Domácnost

Co si teď nasušíte, v zimě jako když najdete.

Podzim nám nabízí hojnost barev, plodů a ovoce, ale taky vám připadá, že to někdy přehání? Celé léto nic a teď jste zavaleni jablky, hruškami, švestkami, ořechy a dalšími plody v takovém množství, že je naprosto nestačíte spotřebovat. Co s nimi?
Pokud nemáte sklep, kde ovoce alespoň chvíli vydrží, máte v mžiku byt plný maličkých mušek a pachu nahnilého ovoce. Ovoce můžete zavářet jako marmelády nebo v podobě kompotů, ale někdy je ho tolik, že už vám nestačí síly ani sklenice. Můžete také zamrazovat, ale v případě jablek, hrušek a švestek si daleko víc pochutnáte, když ovoce usušíte. Namítáte, že nemáte sušičku na ovoce? Nevadí – sušte v troubě.
Je nutné vybírat jenom zcela nezkažené a nečervavé ovoce, aby se vám později nezkazila celá várka. Když budete sušit jablka nebo hrušky, vykrojte jádřince, ovoce nakrájejte na asi půlcentimetru silné plátky a pečlivě rozložte na čistý pečicí plech. Vložte do trouby a na nejnižší teplotu zvolna sušte. Dvířka trouby musí být po celou dobu sušení pootevřená. Celá procedura trvá u jablek a hrušek asi 20 hodin. Švestky před sušením můžete vypeckovat, ale lze je sušit i s peckou. Opět dejte pozor, aby nebyly pomačkané nebo nahnilé. Švestky rozložte na plechu a sušte stejně jako jablka, ale sušení vám bude trvat déle, minimálně 24 hodin, spíš více. Po usušení ovoce uskladněte do zavřené nádoby na suché místo a občas je zkontrolujte, jestli neplesniví nebo se nekazí.
Usušené ovoce lze použít jako samostatný pamlsek třeba smíchané s mandlemi a oříšky, dále je můžeme přisypávat do ovocných salátů a do jogurtů a v neposlední řadě je možné sušené plody využít jako dekoraci. Když si ještě na nitích navlečené na vzduchu usušíte plátky citronů a pomerančů, máte základ pro zimní a vánoční aranže, můžete zdobit sušeným ovocem adventní věnce, svícny, květinové vazby, vánoční stromek, cokoli vás napadne, záleží jenom na vaší fantazii.
   
05.10.2000 - Dům a byt - autor: Jana Zbyňková

Komentáře:

  1. avatar
    [8] terezalah [*]

    čerstvé !Sml22

    superkarma: 0 10.06.2013, 09:47:49
  2. [7] jithule [*]

    taky mám raději čerstvé

    superkarma: 0 26.12.2012, 21:28:03
  3. avatar
    [6] hubajda [*]

    Simba — #1 to jo radeji si koupim cerstve za par kacek a je

    superkarma: 0 27.09.2012, 19:55:59
  4. avatar
    [5] Andula [*]

    Ťapina: ja pomernace moc rada, trpim, kdyz se jen tak susi

    superkarma: 0 08.12.2003, 17:57:24
  5. avatar
    [4] Ťapina [*]

    Simba: No to asi jo

    superkarma: 0 07.12.2003, 13:29:13
  6. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Pomeranče a citrony mám ráda fakt tak jako aranžmá, jako jídlo by pro mě nemusely existovat.

    superkarma: 0 07.12.2003, 13:28:41
  7. avatar
    [2] Landriel [*]

    Sušené ovoce mám moc ráda, hlavně jablíčka a hrušky. Taky se mi líbí ty řezy z pomerančů a citronů, jednou jsem to zkoušela vyrobit, ale neznala jsem ten fígl s pootevřenými dvířky trouby. Takže se to nepovedlo.

    superkarma: 0 15.11.2003, 22:44:36
  8. avatar
    [1] Simba [*]

    Hm, jablka sušená v troubě 20 hodin se celkem asi prodraží. Nebo že by ne?

    1. na komentář reaguje hubajda — #6
    superkarma: 0 31.10.2003, 08:53:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme