Svým slavným hostům, idolům, věnovali tu pudink, tu zajímavý dezert. Nejvíce takových lahůdek však věnovali ženám.

Rádi tyto dezerty připravujeme i jíme, mnohdy však o těch, které inspirovali kuchaře, nic moc nevíme. Blíží se období, kdy začnou zrát broskve a začneme více konzumovat zmrzlinu. To vše obsahuje slavný pohár Broskev Melba, který stvořil Aguste Escoffier pro ženu, kterou obdivoval.



Kdo vlastně byla ona Melba ?
Byla to žena, která koncem 19. století slavila velké úspěchy jako operní pěvkyně. Občanským jménem Helen Porter Armstrong nebyla spokojena, proto si říkala Nelie Melba,  po svém rodném městě Melbourne. V roce 1891-2 hostovala v londýnské opeře, kde v té době byl, slavný Auguste Escoffier  šéfkuchařem hotelu Savoy. Ten božskou Nelie zbožňoval a svůj obdiv jí dokázal tím, že pro ni vytvořil dezert, který po ní pojmenoval. Peches Melba se poprvé servírovala po premiéře Lohengrina, a dle dobového tisku dezert z bílé broskve, pošírované ve vanilkovém sirupu, posazené na vanilkové zmrzlině a polité pyré z čerstvých malin, divu naprosto uchvátil. Nutno dodat, že pravá Broskev Melba musí být z čerstvých, nejlépe bílých broskví, v sirupu s vanilkou, zmrzlina musí být klasická, míchaná ze smetany a ochucená pravou vanilkou.

Broskev Melba
Pro 6 osob

  • 6 čerstvých bílých broskví
  • 250 g cukru
  • 0,35 l vody
  • 1 vanilkový luk
  • 40 g mandlových lupínků
  • 500 g vanilkové zmrzliny
  • 500 g čerstvých malin
  • 100 g cukru moučka
  • 10 ml čerstvé citronové šťávy

Cukr, vanilkový lusk a vodu svaříme. Poté celé čerstvé broskve vložíme do sirupu a pět minut pod pokličkou necháme táhnout. V sirupu je necháme i vychladnout, pak je oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Maliny rozmačkáme, pocukrujeme a počkáme, až pustí šťávu, ochutíme citronem.
Servírujeme do vychlazených misek. Na kopeček domácí zmrzliny položíme dvě půlky broskví, polijeme malinami a ozdobíme mandlemi.

Tento recept vám přinášíme ve spolupráci se zajímavým projektem Czech Specials.

Možná se někteří z vás na svých cestách po České republice setkali v restauracích s modrým logem s textem Czech Specials. Jaký je význam tohoto loga? Co vlastně označuje? 
Czech Specials je společným projektem agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Klade si za cíl popularizovat českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí, propagovat a podporovat restaurace, které tuto kuchyni nabízejí, a v konečném důsledku do dobrých českých restaurací přivézt více hostů. Prezentuje českou kuchyni jako rozmanitou v rámci jednotlivých regionů, plnou jedinečných pokrmů a české restaurace jako místo, kde domácí i zahraniční turisté mohou počítat s kvalitními službami.
Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která má zajistit, že v takto certifikovaných restauracích budou hostům poskytovány kvalitní služby a tradiční české pokrmy budou podávány v odpovídající kvalitě.

Více se dozvíte na www.czechspecials.cz .




 
 

Reklama