Reklama
Zdejší kraj proslul především pěstováním vinné révy, ale místní obbyvatelé se věnují i ostatním zemědělským odvětvím. To se samozřejmě promítá do jejich jídelníčku. Žádná typická kuchyně Champagne vlastně ani neexistuje. V tomto kraji najdeme ale velký počet regionálních zvláštností a odlišností. Už samotné názvy zdejších specialit zní lákavě: poularde au Champagne, bílé klobásy z Rethelu, vepřové nožičky a la Sainte Menehould, vařená šunka po remešsku. Zvláště šampaňské bývá dobrým důvodem, proč do tohoto koutu Evropy zavítat. Některé sklepy, kde tento nápoj zraje, jsou dokonce přístupné turistům. Ani milovníci sladkostí v Champagni nepřijdou zkrátka – mohou si dát galette ardenaise (ardenský koláč), bisquits roses de Reims… SUROVINY Ardenská šunka je specialita ze severní Champagne a je opravdu věhlasná. Vepřová šunka se vykostí a udí v síťce spolu s jalovčinkami. Maso je oblíbené především vepřové, telecí, jehněčí a drůbež. V rozsáhlých lesích a v Ardenách se loví černá, srnčí i pernatá zvěř. Zdejší řeky jsou bohaté na štiky, ze kterých se dělají výborné štičí knedlíčky se suchým šampaňským. Ulovíme zde také lososy a pstruhy. Za ochutnávku stojí okoun na víně z Coiffy. Sýry jsou další nedílnou součástí kuchyně kraje Champagne. Svůj původ zde má mnoho světově proslulých sýrů. Dva zajímavé recepty z kraje Champagne Štika ve vinné omáčce Svíčkové řezy s cibulovým pyré Šampaňský krém