Vaření

Žervé stokrát jinak

Sýr žervé známe všichni. Oblíbený byl už u našich babiček a jeho hvězda nikdy nezapadla. Dá se naopak říci, že září jasněji než kdykoli předtím.

Výrobců tohoto zdravého tvarohového zázraku je mnoho, ale ne každý přináší produkt té nejvyšší kvality. K těm nejlepším právě přibyla česká firma Madeta se svým výrobkem Lipánek Žervé.

Lipánek Žervé je lehký, čerstvý sýr vyrobený z poctivého tvarohu a smetany z jižních Čech. Vyrábí se šetrným postupem, který zachovává charakter čerstvého sýra a výbornou chuť. Lipánek Žervé má krémovou, lehce roztíratelnou konzistenci a lahodnou smetanovou chuť. A proč kupovat zahraniční potraviny, když existují poctivé domácí?

Sýr žervé zdaleka není dobrý jen k výrobě ochucené pomazánky k pečivu. Jeho využití v kuchyni je tak široké, že nahradí smetanu na vaření a smlsnout si můžete i na jeho sladkých variantách.

Historie

lipánekSýry Gervais (žervé) pocházejí z Normandie poloviny 19. století a za své jméno vděčí slavnému francouzskému výrobci sýrů Charlesi Gervais, který svůj vynález proslavil po celé Evropě už za svého života.

Žervé patří do skupiny tvarohových sýrů, které konzumujeme mladé a které neprocházejí žádným zušlechťováním. Výroba je ukončena jen prokysáním sýřeniny.

Na výrobu jednoho kilogramu čerstvého sýra se spotřebuje 7 až 8 litrů mléka, proto je žervé vhodné jako zdroj vápníku a bílkovin. Žervé má daleko nižší energetickou hodnotu než klasické sýry, a přesto rychle navozuje pocit nasycení. Proto se vřele doporučuje při redukčních dietách.

Co s ním?

lipánekK rychlému občerstvení se hodí žervé smíchat s trochou olivového oleje, ochutit bylinkami, česnekem, paprikou, kapary, olivami, tuňákem, lososem nebo houbami a vyšlehat do pěny. Pečivo je základ, ale co třeba ozdobit pečenou zeleninu, chipsy, nachos, slané sušenky... a tak dále? Co pěnu použít místo dresingu do salátu?

Místo smetany

Nechcete zahušťovat polévky a omáčky šlehačkou či smetanou kvůli kaloriím? Vyměňte je za dietní a přitom husté žervé! V tom případě nemusíte k dohuštění použít ani jíšku či mouku!

S pomocí žervé také vyčarujete smetanové brambory a jemné omáčky na těstoviny a gnocchi a přelivy na lívance! Žervé je vhodné i při bezlepkové dietě.

Sladké dezerty

lipánekUž jste ochutnali americký sýrový dort (cheesecake) či italské tiramisu po domácku? Místo mascarpone i creme fraiche zkuste použít žervé, pokrm bude chutný, ale méně tučný.

Ze žervé můžete připravit sladké „tvarohové“ pěny či jej zředit trochou mléka a použít jako přeliv na ovocné knedlíky.

   
25.05.2010 - Sýr a vejce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [4] hubajda [*]

    saruz — #3 je take pouzivam

    superkarma: 0 15.11.2012, 00:36:23
  2. avatar
    [3] saruz [*]

    Žervé je dobré na omáčku k těstovinám.

    1. na komentář reaguje hubajda — #4
    superkarma: 0 08.11.2012, 23:30:06
  3. [2] Jana 01 [*]

    Moje dítě je milovníkem nachos, takže děkuji  za tip. Určitě vyzkoušíme a věřím, že si určitě i rádo něco samo namíchá.

    superkarma: 0 27.05.2010, 20:24:30
  4. avatar
    [1] Zázvorka [*]

    Místo smetany? To neznám, ale určitě zkusím! Žervé miluju. Úplný "žraso" je jen smíchat kelímek Žervé s rozmačkaným česnekem a dát ho k vařeným či pečeným bramborám ak tomu mléko. Mňam a je to hned!

    superkarma: 0 25.05.2010, 10:41:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme