Domácnost

Víte něco o vajíčkách? My o nich víme všechno!

Skořápka může mít různé zabarvení, ale nemá vliv na kvalitu vejce. V bílku jsou bílkoviny, které se šleháním uvolňují, zvětšují a v teple rozpínají. To je princip kypření těsta našlehanými bílky. Čerstvá vejce mají bílek pevný a hustý, oddělený od žloutku. Žloutek je zdrojem cholesterolu (220 až 460 mg), takže pozor! Žloutek je ale také jedním ze zdrojů vitamínu D, který je nezbytný pro tvorbu vápníku. Jeho nedostatek vede k častým zlomeninám. Vejce uchováváme špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině.

Druhy vajec, které v kuchyni používáme.
· Slepičí vejce má průměrnou hmotnost asi 50 g
· Husí vejce jsou 5 až 6krát větší než slepičí. Mají lehce olejnatou příchuť. Dobře chutnají naměkko, ale musí být čerstvá.
Kachní vejce jsou olejnatá, snadno se infikují bakteriemi, leží-li na znečištěném místě. Mohou se jíst pouze naprosto čerstvá. Vaří se aspoň 15 minut. Ale pozor: vařením bílek modrá a žloutek je načervenale oranžový. Jsou nevhodná pro přípravu sněhového pečiva.
· Krůtí vejce jsou 2krát větší než slepičí a mají stejné použití. Jsou krémově zbarvená a hnědě kropenatá.
· Křepelčí vejce jsou vyhlášenou lahůdkou. Používají se stejně jako slepičí vejce.
Bažantí a koroptví vejce mají pevnou bílou, hnědou nebo kropenatou skořápku. Jí se uvařená natvrdo, přidávají se do salátů nebo aspiků.
· Pštrosí vejce je velmi chutné. Protože je asi 20krát větší než slepičí, bohatě stačí jedno pro čtyřčlennou rodinu.
Vejce perličky jsou hnědě skvrnitá a mají jemnou chuť.
Želví vejce se dovážejí jako vyhlášená lahůdka. Mají měkkou skořápku a lehce olejnatou chuť.
· Rybí vajíčka – kaviár - jsou nejdražší vajíčka na světě.


Co na téma vajíčka radí bába Diviška?
Žloutek ve vomáčce, ten vám ji zjemní, že je jak hedbáb, a jestli vám ňákej žloutek zvostane, dejte ho do zimy a zalejte vodou nebo volejem, aby nevyschnul.
A když roztočíte vajíčka jako čamrdu, to, který je uvařený natvérdo, se vám točí rychlejc – tak ho poznáte vod vejcete syrouvýho.
Haby vám vejce při vaření nepraskály, dejte do vody špetku soli.
A když svýmu dědkovi chci vopraudu prímový vajíčka umíchat, dycinky do nich před dosmažením dám kapku mlíka – to je můj trik, jak dědka doma udržím, von se bez těch mejch vajíček nevobejde!
No a ty vajíčka se vařej takhle dlouho: Haby byly jako kámen 7-8 minut, haby byly jako shnilý 3-4 minuty a haby zvostaly měkounký – 2–3 minuty.


Corina Schlesingerová
   
18.04.2000 - Dům a byt - autor: Jiný autor

Komentáře:

  1. [6] jithule [*]

    hubajda — #5 no já taky

    superkarma: 0 26.12.2012, 17:42:21
  2. avatar
    [5] hubajda [*]

    JA DAVAM STALE SUL DO VAJEC KDYZ JE VARIM

    1. na komentář reaguje jithule — #6
    superkarma: 0 24.09.2012, 23:44:58
  3. avatar
    [4] Andula [*]

    Ťapina: no jasně, že ne, ale ocet funguje stejně

    superkarma: 0 08.12.2003, 15:19:40
  4. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Ha vida! A pak že se do vajíček natvrdo při vaření nedává sůl. Dává, ale musí se jí tam dát fakt hodně, aby nepraskly. Netřeba se bát, přes skořápku se tím vajíčka neprosolí.

    superkarma: 0 03.12.2003, 10:00:02
  5. avatar
    [2] Andula [*]

    Simba: taky by mě to asi zničilo. ale aleposńjsem pochopila, jak se dělá bílek.

    superkarma: 0 01.12.2003, 15:05:40
  6. avatar
    [1] Simba [*]

    Lehnce olejnatá příchuŤ husích vajec Nejedla jsem, stačí představa.

    superkarma: 0 23.11.2003, 13:26:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme