Domácnost

Květinové dekorace, které můžete bez obav sníst.

Víte, že mnoho květin se hodí nejen na ozdobu svátečního stolu, ale i ozdobení pokrmů samotných? Dokonce se nemusíte bát některá kvítka bez obav slupnout - cukrové růžové lístky či fialky jsou opravdovou kulinářskou delikatesou.
Pro zdobení pokrmů používejte jen květiny vypěstované bez použití chemických postřiků, tj. především z vlastní zahrádky (květiny z květinářství nejsou nejvhodnější).
Květy je nejlepší trhat zrána, opláchnout studenou vodou a nechat okapat a pokud je nepoužijete ihned, tak je dejte do misky se studenou vodou a vložte celé do ledničky. Nemusíte sbírat jen plně rozkvetlé květy, něžně působí i poupátka či jednotlivé okvětní plátky.
A jak postupovat, abychom získali jedinečnou dekoraci dortů, moučníků a zmrzlinových pohárů? Umyté a okapané květy opatrně potřete štětečkem namočeným v mírně rozšlehaném bílku. Poté opatrně posypte jemným krupicovým cukrem - pokud se vám zdá hrubý, jednoduše ho krátce pomelte v kávovém mlýnku do té správné hrubosti, resp. jemnosti. Pokládejte na voskový nebo pečící papír a nechte uschnout. Nenechávejte schnout kvítky na slunci, rychleji by zvadly.
Pro zdobení, ale i následnou konzumaci jsou vhodné tyto rostliny: karafiát, měsíček zahradní, maceška, fialka, frézie, šípková růže, zahradní růže, hrachor vonný, chryzantéma, chrpa, lichořeřišnice, pelargonie, levandule, brunátník lékařský, gladiola, denivka, zimolez.
Stejným způsobem samozřejmě můžeme „zmrazit“ i zelené lístky, ale ty nekonzumujeme…
   
27.05.2002 - Dům a byt - autor: Týna

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Ťapina [*]

    Zajímavé, nikdy jsem o něčem takovém neslyšela

    superkarma: 0 22.11.2003, 21:32:21
  2. avatar
    [10] Simba [*]

    Na ozdobu jsou hezké, ale nejedla bych je .

    superkarma: 0 06.11.2003, 12:35:48
  3. avatar
    [9] Landriel [*]

    jů, to vypadá moc hezky, ale proč nejíst i ty zelené lístky - třeba z pampelišky jsou rozhodně jedlé, používají se i do salátů.

    superkarma: 0 10.10.2003, 22:05:42
  4. avatar
    [8] Týna [*]

    Ochutnala jsem růžové lístky, lichořešetnici a chryzantému...je to jako jíst sladký jetel a to jsme ochutnali jako děti všichni néééé?

    superkarma: 0 27.05.2002, 21:05:52
  5. avatar
    [1] Clerenc [*]

    opet smekam

    superkarma: 0 27.05.2002, 08:56:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme