pivní žitný chléb

Chleby s pivem se v naší rodině velice osvědčily. Dobře chutnají, hezky vypadají a vydrží dlouho čerstvé. Zatím jsem měla štěstí a narazila na samé dobré recepty. Další jsem vyzkoušela o víkendu a opět úspěch.

Suroviny

350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
250 ml piva
140 ml vody
1,5 lžičky soli

Postup

Suroviny v uvedném pořadí nasypeme a nalijeme do domácí pekárny. Zvolíme program „těsto“ a necháme si umíchat a vykynout krásné těsto. Moje těsto bylo stále poměrně lepivé, takže jsem přidala ještě trochu žitné mouky.

Hotové a vykynuté těsto vyklopíme z pekárny, vytvarujeme bochník a necháme ještě asi 40 minut kynout na teplém místě pod utěrkou. Já jsem použila moukou vysypanou formu na kynutí, takže měl chléb krásný tvar.

Pečeme na 100 až 150 °C, až je chléb uvnitř upečený a kůrka má krásnou barvu.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama