Reklama
Tulipány jsou krásní poslové jara. Vedle krokusů a narcisů, prvních jarních květin, je tulipán pestrým vějířem tvarů a barev, které nás okouzlují. A to jak ve váze, tak v květináči.
Tulipán si jako většinu cibulovitých rostlin můžete vypěstovat doma. Daří se mu stejně dobře v nádobách bez odtokových otvorů na vodu, jako i v tradičních květináčích. Klidně tedy můžete umístit tulipány do polévkových mís, porcelánových nebo skleněných nádob. Tulipány nejsou náročné na zeminu, do které je zasadíte.
Rada pro pěstování tulipánů doma:
Chceme-li cibulovité květiny, které jinak rostou na zahradě, pěstovat v bytě, musíme jim vytvořit „umělou zimu“, aby vykvetly. Stačí je nechat několik týdnů stát v chladu (6 až 8 stupňů) a ve tmě. Pak krásně vykvetou. V obchodě si ale můžete koupit i preparované cibule, které není nutné držet ve tmě.

Rady pro řezané tulipány, aby dlouho vydržely čerstvé a hned neodkvetly:
Pokud si tulipány odřezáváme přímo ze zahrádky, nejlepší je řezat květy ráno, kdy jsou plné šťávy. Není – li to možné, necháme to na večer.
Po odříznutí stonku je dobré dát tulipány do nádoby s vodou a umístit je na několik hodin na chladné místo.
Pokud si tulipány kupujete v obchodě, je třeba dávat pozor, aby korunní plátky byly pevné a listy zelené, nevadnoucí. Zda jsou květy čerstvé nejlépe poznáme podle tyčinek. Jsou-li tyčinky pevné, květ se teprve nedávno otevřel. Nikdy nekupujte květy, které stály na přímém slunci.
Při vkládání květů do vázy seřízneme každý stonek pod úhlem asi 45 stupňů, aby měly největší plochu pro sání vody. Pak uděláme asi 5 cm hluboký svislý zářez, aby se ještě zvětšila plocha, kterou se přijímá voda.
Rychlené tulipány mají často tenké stonky. Ty se ohýbají a jen těžko se pak dá květina aranžovat. Můžeme je však narovnat, když je zabalíme do papíru – např.: do novin a dáme je do teplé vody obsahující regenerační přípravek např.: Floristin. Takto zabalené tulipány postavíme do teplé vody na několik hodin a vzpamatují se. Pokud nemáme regenerační přípravek, zahrádkáři doporučují lžičku cukru.
Aby květy dlouho vydržely čerstvé každý den je rosíme vodou.