Podzim nám nabízí hojnost barev, plodů a ovoce, ale taky vám připadá, že to někdy přehání? Celé léto nic a teď jste zavaleni jablky, hruškami, švestkami, ořechy a dalšími plody v takovém množství, že je naprosto nestačíte spotřebovat. Co s nimi?
Pokud nemáte sklep, kde ovoce alespoň chvíli vydrží, máte v mžiku byt plný maličkých mušek a pachu nahnilého ovoce. Ovoce můžete zavářet jako marmelády nebo v podobě kompotů, ale někdy je ho tolik, že už vám nestačí síly ani sklenice. Můžete také zamrazovat, ale v případě jablek, hrušek a švestek si daleko víc pochutnáte, když ovoce usušíte. Namítáte, že nemáte sušičku na ovoce? Nevadí – sušte v troubě.
Je nutné vybírat jenom zcela nezkažené a nečervavé ovoce, aby se vám později nezkazila celá várka. Když budete sušit jablka nebo hrušky, vykrojte jádřince, ovoce nakrájejte na asi půlcentimetru silné plátky a pečlivě rozložte na čistý pečicí plech. Vložte do trouby a na nejnižší teplotu zvolna sušte. Dvířka trouby musí být po celou dobu sušení pootevřená. Celá procedura trvá u jablek a hrušek asi 20 hodin. Švestky před sušením můžete vypeckovat, ale lze je sušit i s peckou. Opět dejte pozor, aby nebyly pomačkané nebo nahnilé. Švestky rozložte na plechu a sušte stejně jako jablka, ale sušení vám bude trvat déle, minimálně 24 hodin, spíš více. Po usušení ovoce uskladněte do zavřené nádoby na suché místo a občas je zkontrolujte, jestli neplesniví nebo se nekazí.
Usušené ovoce lze použít jako samostatný pamlsek třeba smíchané s mandlemi a oříšky, dále je můžeme přisypávat do ovocných salátů a do jogurtů a v neposlední řadě je možné sušené plody využít jako dekoraci. Když si ještě na nitích navlečené na vzduchu usušíte plátky citronů a pomerančů, máte základ pro zimní a vánoční aranže, můžete zdobit sušeným ovocem adventní věnce, svícny, květinové vazby, vánoční stromek, cokoli vás napadne, záleží jenom na vaší fantazii.
Reklama