Domácnost

Nebojte se věnečků a větrníků. Týna vám poradí, jak na ně…

Odpalované těsto nepatří v našich zemích mezi klasická těsta. Mnoho hospodyněk se bojí složitosti zpracování, ale není to zas tak obtížné, jak se může na první pohled zdát. Proto jestli máte rádi větrníky a věnečky určitě to vyzkoušejte s námi.

Na cca 25 kousků si připravte:
½ l vody, 125 g Hery, 1 lžíci moučkového cukru, špetku soli, 250 g polohrubé mouky, 6 vajec
Ve větším hrnci zahřejte vodu a přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr a sůl. Když se voda vaří a tuk je rozpuštěn, přisypte najednou všechnu mouku, teplotu snižte (v případě, že jste majiteli elektrického sporáku, tak úplně vypněte, ale nechte stát hrnec na plotýnce) a míchejte do doby, kdy je těsto lesklé a hladké a nechytá se stěn hrnce – můžete to udělat jak ručně, tak elektrickým ručním mixérem, do kterého nasadím tzv. spirálové metly. Hladké těsto přendejte do plastové mísy, nechte prochladnout, poté za stálého míchání přidávejte postupně jedno vejce za druhým. Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček nebo stříkačku s ozdobným koncem a na pečící papír stříkejte věnečky.
Poté můžete těsto péci v troubě či smažit ve fritéze.

1. Pečení v troubě – pečeme v troubě předehřáté na 220°C, na dno trouby dáme šálek s horkou vodou, pečeme 15 – 20 minut a během pečení troubu neotvíráme!!! Ještě teplé rozkrojíme a plníme krémem nebo šlehačkou, případně obojím…
2. Smažení ve fritéze - nastříkané věnečky opatrně uvolníme špachtlí z papíru a ihned je dáme do fritézy. Jednodušší je stříkat přímo do oleje proužky, které jsou velmi populární zejména v USA, kde se jim říká CHURROS a podávají se teplé obalené ve skořicovém cukru.

Kávový krém:
500 ml mléka, 5 lžic škrobové moučky, 100 g cukru moučka, 1 bal. vanilkového cukru, 125 g másla, 2 lžičky instantní kávy, 1 lžička kakaa
Škrobovou moučku rozmícháme v pěti lžících mléka, zbylé mléko a cukr přivedeme do varu, poté přilijeme rozpuštěnou škrobovou moučky a mícháme dokud nevznikne jemný krém. Chvíli necháme vychladnout, poté přidáme máslo a vyšleháme. Ochutíme instantní kávou nebo kakaem.

Skvělý nutellový krém
50 g másla, 50 g Nutelly, 5 lžic kondenzovaného mléka, 50 g moučk. cukru, 5 lžic nasekaných opražených lískových oříšků
Vše utřeme v hladký krém, plníme věnečky, přičemž povrch krému sypeme opraženými lískovými oříšky.

Karamelový krém do větrníků:
100 g krupicového cukru, 3,5 dl plnotučného mléka, 40 g vanilkového prášku, 50 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanil. Cukr
Na teflonové pánvi roztavíme krupicový cukr na karamel a zalijeme 2,5 dl mléka a rozvaříme. Ve zbylém mléce rozpustíme puding. prášek a přilijeme do pánve, vaříme do zhoustnutí. Do mírně vychladlého přidáme máslo a moučkový a vanil.cukr a vyšleháme do jemného krému.

Karamelová poleva:
220 g moučkového cukru, 50 g krupicového cukru, 3 lžíce mléka
Krupicový cukr roztavíme na teflonové pánvi na červený karamel, poté přidáme mléko a chvíli povaříme. Odstavíme, vmícháme moučkový cukr.
   
05.03.2002 - Dům a byt - autor: Týna

Komentáře:

  1. avatar
    [19] Ťapina [*]

    Už si to tisknu.

    superkarma: 0 04.12.2003, 17:46:01
  2. avatar
    [18] Simba [*]

    Tak sotva jsem si vytiskla recept a postup, najdu v diskuzích, že Oetker je lepší. ... jdu koupit polotovar

    superkarma: 0 05.11.2003, 14:00:02
  3. [17] Sasa [*]

    Já se přidávám k Oetkrovi.......opravdu se povedou vždy a finančně to vyjde na stejno.

    superkarma: 0 11.03.2002, 12:42:56
  4. avatar
    [16] Týna [*]

    Saturninko, já bych řekla, že i horkovdušná trouba by se měla předehřát, ale nevím to jistě, sama zatím tento technický zázraknevlastním....
    Jinak těch receptů na odpalované těsto je opravdu mnoho, sama jich mám asi pět, ale tenhle mám vyzkoušený, tak jsem ho zvolila...

    superkarma: 0 05.03.2002, 20:37:31
  5. avatar
    [9] medved [*]

    vim, ze me Tyna asi zabije, ale ja v tom receptu poznavam vanilkove rezy od Dr. Oetkera...poradila mi to kamoska...je to rychle a snadne...vhodne i pro totalni streva jako jsem ja...testo i krem jsou tam pripravene v prasku...delala jsem to zatim 2x a dycky se to povedlo a to tady vsechny vite, jake jsem nemehlo , jelikoz az do tohoto tydne jsem nevlastnila strikaci pytlik, delala jsem to jak bylo napsano na krabici metodou dvou platu pecenych na dvou plechach a pote slepenych kremem, a bylo to moc dobre i tak, i kdyz esteticky by asi venecky vypadaly lip...ale zase, kdo se s tim ma patlat ...takze holky, co se bojite peceni jako ja AT ZIJE DR. OETKER

    superkarma: 0 05.03.2002, 12:08:14
  6. avatar
    [8] Saturninka [*]

    No a v tom mým receptu, co jsem psala i pajdince, je: 250 ml vody, 50g tuku, 150g hl. mouky a 30 g solamylu, 4-6 vajec a 1 rovná lžička kypřícího prášku
    Tak co s tím????? Týýýnkooooooo???

    superkarma: 0 05.03.2002, 12:05:47
  7. avatar
    [7] pajda [*]

    Týno, na rovinu - v původním receptu mám jiné suroviny - tedy ne úplně, jen trošku, místo polohrubé mouky hrubou, bez cukru...jen mám špatný poměr - té mouky je tam evidentně moc. Když jsem pekla dřív, pekla jsem z hlavy a teď, po pěti letech, si už prostě nevzpomenu...jestli recept najdu, připíšu ho, ale mouku jsme vždycky sypali pomalým pramínkem, aby se propařila - možná to dělá ten recept...v každém případě to vyzkouším a díky...

    superkarma: 0 05.03.2002, 10:07:02
  8. avatar
    [2] Saturninka [*]

    Jo - a navíc mám ouplně jiné suroviny, než TY...
    Ono není odpalované, jako odpalované???

    superkarma: 0 05.03.2002, 08:15:23
  9. avatar
    [1] Saturninka [*]

    Týýýýýnoooooooo, SOS!!!! Je možné je péct i v horkovzdušné troubě??????? Já to jednou docela nedávno zkoušela - těsto bylo super, pekla jsem dle kuchařky v horkovzd. 170°-180°nepředehřátá, 25 - 30 minut. Vypadalo to nááádherně, krásně baculatě...Jen do chvíle, než jsem je rozkrojila - byly vevnitř syrové a lepivé, brrrrrrrrr! Kde byla chyba?????

    superkarma: 0 05.03.2002, 08:13:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme