Jídla z paprik zvaná „chiles“ jsou svébytným produktem mexické kuchyně. Vždyť pálivé chile nesmí chybět ani v kakau. Za chile považují Mexičané jídla různé, masové, zeleninové, fazolové a také jídla z jednoho hrnce. V Mexiku se používají papriky oloupané. Je to především proto, že papriky se pečou, protože jsou potom voňavější, chutnější a vláčnější. Po upečení je ale slupka velmi vysušená a proto se musí odstranit. Jak oloupat papriky: Papriky omyjeme, osušíme, nekrájíme ani neodstraňujeme stopky. Suché papriky opečeme. Můžeme je péct v troubě, na plechu nebo na roštu, na grilu nebo na suché plotýnce. Pečeme od počátku při velmi vysoké teplotě. Papriky často obracíme a dbáme, aby byly opečené po všech stranách dohněda, naskakují jim přitom puchýřky, nádherně voní, nafukují se a chtějí puknout. Správně upečená papriky asi sama vytvoří svůj „tlakový hrnec“. Hotové pečené papriky dáváme tak, jak se nám postupně dopékají, do chladného hrnce, přikrytého poklicí, kde je necháme trochu ochladit. Přitom se nám hezky zapaří. Ty, které již udržíme v ruce, můžeme ostrým nožem od stopky loupat. Loupeme-li je na papriky plněné, nesmíme je porušit, u ostatních jídel, kam se dávají krájené nebo půlené, nám nebude vadit paprika natržená. Chiles - jídla z paprik: Papriky plněné fazolemi Chile Con Carne I. Chile Con Carne II. Plněné papriky
Reklama