Cestování

Co vařit na dovolené? Poraďte bezradné čtenářce a podělte se o své zkušenosti!

Nedávno nám do redakce přišel e-mail od čtenářky s přezdívkou Bora, která napsala: „Ráda pročítám vaše články na www.zena-in.cz. S blížícím se létem mě zajímají hlavně články o cestování... Co v nich ale postrádám jsou praktické rady k stravování. Spousta cestovek totiž nabízí zájezdy bez možnosti polopenze (když je zajímavá cena a podmínky, neláká mě tolik místo pobytu, nebo je místo pobytu přesně to, co bych si dala líbit, ale zase je to třeba pouze s vlastním stravováním... :-)). Takže to letos vypadá, že si s přítelem budeme vařit sami - jak to dopadne se ještě uvidí :-) Proto bych uvítala nějaké nápady, či přímo recepty, které se dají v takových "bojových" podmínkách použít... Věřím, že zkušenější čtenářky Ženy-in a také redakce o nápady nemají nouzi.
PS: Máte někdo dobrý tip na konkrétní místo v Řecku???“

Podle mé zkušenosti je nejlepším receptem pro vaření na dovolené jet s kamarádkou nebo s dcerou. Nároky na potravinové zásobení jsou v tom případě minimální, ovoce a zelenina z trhu celkem dobře postačí, stejně jako sem tam nějaká instantní záležitost a rohlík s máslem… :-) Ale někdy není zbytí a musíte vzít na dovolenou i svého partnera. :-) V tom případě mohu nabídnout také moje vlastní zkušenosti, které praví, že nemá cenu vláčet s sebou například na dovolenou k moři sklenice zavařeného guláše nebo svíčkové. Za a) je to docela těžké a už tak je zavazadel až až… a za b) nemuselo by to přežít transport. Naopak docela kouzlit se dá s rozličnými polévkami a omáčkami v pytlíku, které jsou lehké a placaté (snadno se vejdou do každého kufru) a přitom z nich vytvoříte celkem rychle a snadno aspoň jedno hlavní jídlo denně. Těstoviny a rýži stejně jako třeba pečivo, balenou vodu nebo zeleninu je lepší koupit na místě. Obvykle není o moc dražší než u nás a ušetříte spousty místa v tašce nebo kufru.
Pro inspiraci přidávám linky na naše stránky o vaření, kde si třeba vyberete prázdninový recept v sekci těstovin nebo salátů.
A ještě jedna rada na konec – když už jste v nějaké méně či více vzdálené zemi, neškudlete eurem nebo jinou měnou, a zajděte aspoň jednou na večeři nebo oběd. Protože – aspoň podle mě – nepoznáte žádnou zemi pořádně, pokud neochutnáte její kuchyni. :-)

Pochopitelně jsou vítány veškeré další cestovatelsko-kuchařské tipy od ostatních čtenářek tohoto serveru. Myslím, že je ocení nejen Bora, ale i další cestovatelky…
   
10.07.2002 - Zahraničí - autor: Johana Barvínková

Komentáře:

  1. avatar
    [19] Ťapina [*]

    Jó, tak to my jezdíme na dovolenou většinou s báglem a stanem, takže jídlo představuje chleba s paštikou a instantní polévky a konzervy na lihovém vařiči. Ale kvůli jídlu tam přece nejezdíme, aspoň trošku zhubnu

    superkarma: 0 05.12.2003, 22:43:48
  2. avatar
    [15] Evča [*]

    Boro, přeji moc hezkou dofču , jak to tak čtu tak to už máš vymyšlený . A těm co mají hladové mužské krky a já mám dva co jedí i za největšího vedra teplou stravu - letěli jsme na Korfu a pak autobusem, celkově i s čekáním na letišti 5-6 hod. Doma jsem uvařila masíčko s omáčkou a dala zamrazit do malých alobalových misek. Půjčila sem si termotašku od rodičů, nacpala zmraženým papáníčkem a bez újmy dopravila do apartmámu v Řecku . Pak vždy jen uvařila rýži nebo těstoviny a ohřála masíčko. Kluci si libovali a mě to nedalo žádnou práci

    superkarma: 0 10.07.2002, 13:53:55
  3. avatar
    [14] Veruška [*]

    My v Řecku navštívili Rhodos (tam jsme měli jen snídani) a Pelopones (polopenze). Když máme polopenzi, vezu s sebou většinou jen bonbony, sušenky a šišku lovečáku - na chuť Když jsme si měli na Rhodosu vařit, taky jsem byla bezradná, co s sebou, ale nakonec jsem všechny "sušený" jídla vyhodila! Fuj, mě to vůbec nechutná. V Řecku se dá v pohodě najíst v restauraci nebo v bufetech/fast foodech, gyros můžu jíst celý den mňam. Když jsmě měli polopenzi byla jsem i docela naštvaná, protože večer v hospůdce by oči jedly, ty vůně, ale už jsem byla přecpaná.

    superkarma: 0 10.07.2002, 12:42:29
  4. avatar
    [13] mamina [*]

    Mě se celkem osvědčilo to, co tu psaly holky jen ještě přidávám do cestovní tašky koření to základní co používám. Jezdí nás většinou tak 4-6 lidí, tak ho tam většinou všechno spotřebuju, a dávám ho do krabiček od kinofilmů, jsou malé skladné, a lehoučké a taky moc dobře těsní.
    Dovoleným, relaxací zdar, ať se vám vydaří

    superkarma: 0 10.07.2002, 12:38:27
  5. avatar
    [12] Efča [*]

    To Bora: krásnou dovolenou a plno a pohodičky

    superkarma: 0 10.07.2002, 12:08:59
  6. avatar
    [7] Efča [*]

    Já musím jen souhlasit. Když jsme byli v Chorvatsku 8lidí v apartmánu, převážně jsme vařili společně. Takže: těstovinky, rýže, sekaná z domu opečená na pánvi s bramborama, nebo jen tuňák z plechovky s pečivem a místní zeleninu, jogurty, pečivo a vínečko. Musím říct že při vaření spolupracovali všichni, takže u toho byla děsná sranda a nikdo si nestěžoval. Domácí nám jeden večer ugrilovali rybičky a nachystali spoustu salátů a plno dobrůtek, bylo to moc fajn. Jet s polopenzí je fajn, ale není to taková sranda. Něco jiného je to myslím s malýma dětma. Hezký den všem

    superkarma: 0 10.07.2002, 10:37:52
  7. avatar
    [5] medved [*]

    my jezdime v zime pravidelne lyzovat do Alp a taky si varime...musim rict, ze na ten tyden uz mame docela secviceny jidelnicek...ale je fakt, ze nektere veci se lepe vozi v zime nez v lete...treba takova kureci rolka, kterou si delame s bramborovym knedlikem z prasku by asi po ceste do recka vypadala ...jinak delame bramborovou kasi s parkem (daji se koupit v konzerve), rizoto z lunchmeatu, samozrejme testoviny a to jednou s kecupem a syrem (tradicne) a jednou se syrovou omackou, bramborovy knedlik ja osobne mam rada treba jen s cibulkou, a pomerne vhodna jsou i jidla ve sklenicich...treba takovy strycek beny s ryzi docela ujde

    superkarma: 0 10.07.2002, 10:00:02
  8. avatar
    [3] Clerenc [*]

    jindriska ja tam sice mela polopenzi, ale i tak, jsme si tam vezli nejake jidlo a bylo to bez problemu.
    Ale pravda je ze jse vsechno privezli spatky, protoze tech 14 dni jsme tam jedli jenom melouny a vecere:-) Byla to docela super dieta. Prijeli jsme kazdej lehci o pet kilo

    superkarma: 0 10.07.2002, 09:24:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme