Vaření

Čaj nás zahřeje zevnitř, zároveň nám umožní zapomenout na čas a uvolnit se. Ale dokáže toho mnohem více…

Čaj není jen požitkem pro smysly. Vytříbené kombinace účinných látek dávají čaji jeho sílu, nám zase zdravé a hezké tělo. Čaj nás zahřeje zevnitř, zároveň nám umožní zapomenout na čas a uvolnit se. Ale dokáže toho mnohem více… Čaje obsahují mnoho látek, které mají léčebnou hodnotu. Pátří mezi ně například éterické oleje, třísloviny a mnoho bioaktivních substancí. Tyto účinné látky se nacházejí v každém čaji ve speciálním přírodním složení, každý z nich působí svou zvláštní silou. Proto mnohé čaje mají sice některé účinky shodné, ale každý druh je zároveň také unikátní. Pokud pravidelně pijeme čaj, pomáhá nám tom k tomu, abychom zůstali zdraví. Čaj mimo jiné posiluje obranyschopnost organismu, napomáhá tělu zbavovat se jedů, povzbuzuje látkovou výměnu, zahání nežádoucí malátnost a ospalost a postará se nám taky o růžovou, napjatou kůži. A to jsou jen některé z předností čaje. Jaký čaj? Existuje nekonečné množství druhů čaje, rozhodování je tedy těžké. V seriálu o čaji najdete krátce a stručně popsány nejdůležitější druhy čajů a jejich směsí, co se zdraví a kondice týče. Dozvíte se o jejich momentálních účincích, o historii čaje, pěstování a sklizni. Zároveň na VAŘENÍ najdete mnoho receptů na rafinované nápoje z čaje. Ať už jde o jakýkoliv čaj, při nákupu a při skladování bychom měli dbát na několik věcí. Dobře nakupme * Raději vydejme o pár korun více. Vyšší ceně většinou odpovídá i vyšší kvalita. * Nakupujme v obchodech s biologicky pěstovanými potravinami a ve specializovaných obchodech s čajem. * Kupujme raději sypaný čaj. Praktické čajové sáčky většinou bývají méně kvalitní. * Dobře si čaj v sáčku prohlédněme. Vybledlé nebo šedavé čaje nekupujme, barva má být intenzivní. Pokud je taková navíc i vůně, můžeme čaj bez váhání koupit. Dobře uskladněme * Čaj je velmi citlivý, vyžaduje láskyplné zacházení. * Každý druh musí mít svou vlastní nádobu, je třeba chránit i aroma. * Nádobu – může být dřevěná, plechová nebo porcelánová – musíme vždy pečlivě zavřít a postavit na absolutně suché místo. A dbáme i na to, že žádnému čaji neprospívá slunce a teplo, je lépe ho uložit do chladu a do tmy. * Ideální pro skladování jsou malé krabičky. Při každém otevření do čaje totiž pronikne trochu vlhkosti a zároveň uniká aroma. V příliš velkých nádobách proto čaj v průběhu času ztrácí na kvalitě. PŘÍSTĚ: Příprava čaje
   
06.01.2003 - Sezona - autor: Jiný autor

Komentáře:

  1. [3] jithule [*]

    mám ráda zelený

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:11:52
  2. avatar
    [2] ivory [*]

    čaje můžu ve všech podobách Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:01:34
  3. avatar
    [1] hubajda [*]

    Sml16Sml16Sml16Sml16Sml59

    superkarma: 0 07.11.2012, 21:31:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme