Vaření

Zima je tu, zahřejte se svařeným vínem či punčem se speciální směsí koření

Svařené víno je oblíbeným zimním nápojem, jehož chuť ovlivní nejen druh vína, ze kterého tento lahodný nápoj připravujete, ale také směs koření, kterou použijete.

Máme pro vás tip: směs koření „Glühwein“

Typ hrubě drcené německé směsi „Glühwein“, určené především na svařené víno (dáváme 1/2 – 1 lžíce na 1 l červeného vína). Obsahuje drcenou skořici, citrónovou kůru, hřebíček a vonné bylinky.

SVAŘENÉ VÍNO

svařák1 litr sladšího červeného vína zahřejeme, nejlépe ve varném skle, těsně k bodu varu. Vsypeme 1 lžíci směsi koření „Glühwein“,  odstavíme  ze sporáku a necháme cca 10 minut louhovat. Přes sítko přelijeme do skleniček. Podáváme s plátkem citronu.

Obměny:

  • spolu se směsí „Glühwein“ přidáme do vína i 1 hvězdičku badyánu, či kousek vanilkového lusku
  • po odstavení ze sporáku přidáme 2–4 lžičky  rozpustné kávy

Použití směsi koření je ale mnohostranné, zkusit můžete i punč nebo čaj!

PUNČ

Horké punče jsou ve světě velice oblíbené a receptů na jejich přípravu jsou stovky. Proto dnes uvádíme jen několik málo tipů, jejímž základem je použití směsi „Glühwein“ :

300 - 500 ml vřící vody spaříme 1 lžíci směsi koření „Glühwein“, necháme 10 minut louhovat. Přes sítko přelijeme do skleniček.

Další možné přísady:

  • nadrcený zázvor (1/2 lžičky), celé nové koření (1 – 3 kuličky), celý černý pepř (1 – 3 kuličky), kardamom (semínka z jedné tobolky), fenykl (1 lžička), kousek vanilkového lusku  apod. Tyto přísady jsou typické pro tzv.  Himalájské YOGI ČAJE. Místo vody lze též použít mléko s kakaem.
  • rum (množství dle chuti). Na punče je nejlepší „Stroh“, obsahuje až 80 % alkoholu.
  • šťávy z ovoce (jablečná, citrónová, pomerančová apod.)
  • rozinky (cca 1 lžíce) – přidáváme do skleniček až po scezení
  • 1 hvězdička badyánu
  • a   samozřejmě   cukr,  plátek   citronu,   či   pomeranče   a  někdy  k  ozvláštnění i malá špetka soli.

ČAJ

Směs „Glühwein“ s úspěchem používáme i k dochucení černých, zelených nebo i ovocných čajů (spolu s čajem necháme louhovat i přiměřené množství směsi „Glühwein“.

Tento recept vám přináší Koření od Antonína. Už 15 let pro vás vybíráme to nejkvalitnější koření z celého světa, které následně sami mícháme a ručně plníme do papírových sáčků a skleniček. Všechno naše koření je 100 % bezlepkové, neobsahuje glutaman ani jiné přidané látky.

logo

Více na www.koreni.cz

 

Čtěte také:

   
10.12.2014 - Gastronomie - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [4] Léthé [*]

    Pořádně horký punč mám spojený s vánočními trhy, doma raději kvalitní vínko.

    superkarma: 0 10.12.2014, 09:54:15
  2. avatar
    [3] Pajinka [*]

    punč si dáváme téměř denně na našich krásných vánočních trzích, kdyby bylo náměstí ještě trošku poprášeno sněhem, nemělo by to chybu Sml67 kombinace světly ozdobeného města, dobré hudby, dobrých lidí a horkého punče - pro mě ideální představa adventního období Sml54

    superkarma: 0 10.12.2014, 07:27:25
  3. [2] janavys [*]

    Dobrý nápad si udělat punč nebo svařáček Sml67

    superkarma: 0 10.12.2014, 07:20:34
  4. avatar
    [1] buldok [*]

    Mám moc ráda svařák i punč.

    superkarma: 0 10.12.2014, 00:44:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme