Domácnost

Vše o jablkách a nějaké recepty navíc.

Podle průzkumů v poslední době většina obyvatel naší republiky upřednostňuje jablko před ostatními druhy ovoce. Roční spotřeba na hlavu u nás činí 23 - 26 kg.
Lékaři: I když je v tomto ovoci poměrně málo vitamínů, přesto je nesmíme opomíjet. Obsahuje totiž cukry, ovocné kyseliny, minerální látky (draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru, mangan aj.), pektiny, třísloviny, vonné látky, celulózu, v čerstvém stavu enzymy urychlující trávení. Má převahu zásaditých prvků. Hodí se do odlehčovacích diet, při chorobách krevního oběhu. Čaj ze slupek působí dobře při revmatismu, jaterních a ledvinových chorobách.
Pěstitelé: Dobré jablko je pevné, odolává dlouhé přepravě a vydrží několik měsíců vypadat jako právě utržené ze stromu, zní slovo odborníka. Jak však zaručit, aby naše jablka byla dobrými jablky?
Jablka se sbírají dříve, než dozrají. Nesmějí se ovšem utrhnout příliš brzy. Doba dozrávání mimo strom rozhoduje o jejich chuti. Jenže některá jablka vydrží uskladněná i rok. Takže pěstitel musí zvolit: předčasný sběr, aby mohl jablka déle skladovat, anebo počkat na nejvhodnější čas, získat co nejchutnější ovoce, ovšem za cenu, že tak dlouho uskladnit nepůjde.
Jakmile jablka začnou dozrávat, přichází sklizeň. Pak se plody třídí, dělí do skupin a ukládají se v chladné místnosti. Jablkům nejlépe vyhovuje teplota mezi 0,5 až 3 stupni Celsia. Náročná jsou na složení vzduchu. Měl by tvořit z devadesáti čtyř procent dusík, ze tří procent kysličník uhličitý a kyslík. K jablku by se v žádném případě neměl dostat etylen, protože urychluje zrání. To si můžete vyzkoušet sami. Stačí, když ovoce postavíte na stůl vedle květin — dozraje mnohem rychleji stejně jako poblíž už zralých plodů. Uskladnění je tedy nesmírně důležité.
Pro zajímavost, k jablku se vyjadřují i okultisté: Jablko má magickou sílu. Je symbolem nesmrtelnosti. Dále je také známým symbolem lásky, proto je součástí všech substancí, které ji podporují. Polití kořenů jablečnou šťávou je obětí za usmíření stromů při obřadech. Dřevo jabloní je součástí ingrediencí pro dlouhověkost a nesmrtelnost; dále je také mimořádně vhodné pro magické hole. Šťáva jablek nahrazuje krev při obřadech, u kterých je vyžadována. Když rozkrojíte jablko, uvidíte pentagram, proto je tento plod také symbolem ochrany.
Kuchařky: Jablka jsou v kuchyni velmi vděčná. Můžeme je jíst čerstvá celý rok. Lze z nich připravovat moučníky, kompoty, mošty, jablečný ocet, indické čatní nebo je dokonce kombinovat do slaných a masových jídel. Vždyť se pojďte inspirovat našimi jablečnými recepty:

Čekankový salát s ovocem
Potřebujeme: 3 čekankové puky, 1 jablko, 1 pomeranč, 150 g jogurtu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1-2 lžíce jablečného octa, sůl, pepř, 50 g ředkvičkových výhonků, 3 lžíce dýňových semen
Příprava: Čekankové puky omyjeme a vyřízneme košťál. Puky pak ještě znovu omyjeme ve vlažné vodě. Několik listů odložíme na ozdobu, zbytek nakrájíme na tenké nudličky. Z jablka vyřízneme jádřinec a dužinu nakrájíme na plátky. Pomeranč oloupeme, dílky očistíme od blanky a rozpůlíme. Ovoce promícháme v míse. Jogurt ušleháme s olejem, citrónovou šťávou a jablečným octem. Zálivku osolíme, opepříme a smícháme s ovocem. Čekanku, nakrájené a ochucené ovoce upravíme na talíře. Ředkvičkové výhonky propláchneme teplou vodou, necháme důkladně okapat a spolu s dýňovými semeny jimi ozdobíme salát.

Krupičná halva na indický způsob
Potřebujeme: 1 díl hrubé pšeničné krupice, 1 - 2 díly cukru, 4 díly vody, asi 0,5 dílu másla, rozinky, oříšky, hřebíček, skořice, kardamom, jablka Příprava: V jednom hrnci dáme vařit vodu s cukrem, kořením a rozkrájenými jablky. V druhém, větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme nasekané oříšky nebo kokos, spařené rozinky a krupici. Na mírném ohni za stálého míchání pražíme dozlatova, až krupice křupe. Potom pomalu vléváme za stálého míchání obsah druhého hrnce. Když vše postupně vlijeme do krupice, mícháme až směs zhoustne a odlepuje se od stěn hrnce. Po vychladnutí je možné halvu vyklopit na talíř, ozdobit bílým jogurtem a krájet jako dort.

Jablková buchta s tvarohem
Potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce sójové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 13 lžic oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce jogurtu.
Příprava: Vše smícháme a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 2 díly a z obou vyválíme stejně velké pláty asi 1/2 cm tlusté. Jeden z plátů přeneseme na tukem vymazaný plech. Potřeme tvarohem, do kterého jsme přidali 1 lžíci zavařeniny a 1 lžíci medu. Na tvaroh navršíme jablka a vše přikryjeme druhým plátem.Vnitřní okraj jednoho plátu potřeme vodou a přitiskneme k vnitřnímu okraji druhému plátu. Pečeme při 180°C. Během pečení potíráme mlékem nebo vodou.

Dobrou chuť přeje
   
19.10.2001 - Dům a byt - autor: Jana Zbyňková

Komentáře:

  1. avatar
    [5] hubajda [*]

    Andula — #3 tak to ja asi taky

    superkarma: 0 29.09.2012, 00:15:00
  2. avatar
    [4] Ťapina [*]

    Andula: Tak to já zas ne, s bídou kilo a to ještě ve štrůdlu.

    superkarma: 0 07.12.2003, 19:25:57
  3. avatar
    [3] Andula [*]

    Tak to já sním určitě víc, než 26 kilo ročně.

    1. na komentář reaguje hubajda — #5
    superkarma: 0 06.12.2003, 23:07:16
  4. avatar
    [2] Ťapina [*]

    Jablko si moc často nedám, ale něco s jablky, to zas jo.

    superkarma: 0 04.12.2003, 16:23:20
  5. avatar
    [1] Simba [*]

    Jablka moc nemusím, maximálně rozdušená s pudinkem a piškoty, nebo jako součást moučníků.

    superkarma: 0 04.11.2003, 13:26:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme