Domácnost

Dva tipy cukroví vhodného i pro bezlepkovou dietu (jen z vajec a cukru).

Dva tipy cukroví vhodného i pro bezlepkovou dietu (jen z vajec a cukru).


Milá redakce a čtenářky magazinu žena-in,

váhala jsem, jestli vůbec posílat recept na takto notoricky známé cukroví. Každým rokem se setkávám s tím, že všichni toto cukroví znají a zároveň je  u většiny lidí  i značně oblíbené, ale přesto jsem ho snad ještě u nikoho jiného kromě své maminky a babičky neměla možnost vidět mezi doma vyrobeným cukrovím. Já ho peču nejen před vánoci, ale i v průběhu roku. Je to ideální pozornost, když jdete k někomu na návštěvu, lepší než chipsy, nebo sušenky:-)

Při pročítání nejrůznějších receptů na internetu jsem si uvědomila, že je tato receptura použitelná i v rodinách, kde se musí dbát na obsah lepku v potravinách, což je samozřejmě značná komplikace nejen při přípravě  cukroví.
 
Nebojte se do toho pustit, není to nic extra složitého

Začnu s tím lehčím..


Žloutkové dukátky

Budou chutnat všem, kteří milují rakvičky

 

 

 

 

 

 

 

 

na jeden žloutek přidáme 5 dkg moučkového cukru a asi 5 minut šleháme ručním šlehačem, po vyšlehání děláme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, nejlépe pomocí dvou kávových lžiček, hmota se nám trošku rozleje, a vzniknou malé dukátky pečeme v troubě při teplotě cca 150 - 160 °C asi 9-10 minut nelekejte se, že Vám dukátky zhruba po 2-3 minutách v troubě začnou uprostřed praskat, to je naprosto v pořádku:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotové jsou ve chvíli, když začnou mírně růžovět. Iideální dávka pro běžnou rodinu je z 6-7 žloutků zpracování takového množství Vám zabere cca hodinu času a po té budete mít asi 5 plechů cukroví druhý recept vyžaduje již  o trošku  víc umu,ale myslím, že i ten je v silách středně zručné hospodyně.



Sněhové pusinky

na jeden bílek dáme 7 dkg cukru krupice(krystalu) šleháme ve vodní lázni asi 15 minut, začneme ve studené vodě a
postupně by se nám měla hmota dostatečně prohřát a zhoustnout, když je sníh našlehaný, odstavíme ho z plotny a vyjmeme z vodní lázně a ještě chvíli šleháme, aby jsme ho trochu vychladili (kondenzující pára uvnitř sněhu by mohla zůsobit jeho řídnutí)...

 

 

 

 

 

 

 

Po vychladnutí se můžeme pustit do pusinek pomocí cukrářského sáčku(nejlépe látkového-cca 100 kč) tvoříme pusinky na pečícím papírem vyložený plech, sušíme v troubě při cca 100 °C zhruba 1-2 hodiny, moc záleží na vyšlehání, ale nevěšte hlavu, když Vám pusinky zůstanou gumové, jak už moje babička říkala, záleží to na cukru a bílcích, nikdy nevíte, jak to dopadne:-)

Pusinky jsou hotové, když mají tvrdý suchý povrch.  Skladovat se musí pochopitelně v suchu dávka 6-7 bílků stačí na tři plechy, v tomto případě se hodí horkovzdušná nebo teplovzdušná trouba, kdy můžete péct všechny tři plechy najednou.

 

 

 

 

 

 

 

 

...a ještě jeden tip...na sbírání hotového cukroví z plechu je
nejlepší, alespoň podle mé zkušenosti, obyčejná zednická špachtle:-)
nic jiného už pro tuto práci nepoužívám

věřím, že se Vam dílo podaří..

Přeji všem krásné Vánoce a hodně štěstí v novém roce


Augustyna


Pravidla soutěže najdete ZDE.

Soutěžit mohou pouze registrované uživatelky.

   
19.12.2006 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. [16] Mária [*]

    no, nic moc

    superkarma: 0 04.12.2007, 15:55:36
  2. avatar
    [15] MEK [*]

    pusinky ještě zdobím cukrářskýma perličkama

    superkarma: 0 30.11.2007, 20:11:46
  3. avatar
    [14] augustyna [*]

    Jala: moje babicka vzdy rikavala, ze naopak praskle, znamenaji povedene

    superkarma: 0 26.12.2006, 22:15:01
  4. [13] Jala [*]

    Žloutkové penízky patří k těm, co okamžitě zmiznou. Pro zjednodušení: na l žloutek 2 polévkové lžíce ml. cukru. Dělám je už několik let. Letos se obzvlášť povedly - ani jedna nepraskla. Zdobím je oříškem nebo mandličkou.

    superkarma: 0 25.12.2006, 19:35:56
  5. [12] Martíšek [*]

    tohle u nás chutná všem.

    superkarma: 0 19.12.2006, 23:41:16
  6. avatar
    [11] renata.mi [*]

    tak kdybych měla já v moji troubě sušit 1 - 2 hodiny tak vytáhnu už jen uhlí,tak dobrou troubu mám :o(

    superkarma: 0 19.12.2006, 22:36:10
  7. avatar
    [10] axikola [*]

    mám ráda recepty, které jsou vysvětlené polopatě, to se pak peče.

    superkarma: 0 19.12.2006, 22:04:59
  8. avatar
    [9] vora [*]

    u nás to nikdo nechce - je to příliš sladké

    superkarma: 0 19.12.2006, 19:08:34
  9. avatar
    [8] edith1975 [*]

    tak jsem napsala oba dva recepty a jdu na to

    superkarma: 0 19.12.2006, 18:49:45
  10. [7] Natálka73 [*]

    hmm to se u nás nejí

    superkarma: 0 19.12.2006, 18:15:40
  11. avatar
    [4] kouzelnice [*]

    manžel nesnáší rakvičky a já zas nemusím pusinky, takže z toho nebude nic

    superkarma: 0 19.12.2006, 17:38:11
  12. [1] FAXÍK [*]

    vypadá to zajimavě

    superkarma: 0 19.12.2006, 15:11:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme