domácími recepty...

Reklama