Vaření

Mexické omáčky a plněné kukuřičné listy.

Mole Mole jsou typické mexické omáčky, které se většinou podávají smíchané s masem, obvykle mletým. V Mexiku se dostanou konzervované nebo jako pasta nebo prášek. Základem mole jsou opět papriky – chile. Recepty na tyto omáčky vycházejí z indiánské tradice. Kolik barev, tolik druhů mole. Říká se, že příprava samotné omáčky trvá zručné a zkušené Indiánce týden. Zelené mole Tamales Tento zvláštní druh pokrmu, velice vzdáleně připomínající plněné zelné listy, charakterizují tři různé součásti: náplň, těstová vložka a obal z kukuřičného listenu. V některých částech Mexika se místo kukuřičných listenů používají banánové ilsty. Tamales nejsou nijak velké, obvyklou porci tvoří 3 masové nebo 2 sladké tamales. Výhodou je, že je můžeme připravit předem a uložit v mrazničce nebo chladničce. Ohříváme je pak buď v troubě na roštu nebo na suchém pekáči, nebo v páře jako knedlíky. Tamales můžeme balit i do kousků alobalu, není to sice stylové, ale nahradí nám to kousek kukuřičného pole. Nejlepší listeny pro tamales jsou z čerstvých kukuřičních klasů. Listeny opatrně sloupneme a sušíme na horkém, slunném místě (3 – 8 dní), uchováme v suchu. Suché listeny potom připravujeme tak, že je máčíme ve vlažné vodě až změknou (nejlépe přes noc). Pokud se nám natrhne některý listen, překryjeme ho kouskem jiného. Několik listenů rozdělíme na pásky, kterými potom tamales převážeme. Plnění a balení tamales: Pro každý tamal použijeme jeden široký list, který položíme na prkénko a do každého vložíme 2 lžíce těstové vložky a 2 lžíce náplně. Vložku i náplň dáváme do dolní, širší části listenu, abychom horní, užší část mohli přehnout. Náplně v listenu uzavřeme, jednu stranu listenu přeložíme přes druhou, prázdnou špičkou listenu překryjeme přeložené kraje a páskem z jiného listenu napříč převážeme, aby tamal držel pohromadě. Dolní otvor děláme co nejmenší, aby nám náplň neutekla. Jak ohřát tamales: Zabalené tamales můžeme ihned ohřát nebo je můžeme zmrazit a uchovat v mrazničce až 6 týdnů. Ohříváme je ve vyhřáté troubě 150 až 200°C asi 30 minut. Pokládáme je tak, aby byly otevřeným koncem listenu nahoru. Tamales jsou hotové, když těsto je pevné, nelepí a není syrové. Těstová vložka do masových tamales Těstová vložka do tamales - vařená
   
14.03.2002 - Sezona - autor: Jiný autor

Komentáře:

  1. avatar
    [8] terezalah [*]

    vypadá to krásně

    superkarma: 0 14.06.2013, 12:03:43
  2. avatar
    [7] dajrin [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.03.2013, 16:53:20
  3. [6] jithule [*]

    asi by mi chutnaly

    superkarma: 0 24.12.2012, 17:35:27
  4. avatar
    [5] ivory [*]

    zajímavé Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 10:59:09
  5. avatar
    [4] daska59 [*]

    Ráda bych ochutnala Sml22

    superkarma: 0 30.09.2012, 17:32:02
  6. avatar
    [3] hubajda [*]

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 29.09.2012, 20:49:44
  7. avatar
    [2] vodfon, kolie [*]

    To je hodně zdravéSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 21.12.2009, 23:32:44
  8. avatar
    [1] Avilo [*]

    Zajímavé pokrmySml59

    superkarma: 0 28.06.2009, 16:30:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme