Domácnost

Veverky, vrabci či polévka z chroustů?

Američané už nežijí pouze hamburgery. Zelenou tam podle informací v tisku v poslední době dostávají zastánci údajně nejlepší, nejzdravější, nejdostupnější a nejlevnější "výživy", tedy hmyzu. Labužníci se cpou vším - od červů přes okřídlené až k osminohým a za účelem získání kvalitního masíčka vznikají speciální hmyzí farmy.
Bylo by pokrytecké teď říkat, že Amíci jsou čuňata. Zalistujeme-li totiž gastronomií českou, musí se nám v některých chvílích zahoupat žaludek přinejmenším stejně. Byly doby, kdy nám chutnali opečení syslové a připravovali jsme polévky z ježků. Etnograf Antonín Václavík popisuje úpravu plžů solených lidskou močí. Oslavovaní husité si pochutnávali na veverkách, z nichž prý byla výtečná zejména polévka. Ještě v roce 1911 píše M. Kafková ve Slovníku umění kuchařského: Mladé veverky čistě stažené a na úhledné kousky rozkrájené mohou se prostě dusiti na cibulce. Jinak ale, zejména starší, před další úpravou se marinují 1-2 dny v octě s kořením a cibulí...
V roce 1940 prozradila v časopise Český lid V. Pittnerová kuchyňské zpracování kočičího masa a její kolega dr. L. Kaizl zase věnoval pozornost konzumovaným psům: Skutečností je, že se nikde nesní tolik psů jako v Nové Pace a že asi nikde nemají úředně povolenou porážku psů jako tam... Následuje recept na "pso-knedlo-zelo", psí polévku a psí sekanou.
L. Ondráčková pro změnu v Nejnovější ilustrované knize kuchařské z r. 1925 uvádí recept na chroustí polévku: Pro 6 osob nutno použít 1/4 kg chroustů, které omyj ve studené vodě a hoď do horké vody. Přidej všechnu kořínkovou zeleninu, trochu kmínu, trochu soli a jemně sekanou petržel. Vodu z chroustů zceď, zalej jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti.
A propos - český člověk nezapomněl ani na slavíky, strnady, vlaštovky či vrabce. Národem opěvovaná M. D. Rettigová má ve své Domácí kuchařce i následující dobrotu: Malé ptáčky dobře ober, uřež jim zobáčky, vlož je na rendlík, na němž jsi byla dříve jednu velkou, drobně nasekanou cibuli s kusem másla nechala zpěnit, osol je trochu a nech je dusit, usmaž žemličku dožluta, dej ji k těm ptáčkům, nalej na to polívky, přidej trochu pepře a nech to povařit, až to zhoustne...
   
25.04.2002 - Dům a byt - autor: Judita Bednářová

Komentáře:

  1. avatar
    [10] Ťapina [*]

    Ono to může být dobré, když si člověk odmyslí, co to je. Myslím hmyzáky. Na veverkách nic špatného nevidím, to musí být trošku jako králík, ne?

    superkarma: 0 03.12.2003, 20:45:22
  2. avatar
    [9] Simba [*]

    WOW, nedokážu si představit, že bych pozřela saranče nebo švába ...

    superkarma: 0 05.11.2003, 15:33:08
  3. avatar
    [8] Landriel [*]

    Taky se mi to hnusí, ale myslím, že v nouzi je lepší jíst červíky než lidi.

    superkarma: 0 01.10.2003, 22:58:40
  4. avatar
    [7] *daisy* [*]

    Cetla jsem ukazku z knihy..kus, nepamatuju si jeho jmeno, ale dostal jmeno, kdyz zil mezi indianama: prsaty muz.. A ten rikal, ze jedl housenky. A ze pry to je dobry. se z nich jenom 1x, chutnaji pry jako kure na oriskach... Ale stejne...kultura je kultura, jsem vychovavana v tom, ze cervici a musky a podobni fujtajblici se nebasti

    superkarma: 0 25.04.2002, 14:48:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme