Domácnost

Všechno, co potřebujete vědět o vejcích…

Nebudu se pouštět do polemiky co bylo dříve, jestli slepice nebo vejce, tuto otázku přenechám jiným. Ale protože se blíží Velikonoce a jejich ústředním motivem jsou právě vajíčka, možná se vám bude hodit nejenom jak vajíčka ozdobit, ale třeba pár tipů na zacházení s vejci v kuchyni.

· Čerstvá vejce poznáme nejlépe tak, vložíme-li je do osolené vody – ta, která plavou, jsou stará, ta, která klesnou ke dnu, jsou čerstvá.
· Míchaná vejce budou jemnější, když je rozkvedláme s trochou mléka nebo vody a až poté vlijeme na rozehřátou pánev, kterou jsme mírně vylili olejem či rozpuštěným máslem a necháme srazit.
· Při vaření vajec přidáme do vody lžičku soli - nebudou praskat. Pro jistotu je ještě můžete propíchnout špendlíkem na tupém konci.
· Pokud chceme uvařit již prasklé vejce, nejdříve ho podržíme v cedníčku nad párou, aby se zpevnilo a po cca dvou minutách ho můžeme dovařit ve vodě.
· Pokud nám přece jen vejce praskne při vaření, nejlépe ho oloupeme pod tekoucí studenou vodou.
· Vejce uchováváme vždy špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině.
· Vejce uvařená naměkko jíme nerezovou lžičkou, stříbrná by zčernala.
· Uvařené a oloupané vejce, pokud ho nespotřebujeme ihned, uchováváme v ledničce v nádobě se slanou vodou.
· Zbylé vaječné žloutky uchováváme v hrnku nebo misce zalité lžící mléka, aby neoschly.
· Žloutek je zdrojem cholesterolu - obsahuje ho 220 - 460 mg.
· Pikantní pokrm lze připravit ponořením oloupaných vařených vajec do kyselého láku (třeba zbylého nálevu od okurek), vejce zde „natáhnou“ a získají vynikající chuť.
· Žloutek obsahuje poměrně dost tuku, proto při jeho zpracování dalším tukem šetříme.
   
20.03.2002 - Dům a byt - autor: Týna

Komentáře:

  1. avatar
    [2] Ťapina [*]

    Celkem nic nového. Studená voda taky pomáhá, když se skořápka lepí k bílku a nechce dolů.

    superkarma: 0 07.12.2003, 21:52:12
  2. avatar
    [1] Simba [*]

    No, ještě že u nás nejíme na stříbře .... hned by mi zčernaly lžičky.

    superkarma: 0 05.11.2003, 15:12:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme