Domácnost

Zkrocený živel na vaší zahradě

udírnaNerada stojíte u sporáku? Představte si kuchyni na zahradě. Co je k tomu potřeba? Klidný koutek, dobrá nálada, skupina přátel, voňavě naložené maso, dobré pití a... oheň! Je červen a chuť na křupavé grilované pokrmy roste spolu se zvyšující se teplotou. Těžko říct, proč zrovna posezení u krbu či grilu nás tolik láká. Možná je to zkrátka magická kombinace vůní, chutí, smíchu, čerstvého vzduchu a vánku, který slibuje vlahé letní večery. Jak a kde můžeme udržovat oheň na naší zahradě?

Romantický venkovní krb

krbZahradní krb není pouze staromilská venkovní okrasa vašeho pozemku, u které se můžete večer ohřát a dívat se do kmitajících plamenů. Dnes nabývá jiného významu, a to především kulinářského. Ano, stejně jako na zahradním grilu si v něm můžete na mřížce ugrilovat maso či zeleninu, ale v tomto stabilním monolitu se skrývá mnohem víc. Využít ho lze jako pec na chléb či koláče i jako troubu na vaření oběda. Grilovací krby jsou vyrobeny z betonových bloků, odolných vůči žáru, mrazu a povětrnostním vlivům. Výhodou je, že pokud si krb na zahradě jednou postavíte, k vlastnímu grilování je poté připraven během chvíle - nemusíte montovat rošt na ohniště ani vynášet těžký gril na zahradu. Grilovací krb lze umístit do zahrady, altánku nebo dokonce pergoly, není totiž žádný problém postavit komín skrz střechu. Největším lákadlem je ale požitek z otevřeného ohně, který tolik neznečistí zahradu, jako obyčejné ohniště obložené kameny. V grilovacím krbu si zatopíte nejlépe grilovacím uhlím či dřevem. A co se týče čištění, není potřeba speciální péče, pouze důkladné odstraňování popela a čištění grilovacího roštu.

Voňavá zahradní udírna

krbUzená slaninka, klobásy, ryby, sýry... zbíhají se vám sliny? Pro přípravu jídel uzením jsou tou nejlepší volbou zahradní udírny. Dnes jsou také stále častěji k dostání udírny spojené se zahradním grilem, tzv. univerzální udírny, kde můžeme připravovat pokrmy jak uzením, tak i pečením v pečící troubě nebo grilováním. K výhodám udíren patří menší vnější rozměry, malá spotřeba dřeva a především pak rychlé pečení díky uzavřeném prostoru. Udírna je vybavena spodními dvířky pro topení a přikládání, teploměrem a komínovou klapkou pro sledování a regulaci teploty. V udírně se topí dřevem nebo dřevěným uhlím. Ke klasické udírně lze také přikoupit mramorovou desku, která je výborná pro přípravu ryb, rožeň nebo i prodloužený komín, jenž vám zajistí lepší tah.

Ohniště trochu jinak

krbMilujete odskakující jiskry a rádi přikládáte do ohně? Kvůli atmosféře otevřeného ohně a opékání špekáčků už nemusíte mít na zahradě permanentně vypálené kolo obložené kameny. Například v OBI si můžete pořídit otevřená ocelová nebo litinová ohniště, která lze v mžiku přenést na zahradu a po použití opět sklidit do garáže či zahradního domku. Navíc si neponičíte trávník a ani se nemusíte bát náhodného požáru. Navíc je možné oheň přenášet i na neobvyklá místa, jako jsou verandy nebo terasy. V pohyblivém ohništi topíme stejně jako v klasickém, a to dřevem. Pokud budeme chtít, můžeme si i na něj pořídit rošt na grilování.

Šišky, dřevěné uhlí nebo dřevo ovocných stromů?

Stejně jako v čem topit je důležité i čím! U zahradních grilovacích krbů nebo ohnišť volíme drobné kusy dřeva nebo pohodlné a dostupné dřevěné uhlí. Rozhodnete-li se pro dřevo, ideální je čisté a suché, bez příměsi pryskyřice, které netvoří nepříjemný dým. U zahradních udíren je potřeba dávat si větší pozor a pečlivě vybírat. Dřevo s příliš silným aroma by zkazilo chuť uzeného masa nebo sýrů (jehličnany, dřevo s obsahem pryskyřic, ořešák, šišky). Vhodné je především suché dřevo habru, buku nebo olše a potom samozřejmě dřevo ovocných dřevin - např. třešeň, meruňka či švestka.

obrazekTip odborníka: Jak zapálit oheň?

„Rozhodně není vhodné ani rozumné používat jako podpalovače benzín nebo líh! Optimální jsou speciální podpalovače, ať už v tekuté nebo tuhé formě. Oheň také nezalévejte vodou, ale nechte uhlíky vyhasnout – při tak velkém rozdílu teplot mezi sálajícím krbem a studenou vodou by mohlo dojít k popraskání krbu a vzniku trhlin,“ radí Jiří Šubrt z OBI marketu Praha-Prosek.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

   
13.06.2011 - Zahrada a květiny - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. [2] sdrawa [*]

    Kamna mám, i krb, ale nemůžu ho ještě používat, nejdřív musíme sehnat plechy pod kamna ale už jsem naštěsí našla obchod, kde to mají

    superkarma: 0 14.06.2013, 17:07:11
  2. [1] Marie19 [*]

    Parádní krby!

    superkarma: 0 14.07.2011, 14:50:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme