Novinky

Zítra budeme zavařovat

Sezona letního ovoce a zeleniny je v plném proudu a vy se s námi možná rády podělíte, jak si plody svých zahrádek uchováváte na „horší“časy. Zavařujete, konzervujete a nakládáte?

Možná by se zdálo, že doby zavařování, konzervování a nakládání jsou ty tam. Že odpadla starost se sháněním sklenic, víček, a hlavně nekonečná „piplačka“ s čistěním, vypeckováváním, a vším tím kolotočem kolem kompotů, zavařenin, marmelád, čalamád a podobných poživatin. Všechno se přece dá koupit v obchodech, tak proč bychom se namáhaly.

Možná to tak nějaký čas i bylo, ale dnes se „móda“domácích zavařenin vrací. Není nad to pochutnat si na vlastnoručně vypěstovaném ovoci a zelenině. Ochutit si je podle svého a hlavně vědět, že je bez chemie, dochucovadel, barviv, „éček“a všelijakých „zlepšováků“moderní doby.

Jak jste na tom vy, milé ženy-in?

  • Zavařujete, konzervujete, nakládáte?
  • Co? Ovoce, zeleninu, houby, nebo nějaké netradiční plody zahrad a přírody?
  • Jste spíš na sladké zavařeniny, nebo na slané?
  • Zavařujete výpěstky z vlastní zahrady, nebo je kupujete?
  • Máte nějaký speciální recept, o který byste se ráda podělila?
  • Už jste letos něco zavařila? Pochlubte se.
  • Máte nějakou příhodu spojenou se zavařováním?

Napište nám, podělte se s námi o své zkušenosti, rady, zážitky a recepty na adrese: redakce@zena-in.cz

Dvě z vás odměníme těmito knihami, které se určitě budou hodit.

KONZERVOVÁNÍ Oded Schwartz

konzerPrůvodce všemi způsoby konzervace potravin a světové speciality. Ovoce, zelenina, masa, ryby, sýry - více než 150 vynikajících receptů na sladké marmelády, ohnivé hořčice, peprné nakládané směsi, uzené ryby, ochucené oleje a octy, ovocné džemy a sirupy. Popis sušení masa, přípravy šunky, klobás a salámů. Konzervování v alkoholu, kandování a krystalizování. Potřebné pomůcky a konzervační přísady. To vše doprovázené exkluzivními fotografiemi.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/96097-konzervovani.html     

MARMELÁDY A ŽELÉ Hans Gerlach, Susanna Bingemerová

knihaNení nad domácí marmelády! Zavařeniny jsou seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Připravujeme je z kvalitních surovin, které sami vybíráme. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/88502-marmelady-a-zele-dokonala-chut-a-vune-v-jedine-sklenici-radost-z-vlastni-vyroby.html

Obě knihy vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Koupíte v knihkupectví a na www.bux.cz.v

   
16.07.2012 - Redakční novinky - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [50] saruz [*]

    Zavařuji, ale pouze ovoce a zeleninu z vlastní produkce, nic kupovaného.

    superkarma: 0 17.07.2012, 00:10:12
  2. avatar
    [49] tajnostii [*]

    no,ano zavařovatSml22

    superkarma: 0 16.07.2012, 23:41:54
  3. avatar
    [48] carmi [*]

    ondrasek74 — #42 Hlavně je problém, že tam není žádný konzervant. Ocet, cukr, sůl, Takže opatrně, jak jsem psala v příspěvku č. 10 - botulín je fakt svinstvo.

    superkarma: 0 16.07.2012, 23:10:15
  4. avatar
    [47] risina [*]

    Tak je to jasný - zítra žádný příspěvek nenapíšu Sml23.

    superkarma: 0 16.07.2012, 23:02:33
  5. avatar
    [46] hubajda [*]

    maje — #26 presne tak tez radeji zavarim co me prijde pod ruku a nebo zamrazim dnes clovek nevi co dostane v zavarene sklenicce kompotu ci marmelady a podobne

    superkarma: 0 16.07.2012, 22:49:06
  6. avatar
    [45] black.bird.third [*]

    Známá teď zavařovala třešně. Jenže se zakoukala do nějakého filmu a když si na třešně vzpomněla, odklopila poklici na hrnci, voda už byla dávno vyvařená, utěrka na dně začínala černat... sklenice praskla, víko a střepy vylítly do vzduchu... Známá měla modřinu vedle oka (oko naštěstí zasažené nebylo) a bordel po celé kuchyni. O smradu ani nemluvě...

    superkarma: 0 16.07.2012, 22:14:24
  7. [44] Trefa [*]

    Trefa:neco zavaruji,neco davam do mrazaku a varim svestkova povidla.vse ze sve zahradky.

    superkarma: 0 16.07.2012, 21:25:09
  8. avatar
    [43] ekleinovka [*]

    Dříve jsem zavařovala vše,co mi pod ruku přišlo.Neboť rodina byla veliká a děti mlsné...Jenže byly i líné sejít do sklepa pro kompot či okurky...a tak jsem zavařovat přestala.Najednou jim to začalo chybět.

    superkarma: 0 16.07.2012, 20:45:58
  9. avatar
    [42] ondrasek74 [*]

    maje — #8 já si pamatuji, že babička to nahoru zalévala lžicí oleje, aby se to nakazilo. O cibuli vím, že tam nepatří, mohlo by to začít kvasit. A co myslíš, šlo by to k tomu přidat cuketu?

    1. na komentář reaguje carmi — #48
    superkarma: 0 16.07.2012, 16:21:34
  10. [41] Rikina [*]

    maje — #33 no jo, když máš suroviny, a děláš to na kamnech, to je jiný. Sml22 Dokud jsme měli chalupu, taky jsem tu a tam něco málo zavařovala, když byly přebytky, nebo jsme něco dostali. Taky nás v té době bylo doma víc. Dneska už to pro mě jednu samotnou nemá smysl. Sml80 

    superkarma: 0 16.07.2012, 16:05:09
  11. avatar
    [40] maje [*]

    kobližka — #38 je dobré do té vody dát trošku kyseliny citronové. zbavíš se lépe toho "slizu"

    superkarma: 0 16.07.2012, 15:11:26
  12. avatar
    [39] maje [*]

    malinke-kote — #36 já za to nemůžu, že píšeš jako imbecil a komentáře, které - když už dají nějaký smysl, tak jiný než původně zamýšlenýSml24Sml24

    superkarma: 0 16.07.2012, 15:10:34
  13. avatar
    [38] kobližka [*]

    Věrulinka — #30 Ale je dobré předem trochu ovařit v octové vodě,slít a proplácnout studenu vodu a pak jsou bez toho "slizu".Ty u nás dělal manžel a byly nepřekonatelné.

    1. na komentář reaguje maje — #40
    superkarma: 0 16.07.2012, 15:06:49
  14. avatar
    [37] ajjana [*]

    malinke-kote — #36 tak proč ty komentáře píšeš?Sml24

    superkarma: 0 16.07.2012, 15:02:47
  15. avatar
    [36] malinke-kote [*]

    maje — #32 co to meleš ... nikdo tady nepsal že jsem u toho když přítelova mamka dělá domácí marmelády tak se laskavě uklidni a nenavážej se zase do mě ... raději ty to nepij .. já narozdíl od tebe nepiju tak se laskavě už konečně frajerko uklidni ... zase nemáš co napráci co? jde to vidět ... nic jiného totiž ty neumíš .... všichni už dali pokoj ale ty musíš neustále mlýt si to své a hlavně samé kraviny .. nauč se konečně číst prosímtě a neotravuj můj život .... ano u rodiny přítele zavařují ledajaké věci ale já ne a nikdy u toho nejsem .... jenom u okurek u našich .... já s nimi nežiju a tak nemohu také být pořád u nich a s nima a zavařovat s nima ... to že jsem psala u nás nic neznamená tak raději už nic nepiš ... nemíním tu zbytečně psát komentáře zbytečným lidem, kteří mi zato fakticky nestojí ...

    1. na komentář reaguje ajjana — #37
    2. na komentář reaguje maje — #39
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:54:15
  16. avatar
    [35] ladouch [*]

    Co děti vyrostly tak už nezavařuji při dnešních cenách se to nevyplatí, a zahrádku nemám.Sml22

    superkarma: 0 16.07.2012, 14:47:14
  17. [34] Saritka [*]

    Hodně jsem zavařovala,  ale teď už né.Sml23

    superkarma: 0 16.07.2012, 14:41:17
  18. avatar
    [33] maje [*]

    Rikina — #31 souhlasím. ale zavařovací hrnec nemám, sklenic mám více než dost a většinu ovoce a zeleniny dostanu. . než to vyhodit, protože se to nesní, je lepší to zpracovat.a zavařuji na chatě, na kamnech, takže spálím jen trochu dřeva. a hlavně, dělám z "dobrých" surovin a ne z nahnilých či neodzrálých plodů, bez chemie kolem

    1. na komentář reaguje Rikina — #41
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:27:52
  19. avatar
    [32] maje [*]

    malinke-kote — #27 jak neviděla:

    u nás se letos zavařují jen marmelády ...

    ty už to nepij ani ředěnýSml24Sml24

    1. na komentář reaguje malinke-kote — #36
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:23:01
  20. [31] Rikina [*]

    Tak já loni dostala sklenici domácí rybízové marmelády od skoro-snachy. Ještě jsem ji neotevřela. Sml80 Spotřeba kompotů u nás byla vždycky rovna nule, a džemy a marmelády se využily, jen dokud potomstvo bylo relativně malé a tudíž ochotné konzumovat lívance a palačinky. Sml57 Dávno tomu jsem zkoušela okurky, houby, a jednou i kečup (to bylo naprosté fiasko a škoda práce, všecko jsem to vylila do WC, sníst se to nedalo). Jenže dneska se dají koupit okurky na sto způsobů, s česnekem, papričkama, houby taky, a konec konců i těch marmelád a džemů jsou plné regály. Sml80 Uvážím-li, že bych musela koupit sklenice, víčka, zavařovací hrnec, ten "materiál" k zavaření, ingredience na nálevy, případně cukr, pak u toho hodiny času strávit, a taky energie se spotřebuje, levná zrovna není... to se nemůže vyplatit. Jedině že to někoho baví, lidi mají různé koníčky. Sml80 

    1. na komentář reaguje maje — #33
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:20:15

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Věrulinka [*]

    Dana Haklová — #28 houbičky zavařuju do DEKA Sml67, jako okurky Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #38
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:14:43
  2. avatar
    [29] pajda [*]

    kobližka — #15 já reagovala na tu poslední větu, ne na celý příspěvekSml30Sml30Sml30Sml30ostatně moje tchýně do dneška dostává osypky, když slyší o zavařování - a to je paní v letech. Nikdy nezavařila vůbec nic a nechápe, proč by to dělalaSml57

    superkarma: 0 16.07.2012, 14:13:59
  3. [28] Dana Haklová [*]

    Já bych, prosím, uvítala nějaký recept na houbičkySml16Děkuji předem

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #30
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:12:56
  4. avatar
    [27] malinke-kote [*]

    hubajda — #25 no je pravda, že jsem se nato ještě ani nekoukala jak se zavařuje marmeláda ... zavařování okurek není nic těžkého, ale myslela jem že zavařování marmelád a džemu je složitější .... Sml30 budu se opravdu muset podívat někde na netu jak se to dělá .... třeba to opravdu není tak těžké jak říkáš Sml80 nikdy jsem neviděla jak se marmelády zavařují ... u nás doma se to nedělalo Sml23 jenom okurky Sml16

    1. na komentář reaguje maje — #32
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:09:46
  5. avatar
    [26] maje [*]

    hubajda — #25 teď jsem to chtěla napsat. nic na tom není. a vůbec. důvod, proč zavařuji cokoli, co dostanu, je ten, že nechci, aby ty hnusy, co se prodávají, jedla moje dcera.

    1. na komentář reaguje hubajda — #46
    superkarma: 0 16.07.2012, 14:01:38
  6. avatar
    [25] hubajda [*]

    malinke-kote — #11 na tom nic neni

    1. na komentář reaguje maje — #26
    2. na komentář reaguje malinke-kote — #27
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:57:42
  7. avatar
    [24] maje [*]

    kobližka — #13 i ředkvičkySml22Sml22Sml22 ty už ale asi dělat nebudu. špatné to nebylo, to ne, ale bomba taky neSml80Sml80

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:57:25
  8. avatar
    [23] hubajda [*]

    Jindriska8 — #22 tez zavaruji a tesim se na receptik co tady bude

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:55:25
  9. avatar
    [22] Jindriska8 [*]

    Máme se na co těšit,určitě přibudou i nějaké recepty.Sml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #23
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:54:11
  10. avatar
    [21] kobližka [*]

    delfi.na — #17 Určitě ne,protože jich tady moc a od zkušenějších.

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:46:29
  11. [20] dadma [*]

    Jahodový džem již mám a na 20.7. máme objednány okurky.A pak se uvidí co bude za ovoce či zeleninu a na podzim našlapat zelíčko.

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:44:12
  12. avatar
    [19] Makynka [*]

    Nezavařuju, občas udělám marmeládu, ale jinak jsem nic víc nezkoušela, neumím to. Ale domácí je domácí. Takové okurky od babičky nic nenahradí Sml23

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:43:43
  13. [18] DCOlga [*]

    Byly doby, kdy jsem zavařovala spoustu sklenic ročně a zalší ovoce a zeleninu mrazila, ale nyní už zavařuji jen okurky a dle potřeby lečo. Děti jsou z domova a když jim nabízím zavařeniny, tak nemají zájem. Tak pro 2 lidi toho moc není potřeba.

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:43:35
  14. avatar
    [17] delfi.na [*]

    kobližka — #13 doufám, že nám zítra napíšeš recepty Sml58Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #21
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:42:29
  15. avatar
    [16] delfi.na [*]

    nezavařuji, neumím to, i když letos jsem zkusila zavařit třešně jako kompot, tak jsem zvědavá Sml16

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:41:50
  16. avatar
    [15] kobližka [*]

    pajda — #12 Ale člověče,já to vůbec nemyslela jak ty to píšeš.Žádné poučování typu já v tvém věku....psala jsem o tom,že je dobře,že se dneska víc používá všechno čerstvé.Dřív bylo unikum sehnat cokoliv a tak proto se asi tolik zavařovalo,když už se jednou na to natrefilo.Nic víc - nic míň.

    1. na komentář reaguje pajda — #29
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:37:24
  17. avatar
    [14] carmi [*]

    kobližka — #13 Kapie plněné zelím a do toho zapíchnout jednu feferonku, to je neuvěřitelná dobrota: Díky, žes připomněla, už jsem to nedělala několik let.

    superkarma: 1 16.07.2012, 13:37:20
  18. avatar
    [13] kobližka [*]

    maje — #9 Áááááá....tak se mládí ohlásilo Sml58Sml16,to je dobře.Ale musíš uznat,že to tak nebývá.Zkusilas cibulky,mladé kukuřičky,kapie plněné zelím?

    1. na komentář reaguje carmi — #14
    2. na komentář reaguje delfi.na — #17
    3. na komentář reaguje maje — #24
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:34:20
  19. avatar
    [12] pajda [*]

    kobližka — #6 mladí většinou nemají co zavařovat. Vždycky mě štvaly připomínky typu "Já v tvém věku měla x marmelád" - to se to zavařovalo, když člověk ovoce dostal, sklenky dost často taky a koupil jenom cukr. Kdybych měla ovoce koupit, tak se nedoplatím. Te´d, když máme vlastní zahradu, taky zavařuju, ale s rozumem - našla jsem teď ke své hrůze marmelády z roku 2009 a považuju za pitomost dělat zásoby jako křeček.

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:31:53
  20. avatar
    [11] malinke-kote [*]

    carmi — #5domácí jahodový džem je nejlepší ... já mám tedy raději meruňkovou, tu také každý rok přítelova mamka dělá Sml59 musím se to naučit, abych to také potom zvládala

    1. na komentář reaguje hubajda — #25
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:30:58
  21. avatar
    [10] carmi [*]

    maje — #8 Jak jsem četla v jedné knížce o zavařování: Otrava botulínem není sice častá, zato téměř vždy smrtelnáSml57

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:29:26
  22. avatar
    [9] maje [*]

    kobližka — #6 héééj, mně je 32 a zavařuji jako zjednaná už zhruba 10 let. a neustále repertoár rozšiřuji. a rodinka je tak roztažená, že radí, co bych ještě měla zkusit, co už další rok nedělat,ale aby pomohli, to neSml31Sml32

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:28:07
  23. avatar
    [8] maje [*]

    ondrasek74 — #2 já ho dělám tak, že rajčata a papriky osolím, podusím, dám do skleniček a zavařuji 20 minut. cibuli nedávej, mohlo by se začít kazit. když skleničku otevřu, přidám cibuli, měkký salám, směs a vydusím šťávu a pak vajíčka

    1. na komentář reaguje carmi — #10
    2. na komentář reaguje ondrasek74 — #42
    superkarma: 1 16.07.2012, 13:26:14
  24. avatar
    [7] kobližka [*]

    carmi — #5 Stejné u nás Sml22

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:24:49
  25. avatar
    [6] kobližka [*]

    Po dlouhých letech,kdy jsem zavařovala snad i šišky,jsem konečně z toho venku.Letos manžel dokonce prohlásil,že mu nějak okurky přestávají chutnat.....hurá!Ale nějakou tu marmeládu udělat musím,to už patří ke koloritu Sml30.Nakonec - není nad čerstvé ovoce a zeleninu.Myslím,že ta doba "zavařovací" je tak trošku už pryč.Mladí snad nezavařují vůbec a my pomalu "vymíráme Sml30....

    1. na komentář reaguje maje — #9
    2. na komentář reaguje pajda — #12
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:24:00
  26. avatar
    [5] carmi [*]

    Bavilo mě zavařovat, ale časem to přestalo jít na odbyt. Tak teď jsem udělala jen pár rybízových marmelád na linecká kolečka na vánoce, trochu jahodového džemu a jestli bude dost okurek, tak udělám pár sklenic. Kompoty už nikdo nejí.Sml15

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    2. na komentář reaguje malinke-kote — #11
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:21:52
  27. avatar
    [4] vmarta [*]

    kldyž je co , zavařuji Sml30

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:19:47
  28. avatar
    [3] malinke-kote [*]

    u nás se letos zavařují jen marmelády ... mňam ... domácí jsou nejlepší Sml59

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:14:23
  29. avatar
    [2] ondrasek74 [*]

    Už se těším, zrovna sháním recept na lečo, tak třeba ho zítra někdo prozradí.

    1. na komentář reaguje maje — #8
    superkarma: 0 16.07.2012, 13:10:35
  30. avatar
    [1] AnteaX [*]

    Nezavařuji, nemám na to hrnec ani čas a ani to neumím. Možná jednou zavařovat budu, ale to až budu mít úrodu z vlastní zahrádkySml16

    superkarma: 0 16.07.2012, 13:03:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme