Reklama
Na chatě, na chalupě, na terase nebo v přírodě se dá podnikat spousta věcí. Můžete tu hrát karty, ping-pong nebo se ráchat v bazénu. Můžete se tu válet na sluníčku nebo si jen tak povídat. Nikde se ale neklábosí tak dobře jako nad plným talířem. Nad talířem plným voňavého očouzeného masa. Vegetariáni se otřesou odporem, ale masoužrouti vědí své – je to nezdravé, ale výborné!
Když padne soumrak, vytahují všichni ostřílení grilovači své stroje a „zatápějí pod kotlem“. Abyste se i vy mohli stát zasloužilými grilovacími mistry, přinášíme vám několik rad a receptů, aby se vaše pochoutky staly vyhlášenými a aby se vašim sousedům při vůni z vaší zahrady žádostivě rozšiřovala chřípí.
Na grilování si všechno připravte předem, ať nemusíte odbíhat pro stále další chleby, kečupy a saláty. Naučte se užívat si „grilovací pohodu“, protože grilování to není jenom pouhopouhé opékání masa na ohni, ale celá složitá filozofie.
Výběr masa: Ke grilování se hodí spíše tučnější kousky masa, příliš libové maso se rychle vysuší. Pokud prorostlejší maso nemáte v oblibě, musíte během opékání maso často otáčet a potírat nálevem s olejem. Nejvhodnější je vepřové maso – krkovice nebo ramínko, kuřecí křídla nebo stehna, jehněčí kotletky. Pokud se rozhodnete grilovat hovězí maso, musíte je na dlouho nakládat do oleje, aby zkřehlo a bylo měkké. Sušší maso je vhodné spíše do špízů, kde je obložíme kousky slaniny nebo uzeninami. Ke grilování je třeba přistupovat s láskou a péčí. Když víte, že budete opékat maso, připravte si je předem. Maso je totiž potřeba naložit. Při nakládáni masa se nechte unést vlastní fantazií. Okořeňte je směsí koření podlé své chuti nebo speciálním grilovacím kořením, přidejte česnek, chilli a další dobroty a pak maso celé ponořte do oleje, aby ani kousek nekoukal ven. Tak je nechte odležet třeba i dva dny. Pak už jen grilujte a dávejte si do nosu :-)