Domácnost

Vánoce v lidovém stylu? Udělejte si vizovické pečivo...

Nejedlé pečené vánoční ozdoby znají i v jinde v Evropě, ale díky dokonalému zpracování a nápaditým tvarům je naše vizovické pečivo jedno z nejznámějších. Jeho původ sahá do poloviny minulého století, kdy se v rodině Lutonských ve Vizovicích pekly nejen chléb, rohlíky a vánočky, ale i nejrůznější figurky z kynutého těsta. Pekly se o svatbách, svátcích a poutích a byly hlavně dárkem pro děti. Postupně se původně dost velké figurky miniaturizovaly - ale to už se pekly z jednoduššího těsta složeného pouze z mouky a vody podle receptu, který užíváme dodnes. Zájem o pečivo rychle překročil oblast Vizovicka a drobné figurky putovaly do Bratislavy, Vídně a dál a začalo se oficiálně označovat jako vizovické pečivo.
Zkuste i vy letos o Vánocích upéci kromě mlsek i drobné trvanlivé ozdobičky z těsta, na jehož výrobu budete potřebovat 1 kg hladké výběrové mouky a cca 4 dl teplé vody, příp. lžíci octa. Nejtěžší na celé práci je hnětení těsta - pokud budete pracovat ručně, počítejte s minimálně hodinou hnětení, při použití elektrického robotu se čas zkrátí na polovinu až třetinu. Dobře vypracované těsto je vláčné, dobře drží tvar a nepraská. Pokud tedy lze z těsta vyválet „hada“ cca 4 mm v průměru a dlouhého 20 cm bez toho, aby se přetrhl či popraskal, je těsto hotové. Zabalte je do fólie a nechte hodinu odpočinout.
Při tvarování figurek využívejte splétání tenkých proužků do copánku, nastřihávejte zahnutými manikurními nůžkami apod. Pokud chcete spojit dva hotové tvary - např. připevnit figurky na podklad, použijte vodu. Stejným způsobem přilepte na těsto drobné koření - celý pepř atd.
Hotové figurky naskládáme na suchý plech (nikdy nevymazáváme tukem) a opět necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Před pečením figurky potřete dobře rozšlehaným vajíčkem a nejdříve pečte v mírně vyhřáté troubě na 50°C (I. stupeň) - po dvou hodinách začnou figurky žloutnout a pak můžeme přidat teplotu na 80 až 150°C (stupeň II. - III). Pokud by se tvary pekly rychle, tak by se dostatečně nepropekly a začaly by brzy praskat a lámat se.
   
10.12.2002 - Dům a byt - autor: Týna

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Ťapina [*]

    A jak koukám, není to zrovna jednoduché.

    superkarma: 0 07.12.2003, 23:08:08
  2. avatar
    [16] Ťapina [*]

    My jsme ve škole vizovické nedělali

    superkarma: 0 04.12.2003, 19:15:28
  3. avatar
    [15] Simba [*]

    Landriel: taky se mi připomněli pracovky na ZŠ, doma jsem to ještě nezkoušela.

    superkarma: 0 08.11.2003, 11:51:58
  4. avatar
    [14] Landriel [*]

    Pamatuju si, že jsme to jako malí dělali ve školce. Loni jsem to zkoušela taky, ale nedařilo se - no jsem levá, co naplat.

    superkarma: 0 18.10.2003, 23:15:11
  5. avatar
    [11] Týna [*]

    Takže k fotu - opravdu tohle je pouze ilustrační, protože stále nejsme vlastníkem digitálního foťáku, ale troufám si říct, že mé vlastní výrobečky se tomu velmi blíží... jak jsem napsala, nejdůležitější je zpracovat těsto... třeba jsem tam zapoměla napsat, že mouku je dobré prosít... když je těsto dobré, tak jdou udělat i ty nejmenší detaily... no a pokud na to nemáte nervy - kupte si modurit a zkuste to napoprvé z něj... a jak psala Pajda - jako nástroje k tvorbě jsou nejlepší manikúrní nůžky...

    superkarma: 0 10.12.2002, 22:50:53
  6. [10] Gabka [*]

    Jééé to jsme pekly jako děti!!!!!!!!!!!!

    superkarma: 0 10.12.2002, 16:59:43
  7. avatar
    [7] medved [*]

    dolsve...taky jsme to po precteni clanku vzdala...tolik casu na to , aby se mi to pak v troube rozteklo...to fakt nemam

    superkarma: 0 10.12.2002, 11:37:53
  8. [6] dolsve [*]

    Saso úplně souhlasím, když jsem si přečetla, kolik času bych nad výrobou strávila, přešla mě chuť.

    superkarma: 0 10.12.2002, 11:31:09
  9. [5] Sasa [*]

    No na to jsem blbá, to to raději koupím a nadělám míň škody

    superkarma: 0 10.12.2002, 11:10:43
  10. avatar
    [4] Mánička [*]

    Jinak myslím, že je opravdu hodně důležitý to pomalý pečení. Nejenom, že se to potom láme, ale taky to při rychlejším pečení nabobtná (nechápu, co v tom má co kynout? ) a piplačka s nastřiháváním a jinými detaily je fuč

    superkarma: 0 10.12.2002, 08:50:51
  11. avatar
    [3] Mánička [*]

    pajdí já vím, já to nemyslela tak doslova ... ale tomu, co je na té fotce, se opravdu ani náhodou nepřibližuju . Chce to asi léta tréninku, co?

    superkarma: 0 10.12.2002, 08:49:02
  12. avatar
    [2] pajda [*]

    Vizovické pečivo se tvoří i nůžtičkama - nastříháváním a vykrajováním...a dá se potírat i kávou - nejraději filtrovanou.
    Mánička: místo mindráků si to raději vyzkoušej - těsto je jednoduchý a pěkný materiál...

    superkarma: 0 10.12.2002, 08:45:48
  13. avatar
    [1] Mánička [*]

    Týno, prosím Tě, abych nedostala úplný deprese z toho, jaký jsem dřevo... prosím prosím, napiš, že většina těch fotek ke Tvým článkům je ilustračních... a ne Tvých

    superkarma: 0 10.12.2002, 07:10:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme