Odpalované těsto nepatří v našich zemích mezi klasická těsta. Mnoho hospodyněk se bojí složitosti zpracování, ale není to zas tak obtížné, jak se může na první pohled zdát. Proto jestli máte rádi větrníky a věnečky určitě to vyzkoušejte s námi.

Na cca 25 kousků si připravte:
½ l vody, 125 g Hery, 1 lžíci moučkového cukru, špetku soli, 250 g polohrubé mouky, 6 vajec
Ve větším hrnci zahřejte vodu a přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr a sůl. Když se voda vaří a tuk je rozpuštěn, přisypte najednou všechnu mouku, teplotu snižte (v případě, že jste majiteli elektrického sporáku, tak úplně vypněte, ale nechte stát hrnec na plotýnce) a míchejte do doby, kdy je těsto lesklé a hladké a nechytá se stěn hrnce – můžete to udělat jak ručně, tak elektrickým ručním mixérem, do kterého nasadím tzv. spirálové metly. Hladké těsto přendejte do plastové mísy, nechte prochladnout, poté za stálého míchání přidávejte postupně jedno vejce za druhým. Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček nebo stříkačku s ozdobným koncem a na pečící papír stříkejte věnečky.
Poté můžete těsto péci v troubě či smažit ve fritéze.

1. Pečení v troubě – pečeme v troubě předehřáté na 220°C, na dno trouby dáme šálek s horkou vodou, pečeme 15 – 20 minut a během pečení troubu neotvíráme!!! Ještě teplé rozkrojíme a plníme krémem nebo šlehačkou, případně obojím…
2. Smažení ve fritéze - nastříkané věnečky opatrně uvolníme špachtlí z papíru a ihned je dáme do fritézy. Jednodušší je stříkat přímo do oleje proužky, které jsou velmi populární zejména v USA, kde se jim říká CHURROS a podávají se teplé obalené ve skořicovém cukru.

Kávový krém:
500 ml mléka, 5 lžic škrobové moučky, 100 g cukru moučka, 1 bal. vanilkového cukru, 125 g másla, 2 lžičky instantní kávy, 1 lžička kakaa
Škrobovou moučku rozmícháme v pěti lžících mléka, zbylé mléko a cukr přivedeme do varu, poté přilijeme rozpuštěnou škrobovou moučky a mícháme dokud nevznikne jemný krém. Chvíli necháme vychladnout, poté přidáme máslo a vyšleháme. Ochutíme instantní kávou nebo kakaem.

Skvělý nutellový krém
50 g másla, 50 g Nutelly, 5 lžic kondenzovaného mléka, 50 g moučk. cukru, 5 lžic nasekaných opražených lískových oříšků
Vše utřeme v hladký krém, plníme věnečky, přičemž povrch krému sypeme opraženými lískovými oříšky.

Karamelový krém do větrníků:
100 g krupicového cukru, 3,5 dl plnotučného mléka, 40 g vanilkového prášku, 50 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanil. Cukr
Na teflonové pánvi roztavíme krupicový cukr na karamel a zalijeme 2,5 dl mléka a rozvaříme. Ve zbylém mléce rozpustíme puding. prášek a přilijeme do pánve, vaříme do zhoustnutí. Do mírně vychladlého přidáme máslo a moučkový a vanil.cukr a vyšleháme do jemného krému.

Karamelová poleva:
220 g moučkového cukru, 50 g krupicového cukru, 3 lžíce mléka
Krupicový cukr roztavíme na teflonové pánvi na červený karamel, poté přidáme mléko a chvíli povaříme. Odstavíme, vmícháme moučkový cukr.
Reklama