Vaření

Zimní zabijačkové grilování

grilovaná jitrnice

Myslíte, že v zimě se nedá grilovat? Naopak! Můžete objevit nové způsoby grilování a nové pochoutky z grilu. Co třeba zkusit v období zabijaček ugrilovat jitrnici? Že jste to ještě nezkoušeli? Tak se nechejte inspirovat.

Gril budete potřebovat jen chvilku. Jitrničky stačí z každé strany jen trochu opéct. Takže se nemusíte bát, že vám bude venku zima. Salát už připravíte pěkně v teple kuchyně.

grilovaná jitrnice

Suroviny

  • 4 jitrnice

na salát

  • 250 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce kremžské hořčice
  • 200 g kysané smetany
  • trochu sádla

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na nepříliš silná půlkolečka. Dejte do pekáče, který jste zlehka vymazali sádlem. Přidejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku. Ochuťte solí, pepřem a pořádně promíchejte. Přiklopte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 20 – 30 minut, dokud brambory nebudou měkké.

brambory

Cibuli nakrájejte nahrubo, anglickou slaninu na špalíčky. Obojí společně vsypejte do velké pánve a opékejte, dokud cibule nezačne zlátnout a anglická slanina začne být lehce křupavá. Vypněte plotnu.

grilovaná jitrnice

Kysané zelí můžete přidat rovnou ze sáčku nebo ho vyklopit do cedníku, propláchnout a nechat okapat. Záleží na vás, jestli máte raději kyselejší zelí. Zelí přidejte do pánvičky, kde je cibule s anglickou slaninou. Promíchejte. Přidejte kremžskou hořčici.

Jitrnice dejte na rozehřátý gril. Budou se grilovat z každé strany asi tři až čtyři minuty. Jen tak, ať se ohřejí a povrch je lehce křupavý. Mezitím si dodělejte přílohu.

Upečené brambory vsypejte do pánvičky k zelí a anglické slanině. Promíchejte. Ještě můžete podle chuti přidat sůl a pepř. Společně prohřejte. Přidejte kysanou smetanu a promíchejte.

salát s kysaným zelím

Podávejte spolu s grilovanou jitrnicí.

Náš tip: Jitrnici můžete před grilování nakrájet na kolečka a ugrilovat je jednotlivě. Potom vmíchejte do salátu ze zelí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Klobása! Prostě dokonalá surovina...

zelňačka

Libuščino vepřové

francouzské brambory

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
24.02.2017 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] Myškomedvídek [*]

    samé dobrotySml30

    superkarma: 0 24.02.2017, 23:04:17
  2. [9] Wally [*]

    Rikina — #8Tak tuhle kulinářskou vychytávku jsem přehlédla.Sml16

    superkarma: 0 24.02.2017, 20:04:30
  3. [8] Rikina [*]

    Wally — #6 Sml22 zejména ten poslední tip - nakrájet jitrnici na kolečka a ta grilovat jednotlivě - boha jeho, vždyť ten gril by pak už nikdo nevyčistil. Sml80 Ono už grilovat celou jitrnici mi přijde divné, buď zůstane napůl syrová, nebo praskne a zaneřádí všechno kolem. Sml15

    1. na komentář reaguje Wally — #9
    superkarma: 1 24.02.2017, 19:52:17
  4. avatar
    [7] AmeA [*]

    Njn děvčica z moravy zabijačku v malíčku Sml59

    superkarma: 0 24.02.2017, 19:22:11
  5. [6] Wally [*]

    Nechtěla bych čistit ten gril, až ta jitrnice praskne. Sml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #8
    superkarma: 1 24.02.2017, 14:54:36
  6. [5] babinka [*]

    Samé dobroty...nějakou zabíjačkovou pochoutkou bych nepohrdla...

    superkarma: 0 24.02.2017, 11:50:25
  7. avatar
    [4] jarka1234 [*]

    Francouzské brambory a zelňačku mám moc ráda. Jitrničky moc nemusímSml58.

    superkarma: 0 24.02.2017, 11:15:09
  8. [3] CatBe [*]

    Já bych táák jela někam na zabijačku. Sml24

    superkarma: 0 24.02.2017, 10:58:01
  9. [2] bobani [*]

    domácí zabijačkové speciality to je moje

    superkarma: 0 24.02.2017, 09:16:02
  10. [1] MARIE MATEJKOVA [*]

    Něco z toho jsou přímo kalorické bomby. Ale zelňačku jsem dělala včera. Francouzské brambory máme také moc rádi,takže Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 24.02.2017, 09:00:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme