Vaření

Žitný pivní chléb

pivní žitný chléb

Chleby s pivem se v naší rodině velice osvědčily. Dobře chutnají, hezky vypadají a vydrží dlouho čerstvé. Zatím jsem měla štěstí a narazila na samé dobré recepty. Další jsem vyzkoušela o víkendu a opět úspěch.

Suroviny

350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
250 ml piva
140 ml vody
1,5 lžičky soli

Postup

Suroviny v uvedném pořadí nasypeme a nalijeme do domácí pekárny. Zvolíme program „těsto“ a necháme si umíchat a vykynout krásné těsto. Moje těsto bylo stále poměrně lepivé, takže jsem přidala ještě trochu žitné mouky.

Hotové a vykynuté těsto vyklopíme z pekárny, vytvarujeme bochník a necháme ještě asi 40 minut kynout na teplém místě pod utěrkou. Já jsem použila moukou vysypanou formu na kynutí, takže měl chléb krásný tvar.

Pečeme na 100 až 150 °C, až je chléb uvnitř upečený a kůrka má krásnou barvu.

Dobrou chuť přeje elly.

   
15.05.2012 - Slané pečení - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [46] kakina [*]

    ráda vyzkouším Sml16Sml67

    superkarma: 0 04.03.2015, 09:11:09
  2. avatar
    [45] kakina [*]

    ráda vyzkouším Sml16Sml67

    superkarma: 0 04.03.2015, 09:10:57
  3. [44] kubabi [*]

    Takový dělám běžně.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:50:34
  4. [43] magic11 [*]

    hoky, tip na kvásek je tady

    http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/hobby-domov.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma

    superkarma: 0 05.03.2013, 09:12:40
  5. [42] rendac [*]

    Není nad domácí

    superkarma: 0 22.02.2013, 12:01:33
  6. [41] jithule [*]

    dobrý

    superkarma: 0 25.12.2012, 22:57:43
  7. avatar
    [40] dajrin [*]

    Recept si musím opsat, chléb vypadá chutně... Sml67

    superkarma: 0 27.09.2012, 22:22:08
  8. avatar
    [39] nika1 [*]

    Není nad domácí chleba. Sml16 Je mnohem lepší ,když víte, co všechno v tom chlebu je.

    superkarma: 0 05.09.2012, 21:19:02
  9. avatar
    [38] tajnostii [*]

    U nás ho nemají

    superkarma: 0 08.07.2012, 21:57:21
  10. [37] magic11 [*]

    capkova — #29 ale kde ho vzít, u nás nemají a nikam daleko pro něj nepojeduSml80

    superkarma: 0 18.05.2012, 09:39:27
  11. avatar
    [36] blondýna [*]

    udělám,upeču...a spapámeSml52

    superkarma: 0 17.05.2012, 09:04:55
  12. avatar
    [35] Myškomedvídek [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.05.2012, 18:58:39
  13. avatar
    [34] Kytinkak [*]

    občas chleba upeču, když je stav nouze

    superkarma: 0 15.05.2012, 23:27:22
  14. [33] Lydia001 [*]

    Myslím si, že péct chléb je v dnešní době to nejlepší řešení. Jinak ten pivní může být zajímavý.

    superkarma: 0 15.05.2012, 23:03:19
  15. [32] Trefa [*]

    Trefa:chleba doma nepecu,radeji si ho koupim.buchty kolace to pecu ano.

    superkarma: 0 15.05.2012, 22:44:46
  16. [31] Reni [*]

    Já doma chleba nepeču. Sml23

    superkarma: 0 15.05.2012, 22:32:15

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] arminka [*]

    ekleinovka — #24 také si myslím,že trouba to zvládne...tak snad i jáSml30

    superkarma: 0 15.05.2012, 21:31:21
  2. avatar
    [29] capkova [*]

    LEPŠÍ BY BYLO PŘIDAT I ŽITNÝ KVÁSEK...

    1. na komentář reaguje magic11 — #37
    superkarma: 0 15.05.2012, 16:35:18
  3. avatar
    [28] blesksoft [*]

    kdysi jsme doma taky pekli chleba

    superkarma: 0 15.05.2012, 15:13:40
  4. avatar
    [27] ladouch [*]

    Vypadá moc dobře,Sml22 hned bych ai zakrojila.

    superkarma: 0 15.05.2012, 14:30:26
  5. [26] jithule [*]

    může být dobrý

    superkarma: 0 15.05.2012, 13:09:25
  6. [25] evamagdalena [*]

    Pekárnu nemám. Minulý týden jsem pekla svůj první domácí chléb.Pro velký úspěch budu co nejdříve opakovat. A chci dělat právě tento chlebík - zadělávaný pivem. Abych měla porovnání.Sml59

    superkarma: 0 15.05.2012, 12:07:43
  7. avatar
    [24] ekleinovka [*]

    Pivní,ten by mi chutnal,pekárny sice nemám,ale trouba by to taky zvladla

    1. na komentář reaguje arminka — #30
    superkarma: 0 15.05.2012, 11:36:28
  8. avatar
    [23] carmi [*]

    Já si snad tu pekárnu koupím. To už je několikátý recept do pekárny. A vypadá to dobřeSml67

    superkarma: 0 15.05.2012, 11:32:40
  9. avatar
    [22] Lukáš Čejka [*]

    maje — #18 ja kdyz zkusil upect chleba, tak jsem pak malem musel zacit podnikat v prodeji cihel, takze nic pro me Sml80Sml16

    superkarma: 0 15.05.2012, 11:29:24
  10. avatar
    [21] Věrulinka [*]

    Sml67 pěkný chlebík Sml67Sml22

    superkarma: 0 15.05.2012, 10:58:13
  11. avatar
    [20] hubajda [*]

    vypada dosti chutne jak budu moct tak si jej udelam

    superkarma: 0 15.05.2012, 10:19:15
  12. [19] FAXÍK [*]

    chléb vypadá moc hezky a lákavě Sml59

    superkarma: 0 15.05.2012, 10:12:59
  13. avatar
    [18] maje [*]

    delfi.na — #16 já v pekárně zadělávám jenom těsto, nechám ho v ní vykynout, pak propracuji a  přendám do ošatky, nechám opět vykynout a šup s ním do trouby. z trouby má úplně jinou chuť než z pekárny. z trouby je lepšíSml22Sml22

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #22
    superkarma: 0 15.05.2012, 09:54:52
  14. avatar
    [17] ondrasek74 [*]

    delfi.na — #16 Tak to zkus v normální troubě, já ho taky peču v ní.

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:47:50
  15. avatar
    [16] delfi.na [*]

    jen ta domácí pekárna mi chybí Sml80

    1. na komentář reaguje ondrasek74 — #17
    2. na komentář reaguje maje — #18
    superkarma: 0 15.05.2012, 09:46:51
  16. avatar
    [15] Hanula [*]

    Sml16také uvažuji o koupi pekárny

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:44:37
  17. avatar
    [14] saruz [*]

    Žitný chlebíček je skvělý! Sml67

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:38:23
  18. [13] jukl [*]

    vypadá dobře...

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:36:40
  19. [12] step1 [*]

    Teplý chléb miluji. S máslem. Ale sama ho nepeču.

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:22:45
  20. avatar
    [11] Krupová [*]

    takový čerstvý chléb, namazaný máslem a s tvarůžkama. Mňam, ještě koupit pekárnu a jdu na to :-)

    superkarma: 0 15.05.2012, 09:15:19
  21. [10] Roland [*]

    Miluji vůni čerstvého teplého chleba . Mám ho ráda obzvlášť ještě teplý, ale to nesmím, bolí mě pak břicho.Sml30

    superkarma: 0 15.05.2012, 08:25:44
  22. [9] Saritka [*]

    Vypadá skvěle , určitě i tak chutná.Sml59

    superkarma: 0 15.05.2012, 08:20:47
  23. avatar
    [8] elly [*]

    magic11 — #7 těsto jde určitě zadělat i "klasicky", ručně :-)

    superkarma: 0 15.05.2012, 08:11:21
  24. [7] magic11 [*]

    šup s ním do oblíbených, na chalupě se bude hodit. Sice nemám pekárnu, ale snad to půjde i bez ní Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 15.05.2012, 08:03:52
  25. avatar
    [6] vmarta [*]

    skusím, píšu Sml59Sml22

    superkarma: 0 15.05.2012, 07:42:36
  26. avatar
    [5] elly [*]

    maje — #4 Maje, opravdu nejdříve nasypeme a pak nalijeme. Na 200 °C jsem se vůbec nedostala a pekla jsem celou dobu na těch 100 °C, ke konci jsem přidala kvůli barvě více. Nestříká se ničím :-)

    superkarma: 0 15.05.2012, 07:27:54
  27. avatar
    [4] maje [*]

    jen pro doplnění pro začátečníky: suroviny nejdříve nalijeme a pak nasypeme. většinou je lepší dosypávat moukou hladkou. a pečeme určitě nejdřív na 200°C (cca 15 minut) - dokonce někdo říká i na víc, ale já používám tuhle teplotu, pak postříkáme slanou vodou, stáhneme na 180°C a pečeme ještě cca 40 minut. jinak tenhle chleba občas dělám a je fakt úžasnýSml22Sml67Sml67 hlavně čerstvý je bezkonkurenční

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 15.05.2012, 07:12:37
  28. avatar
    [3] enka1 [*]

    Ukládám siSml16

    superkarma: 0 15.05.2012, 06:34:00
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Vytáhnout z pece čerstvý chléb,to je lahoda,máznout na něj sádlo a posypat cibulí,to je pochoutka.Sml22

    superkarma: 1 15.05.2012, 01:02:33
  30. avatar
    [1] Jitullinka [*]

    hmmm...úplně se mi sbíhají sliny! Sml22

    superkarma: 0 15.05.2012, 00:42:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme